in

Коронасомния – другият вариант на безсъние

безсъние

Липсата на качествен сън е проблем, с който се сблъскват все повече хора. След появата на COVID-19 и неговото въздействие върху психиката и ежедневието ни, хората, които страдат от безсъние, са се увеличили многократно. Експертите по съня наричат това явление коронасомния – увеличаване на проблемите със съня по време на пандемията, породени от симптоми на стрес, тревожност и депресия.

безсъние

Разлика между безсъние и коронасомния

Безсънието често се свързва с тревожност и депресия, докато при „коронасомнията“, то се свързва с пандемията и последствията от нея. При много хора коронасомнията изчезва и се появява отново. За разлика от хората, които страдат от безсъние, те все пак успяват да спят, но не толкова, колкото им се иска. Често имат и проблем със заспиването.

Около четирима на всеки десет души са съобщили за проблеми със съня по време на пандемията, показват данни на сайта safe-sleep.eu.

Специалистът по съня Крис Уинтър, който е доктор по медицина и автор на „The Sleep Solution“, казва, че едно от няай-честите оплаквания, които чува от пациентите си, е, че се събуждат през нощта и не могат да заспят отново. Сутринта стават уморени и се чувстват така през целия ден.

От началото на пандемията се наблюдава бум на проблемите със съня, казва експертът. Според него голяма част от тях се дължат на икономическия натиск и необходимостта много хора да си намерят втора работа или да сменят настоящата си. Това се забелязва много често при хората с малък и среден бизнес.

Голяма част от хората посягат към сънотворни, канабис, алкохол и други вещества, за да се справят с безсънието. Уинтър обаче е скептичен към дългосрочното им възействие. „Това е като да видите петно на тавана и да го боядисате. Но така не решавате същинския проблем – да откриете теча и да го оправите. Просто сте го прикрили повърхностно“, коментира експертът.

Според него е необходима радикална промяна в начина, по който приемаме безсънието. Специалистът по безсъние посочва две причини за него. „Първо, вие не спите, когато искате нещо. Второ, вие сте разстроени или отчаяни от ситуацията“. Той предлага няколко начина за коригиране на този проблем.

безсъние

Как да се справите с проблема?

Създайте си условия за качествен сън

Температурата в стаята, твърдостта на матрака, вида на тъканите, на които спите, възглавниците и осветлението играят важна роля за получаване на пълноценен сън. Всеки трябва да се чувства удобно и спокойно в своето легло. Често подценяваме почивката като средство за физическо и психическо възстановяване, затова е много важно да се научите да се наслаждавате на почивката в леглото, когато сте будни. Това е тайната за преодоляване на безсънието, твърди Крис Уинтър.

Водете подробен дневник на съня си

Записвайте кога се будите и кога лягате, за да имате представа колко време спите. Запишете и как всъщност сте спали. Може да се окаже, че спите повече, отколкото си мислите, и тревожността ви, че не спите достатъчно, да намалее.

Преценете добре времето за лягане

Ако си лягате в 21:00 часа с цел да се събудите в 06:00 сутринта, но никога не успявате да заспите поне до 22:00 часа, може би просто трябва да си лягате малко по-късно. Не се обвинявайте, че не успявате да спите по 8 часа. Възрастните обикновено се нуждаят от 6 до 9 часа сън. Това не трябва да ви притеснява, защото всеки един организъм е различен, категоричен е докторът.

Създайте си ритуал преди лягане

Положително въздействие върху съня ви ще окаже ако намалите приема на кофеин, може да използвате маска за сън, да слушате успокояващи аудиокниги или някой подкаст, да правите дихателни упражнения, ароматерапия и много други. Всеки трябва да намери своя начин, който ще го накара да се отпусне. Научете се да слушате сигналите на тялото си, за да намерите съня, който работи най-добре за вас, съветва Крис Уинтър.

Прочетете още:

Всекидневните навици, заради които остаряваме по-бързо

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

руса коса

Здрава и красива руса коса – мисия възможна

Шоколадови мъфини

Шоколадови мъфини