in

ЛюбовЛюбов

Кунели стифадо: изкусително заешко ястие за задушевна вечеря

Малко аромати могат да се сравнят с този, който се разнася от кухнята, когато във фурната се готви Кунели стифадо – вероятно защото в това гръцко ястие със заешко месо, което някои кулинари сравняват с винен кебап, има наистина богат букет от ухания. Достатъчно е да споменем карамфила, пръчицата канела, кимиона, чесъна и връзката bouquet garni, в която място намират стръкче пресен риган, мащерка и дори лентичка портокалова кора! Хем си мислим, че знаем добре как да приготвяме заек, хем елините имат с какво да ни изненадат – включително с лъжичката мед в тази рецепта.

Но да започнем отначало с едно от най-вкусните и всъщност доста здравословни ястия, с които можете да се поглезите с чиста съвест в някоя мразовита вечер – да, определено Кунели стифадо не предполага бърз обяд „на крак“, а достатъчно време да му се насладите в задушевна компания, защо не и с чаша вино.

И така, ето какво ви е нужно за тази рецепта, освен търпение и балкански мерак:

  • Едър заек, около килограм и половина би било идеално, разрязан на 8 парчета (според най-класическата рецепта);
  • Малко брашно за овалване;
  • 150 мл. качествен зехтин;
  • 1 килограм арпаджик (или просто по-дребни глави лук, ако не намерите арпаджик);
  • 125 мл. червен винен оцет;
  • 3 накълцани скилидки чесън;
  • Половин килограм дребни, предварително обелени домати;
  • 1 супена лъжица смлян кимион;
  • 1 пръчица канела;
  • 8 зрънца бахар;
  • 1 супена лъжица мед;
  • 125 гр. доматено пюре;
  • 600 мл. червено вино (тежките сортове са за предпочитане в тази рецепта);
  • Сол и черен пипер;
  • Така наречения bouquet garni, който в случая представлява пристегната с конец връзка от 2-3 дафинови листа, по няколко стръкчета свежа мащерка и риган, и 1 лентичка обелена портокалова кора;

Загряваме предварително фурната на 180 градуса. Междувременно овалваме парчетата заешко в брашно и ги сотираме за 5 минути в дълбок тиган на котлона, в половината от предвидения зехтин. Месото трябва да започне леко да покафенява.

Добавяме обеления арпаджик (да, знам, че това белене може да е досадно), намаляваме температурата на котлона и продължаваме да сотираме още 20-ина минути. Прехвърляме заешкото и арпаджика в традиционен гювеч или стъклена тавичка с похлупак, който ще ползваме по-късно.

Връщаме се при тигана, увеличаваме до средна температурата на котлона и изсипваме в зехтина оцета и чесъна. Бъркаме с дървена лъжица за не повече от 2 минути, а после прибавяме доматите, подправките и меда. Готвим, разбърквайки, още 5 минути, след което изсипваме в тигана доматеното пюре, червеното вино и останалия зехтин. Оставяме сместа да заври, подправяме я със солта и пипера, а после я изсипваме върху заешкото и арпаджика в тавичката/гювеча.

Пъхваме вътре и връзката bouquet garni, с конеца нагоре – за лесно изваждане по-късно.

Покриваме съда с похлупака, слагаме го в загрятата фурна и готвим на 180 градуса половин час. Намаляваме температурата на 150 градуса и готвим още час и половина (нали ви споменах, че това е slow food, и е необходимо търпение?).

Накрая изваждаме готовото Кунели стифадо от фурната, махаме от съда връзката bouquet garni и пръчицата канела, и вече може гордо да сервираме на трапезата този истински кулинарен шедьовър.

Добър апетит или както биха казали гърците: Кали орекси! И не, не си бройте калориите, ако решите да се насладите на превъзходния сос заедно с малко препечен хляб със зехтин и риган…

  • Обичате ли да готвите заешко?

    Baked hare or rabbit
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

бижута

Кралски бижута и магическа плъст: Мариела в страната на красотата

Лято в Бурландия

„Лято в Бурландия“ – историите, които предпазват възрастните