in

Къде растат райските ябълки?

вСЪЩНОСТ“

Дойде моментът книгите отново да ни събират заедно. Журналистката от сп. „Икономика“ Татяна Явашева излиза с новата си поетична книга „вСЪЩНОСТ“. Премиерата е на 26 май 2022 г. от 18.30 ч. в Галерия „Сан Стефано“ в София.

И ето как тя въвежда читателите на oshte.bg в същността на книгата:

Защо „вСЪЩНОСТ“

– отговорът се съдържа в това основно стихотворение:

… чрез думите навлизам в същината

чрез тях навярно ще усетя

коя е мойта същност всъщност

Същественото е невидимо за очите, казва Малкият принц. Поезията е една от тези сили, от тези стихии, която прави видими незабележимите неща. Тази дума „всъщност“ я наситих с нова енергия и смисъл. В нея закодирах онази многомерност, която всяка същност крие вътре в себе си. Книгата е пътуване, което отвежда на непознати места, тя прави и „къси съединения“ в паметта, може да ни приземи, но може и да ни изстреля в полет.

Книгата

„вСЪЩНОСТ“ е колективен труд. Авторът е само едно колелце в нея. Редакторът Митко Новков има свой принос със своя поглед „отвън“. Художникът и дизайнер Любомир Славков дава лицето на „вСЪЩНОСТ“ и със своята креативност я превърна в книга, изящна като полиграфско оформление. Допринесоха издателство ЖАР и издателката Жанет Аргирова. Важно е как беше отпечатана. Професионализмът винаги е от значение.

Поглед навън, но и навътре

Поезията стига там, където нищо друго не може да достигне. Хубаво е да сме действени, жизнени, активни, но да не забравяме, че носим своя „всъщност“, която е добре да опознаваме, да откриваме даровете и талантите вътре в себе си и да ги развиваме:

С ПРАХ СЕ ПОКРИВА ПРОЗОРЕЦЪТ

да не гледам живота навън

а само отвътре затова

с прах се покрива прозорецът

Кръговратът продължава, мелницата на времето не спира да се върти. Затова да живеем активно и да не оставаме вкопчени само в „бримката на всекидневието“:

НАВИКЪТ СЛАГА ВЪЗПИРАЩИ ЗНАЦИ

и върви само в отъпкания коловоз

а райските ябълки растат

далеч от мястото където

навикът слага възпиращи знаци

Ако искате ОЩЕ стихотворения и имате любопитството да надникнете във „вСЪЩНОСТ“, потърсете книгата или бъдете гост на нейната премиера на 26 май.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Шведски кюфтета

Традиционни шведски кюфтенца

Уинстън Чърчил

10 факта за Уинстън Чърчил, които вероятно не знаете