in

ЕхаЕха ЛюбовЛюбов ОМГОМГ

Лещен и Ковачевица – красивите селца, в които времето е спряло

Лещен и Ковачевица са малки селца в Западни Родопи, които носят духа на отминалото време. Атмосферата в селата напомня за миналото на България и ни дава възможността да се потопим във време, в което не сме имали късмета да се родим. Там сякаш всичко се е съхранило така, както е било преди повече от 100 години.

Лещен има население от 9 души, по данни от миналата година, а в Ковачевица живеят 35 човека, но тази информация е от преди около 10 години. Местните жители на двете родопски селца са предимно много възрастни хора и именно на това се дължи намаляващото население.

Лещен и Ковачевица са популярни туристически дестинации, тъй като предлагат много различно изживяване от всички други места. Калдъръмените улички, старинните къщи и спокойствието са нещо много нетипично за нашето време, затова посещението на тези две села наподобява „пътуване във времето“.

Снимка: Личен архив

Лещен се намира на около 15 км от Гоце Делчев и на 114 километра от Благоевград. Ковачевица е разположена по-високо в планината, на 7-8 километра от Лещен. Двете села са много близо едно до друго, затова задължително посетете и двете, ако сте организирали пътуване в тази посока.

Някои от старинните къщи са превърнати в къщи за гости, така че можете да отседнете там. Ако пък искате само да се разходите в селата, най-близкото населено място, където можете да отседнете, е Огняново, където има хубави хотели с минерални басейни.

Когато стигнете в Лещен, оставете колата си на площада на селото. Разстоянията са много малки и ще ви бъде по-приятно да се разходите по малките стръмни улички, вместо да шофирате.

Снимка: Личен архив

Една от забележителностите на селото е църквата „Света Параскева“. Това е възрожденска църква, която е построена през 1833 година и е обявена за паметник на културата. Тя се намира на площада на селото. Можете да оставите колата си пред нея и оттам да продължите разходката.

Малко след църквата, по главния път, е кръчмата. Старото килийно училище на Лещен е превърнато в единственото заведение за хранене в селото. Продуктите, които използват за приготвяне на храната, са местно производство и можете да опитате традиционни за района гозби.

Ако продължите вдясно, покрай църквата, ще стигнете до най-известното място в Лещен – глинената къща. Въпреки че тази къща е построена на доста по-късен етап, в сравнение с останалите постройки, тя е голямата атракция на селото. Къщичката е построена от глина, слама и дърво, а от нея се открива прекрасна гледка. Освен че можете да я видите и да се снимате, глинената къщичка всъщност е и място за настаняване, така че можете и да преспите в нея.

Снимка: Личен архив

В Лещен има и малка галерия, в която можете да се отбиете. В някогашна плевня са разположени картините на съвременни български художници, които можете да разгледате. Ако искате да си купите нещо за спомен от Лещен, в галерията се продават различни сувенири.

След като разгледате Лещен, продължете нагоре, към Ковачевица.

Ковачевица е известна най-вече със своята архитектура. Къщите са построени от камъни, които са слепени помежду си с кал. Тези къщи са изключително здрави и поради тази причина са се запазили в толкова добро състояние до днес. Ковачевица е обявена за архитектурно-исторически резерват и е едно от най-красивите села в България.

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Въпреки че Лещен е по-популярната дестинация, Ковачевица е по-интересното село. Лещен е много по-малко по площ и леко по-модернизирано. В Ковачевица всичко е автентично и има повече място за разходки.

Няма много забележителности в селото – можете да видите църквата „Свети Никола“, която е възрожденска църква от 1841 година, и основното училище „Йордже Димитров“. В Ковачевица има няколко места за хранене, както и няколко къщи за гости.

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

В Лещен и Ковачевица са заснети много български филми, като „Мъжки времена“, „Опашката на дявола“, „Мера според мера“, „Чужденецът“ и други, заради забележителната архитектура на селата.

  • Посещавали ли сте Лещен и Ковачевица?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Как да си намирате евтини самолетни билети

Снимка: Netflix/Instagram

„Squid Game“ – най-гледаният сериал в Netflix