in

Коя е испанската Елена Феранте?

Хитовият роман „Кървавата годеница“ на испанската писателка Кармен Мола излиза за първи път на български, след като покори читателите в повече от 15 държави след публикуването си на испански. Криминалният роман пленява и вниманието на критиката, но не по-малко вълнуваща е историята на самата Мола. Авторката пише под псевдоним и желае да остане анонимна, заради което често е наричана „испанската Елена Феранте“.

„Кървавата годеница“ е поредното интригуващо заглавие, което ще ни изкуши да прелистим страниците. С романа се поставя началото на вълнуваща криминална трилогия. „В Мадрид стават малко убийства“, казва полицай Салвадор Сантос на младия си ученик Анхел Сарате. „Но когато станат, не е нещо, на което други градове биха завидели“, би допълнила инспектор Елена Бланко, завеждаща Отдела за анализ на случаи – полицейско управление, създадено за разкриване на най-трудните престъпления.

По следите на заплетен случай

Сусана Макая е млада циганка, възпитана извън обичаите на своята общност. Тръгва си от моминското си парти и… изчезва. Два дни по-късно тялото ѝ е намерено в градините на изоставен парк в мадридския район „Карабанчел“. Това би било рутинно разследване при други обстоятелства. Когато обаче жертвата е брутално измъчвана и убита по същия начин, по който преди седем години по-голямата ѝ сестра Лара, това вече е случай за инспектор Елена Бланко. Убиецът на Лара е в затвора, така че остават две възможности: истинският престъпник да е на свобода или малката сестра да е жертва на подражател. В разследването на заплетения случай Бланко привлича в екипа си младия полицай Анхел Сарате, чиито методи невинаги са приемливи.

В издирването на убиеца на Сусана полицайката се потапя в света на циганите, отказали се от своите традиции, за да се интегрират в обществото. Наднича в кривото огледало на предразсъдъците и расизма, с които те се сблъскват всеки ден. Докато работи по случая, тя ще трябва да се справи с опасен убиец, зловещо отмъщение, забравена религия и да научи ужасяващи факти, свързани с личния ѝ живот.

Самата Бланко е необичаен образ, който обаче се харесва от читателите по цял свят. Тя е саможива, страстна почитателка на грапата (испанска алкохолна напитка) и е редовна посетителка на любимия си караоке бар. Притежава стара съветска лада и се наслаждава на неангажиращи сексуални контакти на нетрадиционни места. И ако на пръв поглед изглежда фриволна, то в работата си Бланко е педантична до последната буква, заради случай от личния ѝ живот, който от години се опитва да разкрие.

За авторката/авторите:

Псевдонимът Кармен Мола е едно от хитовите имена в испанската и световната литература в последните няколко години. За авторката, пожелала анонимност, се знаеше единствено, че е университетска преподавателка и майка от Мадрид. Първият ѝ роман „Кървавата годеница“ става бестселър веднага след публикуването си през 2018 г. и към момента е преведен в над 15 държави. Следващите две книги за инспектор Елена Бланко – La red púrpura („Пурпурната мрежа“, 2019 г.) и La nena („Момичето“, 2020 г.), отново предизвикаха огромен интерес след излизането си в Испания.

Голямата изненада за читателите дойде през 2021-ва, когато Мола спечели престижната литературна награда „Планета“, но по време на награждаването приза получиха трима мъже – писателите и сценаристи Хорхе Диас, Агустин Мартинес и Антонио Мерсеро. Кармен Мола се „ражда“ в умовете им през пролетта на 2017 г. в Мадрид и тогава те заедно написват първата книга за инспектор Елена Бланко. Сериал по романа се очаква на малкия екран до края на 2022-ра.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Пармиджана

Класическа италианска Пармиджана

Кондензационни следи

Защо самолетите оставят бели следи във въздуха?