in

ЛюбовЛюбов ЕхаЕха СладкоСладко ОМГОМГ

Куркума – най-полезната подправка в света

Индийската подправка куркума се смята за най-полезната подправка в света и има редица доказани ползи за здравето. Нейните качества продължават да са обект на обширни изследвания и да се потвърждават от много експерти по цял свят. В Индия куркумата се използва повече от 2500 години. Тя е цъфтящо растение от семейство Джинджифилови, а подправката се получава след изсушаване на корена и стриването му на прах.

Повечето й лечебни свойства се дължат на куркумина – вещество с мощни противовъзпалителни свойства. На него се дължи и яркожълтият цвят на подправката, която е запазена марка на много азиатски и арабски кухни. Съдържанието на куркумин обаче не е толкова голямо – 2-7% от теглото. Ако искате да усетите пълното действие на билката, трябва да се насочите към екстрат, който съдържа значителни количества куркумин. Вижте кои са най-съществените ползи за здравето от приема на куркума:

Силен антиоксидант

Куркумата е изключителен антиоксидант и действа пречистващо на организма. Антиоксидантите активират ензими в организма, които отговарят за редица процеси и защитават тялото ни от свободни радикали. Куркуминът ги блокира и не им позволява да взаимодействат с важни органични вещества, като мастни киселини, протеини или ДНК. Освен че неутрализира свободните радикали, куркуминът стомулира собствените антиоксидантни ензими на организма.

Има противовъзпалитлен ефект

Куркуминът подобрява имунитета и притежава противовъзпалителен ефект, който помага в борбата с чужди организми в тялото. Редовното добавяне на куркума в кафето има болкоуспокояващ и противовъзпалителен ефект върху тялото и може да намали болки при артрит и ставно-мускулни възпаления. Спомага за намаляване на зачервявания и подуване, свързани с възпаления на ставите.

Помага при храносмилателни проблеми

Куркумата спомага и за правилното функциониране на храносмилателната система и метаболизма. Куркуминът притежава свойството да стимулира производството на жлъчка в жлъчния мехур, което помага за по-лесно смилане на храната. Той облекчава и симптомите при подуване и газове. Доброто храносмилане може спомогне допълнително за загубата на излишно тегло.

Намалява риска от сърдечни заболявания

Куркуминът подобрява функцията на ендотела – лигавицата на кръвоносните съдове, която е основен двигател на сърдечните заболявания. Доказано е, че куркумата помага и за намаляване на лошия холестерол – LDL и общите нива на холестерол в кръвта.

Подобрява мозъчната функция и намалява риска от мозъчни заболявания

Куркуминът може да увеличи мозъчните нива на невротрофичният фактор (BDNF), който е вид хормон на растежа, функциониращ в мозъка и един от най-важните невротрофини в процеса на мислене, учене и запомняне. Често мозъчните нарушения са свързани с понижаване нивата на този хормон. Някои от тях включват хронична депресия и болестта на Алцхаймер.

Освен, че подпомага функциите на мозъка, куркумата има редица други полезни действия, като предотвратяване на кръвни съсиреци, намаляване симптомите на депресия, укрепване здравето на кожата, помага за управление на диабета, в борбата срещу затластяването, при възпалителни заболявания на червата и редица други.

Приложение на куркумата

Куркумата най-широко се използва като подправка в кухнята под формата на изсушена пудра или прах. Може да срещнете и цял корен от куркума. Най-често използвана е под формата на пудра. Готвенето с куркума освен полезно, е и много вкусно. Има редица рецепти с ориз и пилешко месо, които се комбинират добре с подправката.

  • Готвите ли често с куркума?

    Risotto with curcuma
    • Да
    • Не
    • Понякога

КАКВО МИСЛИШ?

3 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Лазаня с тиква, спанак и рикота

„Жена на вятъра“ – животът трябва да продължи, въпреки всичко