Крем брюле е вкусен крем, наподобяващ популярния у нас крем карамел. Въпреки че са много сходни, има няколко съществени разлики. За крем брюле се използват само жълтъците от яйцата и се прави със сметана, докато в крем карамела се слагат цели яйца и мляко.
Другата съществена разлика е, че карамелизираната захар е отгоре на крем брюлето, а при крем карамела е на дъното.
Произходът на крем брюле е спорен. Има предположения, че за първи път е направен в Кеймбридж още през 17 век. В Испания сходен десерт се приготвя от 18 век, наречен „crema catalana“ или „каталонски крем“. Но все пак рецептата се появява за първи път в готварската книга на французина Франсоа Масиело, така че се смята за френски десерт.
Необходими продукти:
- 2 чаши сладкарска сметана
- 1 шушулка ванилия или 1 ч. л. ванилов екстракт
- щипка сол
- 5 жълтъка
- 1 чаша захар
Начин на приготвяне:
Сложете сметаната на котлона, заедно с ванилията (ако е на шушулка) и съвсем малко сол. Гответе на слаб огън, докато сметаната се затопли. Преди да заври трябва да я махнете от котлона и да извадите шушулката ванилия. Ако използвате ванилов екстракт, сега е моментът да го добавите.
Разбийте жълтъците със захарта. Добавете около 1/4 от сметаната към тях и разбийте добре.
След това изсипете яйчената смес към останалата сметана и отново разбъркайте добре.
Разпределете сместа в керамични купички, наредете ги в тава за печене и напълнете до средата с вода.
Печете в предварително загрята на 160 градуса фурна около 40 минути.
Когато кремът се охлади, поръсете тънък слой захар във всяка купичка. Разтопете захарта с помощта на горелка или ако нямате такава, сложете купичките на най-високото ниво на фурната за няколко минути.
-
Кой десерт предпочитате?
-
Крем карамел
-
Крем брюле
-