in

Красивата Скална църква над р. Нишава

Разбоишкият манастир е едно от малко познатите кътчета в близост до София, което си заслужава да посетите.

Най-забележителна е скалната църква, която към днешна дата се намира извън огражденията на манастира.

До нея се стига по пътека и мостче, което минава над р. Нишава.

Църквата се казва „Въведение богородично“ и през годините е служила като място за молитва на монасите, обитавали пещерите над храма. Към днешна дата на външните стени все още има запазени фрески от 14-ти век. Вътре може да запалите свещичка за здраве и да се запознаете с историята на манастира и скалната църква.

Маршрутът до Разбоишкия манастир е лек и приятен и отнема около час. За да стигнете до него, трябва да минете през Годеч, а след града да поемете към с. Туден. На втората отбивка в селото завивате вдясно и ще видите табела за с.Разбоище. След центъра на селото продължавате направо и ще видите табела „към манастира“.

Тръгвайки по пътеката за Разбоишкия манастир, ще стигнете до релси, които се използват само от товарен влак, който може да срещнете през деня. Скоростта му е изключително бавна и няма опасност да минете покрай него.

Малко след това ще видите портите на манастира. В дворчето има няколко постройки, а между манастира и мостчето за скалната църква, са разположени няколко маси и пейки, където може да си починете и да се насладите на реката и красивата природа наоколо.

Манастирът е приятен за посещение най-вече през топлите месеци, когато всичко е зелено и можете да се насладите на приказните гледки по пътеката до него.

Разходката може да се съчетае и с посещение до Букоровския манастир „Св. Георги Победоносец“. Той се намира на около 8 км от Годеч. По пътя за Разбоишкия манастир ще видите табелата за него.

Loading

  • Посещавали ли сте Разбоишкия манастир?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимка: Facebook/Kim Kardashian

Кланът Кардашиян – как се трупат милиони и популярност

Каква шапка ви отива според формата на лицето