in

Кюфтета от риба тон в доматен сос

Кюфтета риба тон

Кюфтетата от риба тон са здравословна алтернатива на месните кюфтета. Правят се лесно, само с помощта на няколко консерви риба тон. Рибата се комбинира с различни подправки и добавки, след което кюфтетата се оформят и може да ги изпечете или изпържите.

Кюфтетата от риба тон са леки и подходящи за лятото. Могат да се сервират със салата или някаква гарнитура или да се комбинират с доматен сос.

Когато кюфтетата се комбинират с доматен сос се получава изключително вкусно и ароматно ястие.

Имайте предвид, че рибата тон е по-сочна, когато е от консерва. Ако искате да се справите с излишната влага, можете да добавите 1-2 с.л. кокосово или бадемово брашно.

Вижте как да приготвите вкусни кюфтета от риба тон с доматен сос:

Необходими продукти:

За доматения сос:

  • 1 глава лук
  • 4 скилидки чесън
  • 1 ч.л. риган
  • 2 консерви домати (по 400 мл)
  • 1 малка връзка магданоз
  • сол и черен пипер

За кюфтетата: 

  • 400 грама риба тон
  • 55 грама кедрови ядки
  • зехтин
  • 100 грама галета
  • 50 грама пармезан
  • 2 яйца
  • 1 лимон

Начин на приготвяне:

Първо направете доматения сос.

Запържете нарязаните на ситно лук и чесън в малко зехтин. Оставете да се готвят около 10 минути, докато омекнат. Добавете ригана и доматите, овкусете със сол и черен пипер и оставете да заври.

Оставете да къкри около 15 минути.

Докато доматения сос се готви, нарежете рибата тон на малки парченца. Изцедете я от течността и загрейте две супени лъжици в голям тиган.

Сложете рибата в тигана, заедно с кедровите ядки. Подправете със сол и черен пипер и запържете за 1-2 минути.

Прехвърлете рибата в голяма купа и оставете да се охлади леко. След това добавете ригана, магданоза, галетата, яйцата, пармезана, както и лимоновия сок.

Омесете сместа с ръце и оформете малки кюфтенца. Ако е прекалено лепкава, добавете още малко галета.

Наредете кюфтенцата в тава върху хартия за печене и ги приберете в хладилника за около час.

Сложете тигана, в който сте пържили рибата тон, на котлона с малко зехтин. Добавете кюфтенцата и гответе до златисто.

Когато се изпържат, прехвърлете ги към доматения сос и сервирайте.

  • Обичате ли рибни кюфтета?

    Кюфтета
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Убеждаване“ – неубедителната адаптация на Джейн Остин

„Затворничка в Техеран“ – разтърсваща история за живота в Иран