in

„Любов към футбола“ – как Пеле от бедно чернокожо момче става икона

Пеле

Как едно бедно чернокожо момче от селска Бразилия, израсло с ритане на увити на топка чорапи и с боклуци по прашните улици, се оказва в центъра на глобален феномен, наблюдаван от милиарди хора по света? Става въпрос за футболната легенда Пеле и мемоарната му книга – „Любов към футбола“. Написана е в съавторство с журналиста Брайън Уинтър. Изданието излиза на българския пазар 65 години след дебюта на Пеле в бразилския национален отбор.

Футболът прави света по-добро място

В своите мемоари легендата изследва най-новата история на спорта, откроява ценните си прозрения за играта и с лекотата, с която запраща топката в мрежата, защитава тезата си, че футболът прави света по-добро място. Открито и искрено, той споделя свои преживявания, лични истории и наблюдения върху развитието на най-обичания спорт, върху родината си, но и върху световната политика въобще. Книгата е писменото наследство на Пеле, неговият начин да предаде наученото и да вдъхнови нови поколения. Тя съдържа и множество архивни фотографии, някои от които са запечатали срещите на футболната икона с Ричард Никсън, Роналд Рейгън, Бил Клинтън, кралица Елизабет II, Мохамед Али, Дилма Русеф и др.

Пеле е безспорно най-великият играч на всички времена. Преди Меси, преди Роналдо, преди Бекъм…В зашеметяваща двайсетгодишна кариера (1957 – 1977) на Краля на футбола неговите постижения на терена са грандиозни: безпрецедентни три световни купи и рекорд за всички времена с 1283 гола. Пеле има зад гърба си 92 мача за националния отбор на Бразилия, в които е отбелязал 77 гола. Признат е за най-добрия футболист на ХХ век от Международната футболна федерация, както и за спортист на столетието от Международния олимпийски комитет. От 1995 до 1998 г. заема длъжността министър на спорта в Бразилия.

Глобален посланик

След като се пенсионира, Пеле обикаля света като глобален посланик на „най-красивата игра“, популяризирайки положителните начини, по които футболът може да трансформира и влияе върху отделни обществени групи, а защо не и цели нации.

Макар и с влошено здраве през юни тази година 82-годишният Пеле изрази категорично позицията си и относно войната в Украйна, като призова президента Путин да „спре това, което се случва“. „Много отдавна си бях обещал, че винаги ще повишавам глас, когато става въпрос за мира по света – написа футболистът. – Силата да спрете този конфликт е във вашите ръце. В тези, които стиснах в Москва по време на последната ни среща през 2017 г.“

Детство в бедност

Едсон Арантеш до Насименту, или казано по-просто Пеле, е роден на 21 октомври 1940 година в Минас Жерайс. Това е датата според акта му за раждане, но самият Пеле смята, че реалната му рождена дата е 23 октомври. Родителите му (негов баща е футболистът на Флуминензе Дондиньо – Жоао Рамос Насименту) го кръщават на изобретателя Томас Едисън, като решават да премахнат „и“ от Едисън. Така детето е трябвало да се казва Едсон, но при вписването на името е допусната грешка. Затова и в много от официалните документи Пеле е записан като Едисон. Първият му прякор е „Дико“, но в училището, в което учи, започват да го наричат Пеле, което според различни източници идва от думата „чудо“ на иврит.

Израства в бедност в Сао Пауло. Още от малък работи като помощник в магазин. Баща му го въвежда във футбола, но малкият Пеле няма пари за истинска топка и играе с импровизирана (обикновено чорап, пълен с хартии). По-късно започва футболната си кариера в аматьорски отбори като Сете де Сетембро, Санто Рио де Жанейро, Сао Паулиньо и Америкуиня. След това преминава в Бауру, където треньорът Валдемар де Бриту (смятан за откривател на Пеле) забелязва таланта му. Отборът печели три последователни медала в юношеското първенство, а Пеле играе и в турнири в зала с отбора на Радиум.

Едва 15-годишен Пеле става част от мъжкия отбор на бразилския гранд Сантос, а година по-късно вече е национал на Бразилия. На 17 години е световен шампион. Веднага започва да получава оферти от европейските колоси, но законите в родината му все още не са толкова либерални и той няма право да играе извън страната. През 1961 година президентът Жаниу Куадрус официално го обявява за „национално богатство“ и по този начин дава възможността на Сантос да го задържи за почти две десетилетия в състава си.

Многобройните голове на Пеле и невероятните му умения с топката му носят световно признание. Той е голмайстор на Бразилия, а постижението му не е достигнато от никой друг играч.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Корн Дог

Класически американски Корн Дог

Как да носим черно през лятото