in

Лимончело – най-известният ликьор в Италия

лимончело

Лимончело е една от най-популярните италиански напитки. Ликьорът с вкус на лимон, ярко жълт цвят и фин аромат, се произвежда предимно в Соренто, крайбрежието на Амалфи и остров Капри. Тези райони предлагат перфектна почва и метеорологични условия за отглеждане на висококачествени лимони. Сред най-подходящите сортове лимони за приготвяне на Лимончело са „Femminello“ в Соренто и „Sfusato“ в Амалфи.

Кога е създадена напитката?

Лимончело се приготвя за първи път през XX век и оттогава напитката се превръща в синоним на лято и слънце на италианската Ривиера. Произхождащ от региона Кампания в югозападна Италия, ликьорът бил част от семейните традиции и ритуали за вечеря. Не е ясно обаче кой е създателят на напитката.

Според една от легендите това е Мария Антония Фараче, която през 1900 г. имала голяма градина с лимонови и портокалови дървета на остров Капри. Напитката станала хит в района, а нейният правнук регистрира първата търговска марка през 1988 г.

Според друга версия произходът на лимоновата напитка е остров Сицилия. Независимо откъде идва Лимончелото, факт е, че е една от най-любимите напитки на повечето италианци, а и не само.

Как да си приготвите домашно Лимончело?

Лимончело се приготвя с лимонова кора, вода, алкохол и захар. Тази сладка и леко кисела напитка традиционно се сервира охладена като дижестив след вечеря. За да си направите домашно лимончело, ще ви бъдат необходими следните продукти:

 • 10 лимона
 • 1 литър водка
 • 3 чаши захар
 • 4 чаши дестилирана или филтрирана вода
 • Бутилка или буркани, в които да съберете 2 литра течност

Първо трябва да почистите хубаво лимоните и да ги настържете с ренде заедно с кората. Залейте с един литър водка и оставете течността да престои една седмица на стайна температура.

В тенджера изсипете захарта и водата и ги оставете да врят 15 минути, без да бъркате. Сместа трябва да стане гъста и сиропирана. Оставете я да се охлади напълно преди да я смесите с водката.

Разпределете напитката в бутилка или буркани и ги затворете плътно. Оставете я да престои две седмици на стайна температура.

Лимончелото вече е готово, а за да бъде още по-приятно, го оставете за малко във фризара, преди да сервирате напитката.

 • Обичате ли Лимончело?

  Italian typical digestive limoncello
  • Да
  • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

самолет

Защо самолетите имат овални прозорци?

Семейни филми

7 филма, които напомнят за детството ни