in

„Ловецът на пеперуди“ – на границата между живота и смъртта

Ловецът на пеперуди

Романът на Константин Константинов „Ловецът на пеперуди“ възкресява възкресява мита за дунавската Атлантида и нейните обитатели. Сюжетът се гради на народното поверие, че когато човек умре, на другия ден идва пеперуда, която каца на гроба и отнася душата на мъртвеца.

Книгата проследява историята на изчезналия вече дунавски остров Ада Кале, съдбата и приключенията на чудатия артист и убиец Лазар Караиванов, събрал с много любов и смърт своята колекция от пеперуди.

Всяка една от пеперудите в романа е огледален образ на починалия. Истински калейдоскоп от човешки души от цялата земна география. На границата между живота и смъртта всеки от тях намира своя път към безсмъртието. Най-ценната, 88-ата пеперуда, идва за главния герой Лазар Караиванов (Костуро).

Романът „Ловецът на пеперуди“ едновременно е авантюристичен и философски. В него има шеметни приключения, но и много мъдрост. Понякога тази мъдрост е изказана само с няколко думи – като тези: „Всеки човек променя повече или по-малко тоя свят… и заслужава, дори да няма гроб, името му да остане издълбано върху камък“.

За автора:

Костадин Костадинов е роден на 14 ноември 1960 година в Радомир. Завършва Българска филология в СУ „Кл. Охридски“, няколко години работи като журналист. През 1990 година става основател и съсобственик на Издателска къща „Пан“.

Костадинов дебютира през 1991 година с книгата „Резерват за розови пеликани“. Вторият му сборник разкази и повести – „Заливът на Ифигения“, излиза четвърт век по-късно. По негови сценарии са снимани игралните филми „Резерват за розови пеликани“ (2003) и „Легенда за белия глиган“ (2004).

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Симнел кейк

Симнел кейк- английски великденски десерт

5 причини да ядете по-често пащърнак