in

Коя е жената до Зеленски? Историята на Олена и Володимир

зеленски

Първата дама на Украйна се казва Олена, Олена Зеленска. Когато Володимир я среща за първи път, тя не проявява интерес към него. Причината е, че не се интересува от сериозна връзка и по онова време се среща с друг човек. Олена не застава до него, когато Зеленски решава да се кандидатира за президент. По-късно, когато това става факт, тя е зад него, както и днес, в тежкия и опасен за страната им момент.

Любов от пръв поглед за Володимир

Двамата се познават бегло още в училище. Тя идва в гимназията, където той учи. За него Олена е любов от пръв поглед. Моминското име на първата дама на Украйна е Олена Кияшко. Родена е на 5 февруари 1978 г. в Кривой Рог, град в централна Украйна. Зеленски е роден в същата година и в същия град, но двамата се опознават като студенти в Националния университет Кривой Рог.

Володомир я ухажва дълго време, а Олена се дразни от това, въпреки това не отрича общите им интереси и позиции. Разхождат се дълго, слушат една и съща музика. Чувствата идват постепенно. Тя пише за комедийната група, която за първи път хвърли съпруга ѝ в светлината на прожекторите преди той да получи най-известната си роля – на фалшив политик в хитовия украински сериал „Слуга на народа“.

Двамата се женят през 2003, след 8 години познанство. Имат две деца – дъщеря Александра, родена през юли 2004 г. и син Кирило, роден през януари 2013 г. Причината да не бързат да сключат брак е отчасти свързана с гледната точка на Зеленски. Според него бракът е стъпката преди създаването на деца и към онзи момент от живота си той не иска да избързва. Бъдещата му съпруга също смята, че е твърде млада за толкова сериозна крачка и не се притеснява, че предложението за женитба не е дошло на ранен етап от връзката им.

Първа дама

Зеленска станва първа дама на Украйна на 20 май 2019 година, когато съпругът ѝ встъпва в длъжност, а на 18 ноември същата година тя се появява на корицата на украинското издание на Vogue. Не крие, че „агресивно се е противопоставяла“ на плановете на съпруга си да стане президент в началото, „защото това е много труден ход – дори не е проект, а друга посока в живота“. Споделя, че предпочита да остане „зад кулисите“ и е „по-удобно да е в сянка“, а не „винаги на преден план“ като съпруга си.

Въпреки това през последните три години Олена използва позицията си, за да отстоява социални и хуманитарни каузи, включително равенство между половете и детско хранене. В края на 2019 г. инициира присъединяването на Украйна към международната инициатива на Г-7 за равенство между половете, Партньорството в Биариц. Тя също така успява да въведе законодателство за подобряване на хранителното качество и разнообразието на храната в училищата в Украйна, а през през 2020 г. започва инициатива за популяризиране на украинския език по света.

Тежък период за Украйна

Днес се опитва да вдъхне надежда на хората, докато Русия продължава атаките срещу Украйна. Зеленска пое важна роля в социалните медии, за да събира подкрепа. Публикува снимка на бебе, повито в одеяла в Instagram, като написа: „Това дете е родено в бомбоубежището в Киев. Това трябваше да се случи при напълно различни условия, под мирно небе. Но основното е, че въпреки войната по нашите улици, до нея имаше лекари и грижовни хора. Тя ще бъде защитена. Защото сте невероятни, скъпи сънародници. Ние сме армията, армията сме ние. И децата, родени в бомбоубежища, ще живеят в мирна страна, която се е защитила“.

В друга публикация тя сподели снимка на украинското знаме, добавяйки съобщение: „Скъпи мои хора, украинци! Гледам ви всички днес: всички, които виждам по телевизията, по улиците, в интернет. Виждам вашите публикации и видеоклипове. И знаете ли какво? Вие сте невероятни. Горда съм, че живея с вас в една и съща страна… Днес няма да имам паника и сълзи. Ще бъда спокойна и уверена. Децата ми ме гледат, аз ще бъда до тях и до съпруга си. Обичам те! Обичам, Украйна!“

Прочетете още:

Най-известните украински знаменитости в световен план

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

-1 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Географските ширини на копнежа

„Географските ширини на копнежа“ – магически сюрреализъм и чувствена екзотика

Ядрена война

3 събития, при които светът е на косъм от ядрена война