in

ЕхаЕха СладкоСладко

Лекарства и кафе – какво може да се обърка

Понякога денят ни е толкова натоварен, че забравяме да вземем хапчетата, които приемаме. А ако се сетим, нямаме време да ставаме – затова грабваме чашата с кафе и ги преглъщаме с любимата ароматна напитка.

Струва ви се, че няма проблем с това? Грешите. В публикувани неотдавна изследвания се разкриват нови факти, които могат да бъдат полезни за любителите на кафето, които приемат лекарства.

Международна група учени, водени от италианския ендокринолог Луиджи Бареа установила, че пиенето на кафе малко преди или след приема на лекарства може да повлияе на ефекта от тях. Този извод съвпада със заключението на двама фармаколози в Етиопия през 2020 г. Според тях кафето оказва значително влияние върху абсорбацията на много лекарства. Д-р Парви Парек от Пенсилвания, цитирана от изданието „Яж това, не онова“, смята, че приемането на лекарства с кафе може да доведе до отклонения. Ароматната напитка може да допринесе за увеличаване на инфекциите в организма, или да засили абсорбацията на някои лекарства, казва д-р Парек. Това може да попречи на цялостния ефект от приетите медикаменти.

Д.р Парек изброява няколко типа лекарства, върху които може да въздейства кафето. Сред тях са медикаменти за щитовидната жлеза. Те трябва да бъдат приемани на празен стомах сутрин, а след това в продължение на половин час да не се взима нищо друго.

Не е безобидно да пиете с кафе и лекарства срещу остеопороза, защото то намалява пълната им ефективност, смята д-р Парек.

На празен стомах сутрин трябва да се взимат и лекарствата срещу киселини. Тъй като кафето е киселинна напитка, приемът му може да засили симптомите на състоянието, за което приемате тези лекарства.

„Кофеинът изключва хормона, който стимулира задържането на вода в тялото. Затова кафето има диуретичен ефект“, казва д-р Парек. Това означава, че то засилва влиянието на диуретичните лекарства – например тези, използвани срещу подуването на крайниците.

Заради диуретичния ефект на кафето, и пациентите, които приемат лекарства за проблеми със сърцето, трябва да се съобразяват с това и да приемат например кафе без кофеин.

Комбинирани с кафето, лекарствата срещу високо кръвно налягане могат да увеличат диуретичния си ефект, затова трябва да се внимава.

Хората, които вземат лекарства за трудно съсредоточване, хиперактивност или висока импулсивност също трябва да бъдат внимателни. Кафето може да „измете“ активните им съставки и така да не получите желаните ползи.

Някои лекарства срещу простуда съдържат стимуланти, казват фармаколози. Затова предупреждават, че съчетани с кафето, тези лекарства могат да попречат на нощния или следобедния ви сън.

Всичко това, не означава, че трябва да се откажете от любимата си напитка, но трябва да приемате лекарствата известно време преди или след нея за да избегнете всякакви взаимодействия.

Loading

  • Случвало ли ви се е да пиете хапчета сутрин, а малко след това да си направите кафе?

    • medicine
      Да
      medicine
    • Coffee latte art by coffee master
      Не
      Coffee latte art by coffee master

КАКВО МИСЛИШ?

5 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Орлин Павлов: Бащинството е нещо прекрасно

Свещени места в България, на които се сбъдват желания