in

Колко вода на ден трябва да пиете според учените

Вода

Осем чаши вода на ден ли е количеството, към което наистина трябва да се стремите? Последните проучвания на учени от Harvard T.H. Chan School of Public Health показват, че не е необходимо да пием толкова много вода, колкото ни препоръчват в интернет. Според тях е важно да се съсредоточим върху хидратацията и приемането на достатъчно количество течности през целия ден, които могат да идват от различни източници.

Според блога на Harvard Medical School поддръжането на хидратацията в тялото е изключително важна за много ключови физиологични функции, каквито са пренасянето на хранителни вещества и кислород до клетките в тялото, промиването на бактериите от пикочния мехур, подпомагане на храносмилането, нормализиране на кръвното налягане, защита на органите и тъканите и облекчаване на умората, напрежението и безпокойството.

И така, колко вода трябва да пиете, за да сте добре хидратирани?

Около 35 до 54% от дневния ви прием на течности трябва да идва от вода, категорични са учените. Или с други думи казано – от 4 до 6 чаши вода на ден за жените, и от 5 до 8 чаши вода за мъжете. Останалата част от приема на течности може да дойде от други напитки и храни.

Хидратиращи храни и напитки, които ви помагат да хидратирате тялото си

Около 20% от приема на течности всъщност идва от храната, която ядем. Според Harvard T.H. Chan School of Public Health, богатата на вода храна – маруля, листни зеленчуци, краставици, чушки, лятна тиква, целина, горски плодове и пъпеши – може да допринесе за вашата хидратация.

Кафето и чаят също спадат към хидратиращите напитки, тъй като са на водна основа.  Въпреки някои предположения от миналото, че кофеинът води до дехидратация, нови изследвания установяват, че кофеинът не увеличава отделянето на урина през деня, в сравнение с други напитки.

Проучване от 2016 г. на American Journal of Clinical Nutrition установява, че газираната вода е също толкова хидратираща, колкото негазираната вода. Центърът за контрол и превенция на заболяванията също потвърждава, че напитките с полезни макро- и микроелементи също могат да допринесат за приема на течности. Те включват мляко (за протеини и калций) и 100% плодови сокове (за витамин С).

Алкохолът има дехидратиращ ефект и потиска хормона, регулиращ течностите в тялото, който сигнализира на бъбреците да намалят уринирането, карайки тялото да го изхвърля и увеличава дехидратацията. Затова е важно когато пиете алкохол, да приемате повече вода.

Прочетете още:

10 ползи от пиенето на вода на гладно

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Деца пътуване

10 гениални съвета за пътуване с деца

Жълто Гаспачо

Жълто Гаспачо