in

„Лабиринтът на София“ – един от магическите светове на Хиро Камигаки

„Лабиринтът на София“ е новата история на Хиро Камигаки, създател на книжната поредица „Детектив Пиер“, любима за много деца и родители у нас. В този проект децата от различни възрасти ще изграждат собствени маршрути и ще се потопят в културните традиции на България, съчетани с образите на супергерои, кукери и берачки на рози, ще проследяват движението си през улиците на столицата, ще откриват уликите и решават допълнителните мистериозни предизвикателства по пътя. Маршрутите са вплетени в рисунките толкова детайлни и пъстри, че превръщат всеки лабиринт в произведение на изкуството.

Магическите светове, които Хиро Камигаки създава, лесно достигат до въображението на децата чрез илюстрираните сложни лабиринти с тайнствени пътеки, футуристични градове, балони с горещ въздух, съкровища, животни, нинджи, фантастични герои, обитавани от пакостници къщи. Всяка илюстрация всъщност е схема, в която трябва да намерите своя път от началото до края. И сякаш това не е достатъчно забавно, като истински детективи трябва да откриете скрити предмети, да тренирате наблюдателността си, да отговорите на въпроси, да помагате на други, да упражнявате английския си.

Характреният подход на Хиро Камигаки към изграждането на всеки нов свят включва щателно проучване на мястото, събиране на информация от снимков материал, сателитни карти, градоустроиствени планове, типология на местни обичаи и културни особености. Камигаки създава един утопичен свят в съзнанието си необременен от директния контакт със съответния град, първоначално той не посещава мястото, което предстои да нарисува, за да позволи на въображението си да изгради нова вълшебна ситуация. Художникът рисува цветния лабиринт на София през 2021, а след посещението си в столицата през лятото на 2022, IC4DESIGN създават чернобялата карта на града, много по-точен и детайлен вариант, в който са вплетени словесни послания.

Японският илюстратор Хиро Камигаки и неговият колектив IC4DESIGN привличат децата и техните семейства още с първата им книга – „Детектив Пиер решава случая“, която излиза в Япония през 2014. Международният й дебют е през 2015, следват „Мистерии в лабиринтната кула“ и албум със стикери (2017), „Съкровището на Небесния замък“ и книга за оцветяване (2020), както и видео играта „Labyrinth City: Pierre the Maze Detective“ (2021). Книгите са преведени на 37 езика в над 38 държави и интригуват малките детективи, съчетавайки решаването на лабиринт чрез очарователни ръчно рисувани илюстрации.

IC4DESIGN е основана от Хиро Камигаки в Хирошима, Япония, през 1998. Июстраторският колектив е избран за един от 200-те най-добри илюстратори в света от журито на American Illustration и Society of Illustrators. Студиото е носител на множество отличия: The ADC Annual Awards, D&AD Pencil, Cannes Lions, London International Awards (2017), Dubai Lynx (2013, 2017), TASCHEN / Illustration Now! (2013). Международните пътници на летище Хирошима са посрещнати от пъстра карта на IC4DESIGN, а редизайнът на New York Times Magazine през 2009 е обявен с корица на студиото.

 

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Това, което ядем, влияе на 30 трилиона клетки и 30 трилиона бактерии в нас

Падането е изкуство и ако го овладеем – всяка цел би била постижима