in

Коктейли с руски имена

Коктейли

Със сигурност най-зловещият коктейл в историята е „Молотов“, който, разбира се, не е коктейл. А самоделна бомба от стъклена бутилка, пълна с бензин, с омотан на гърлото ѝ парцал. Този „коктейл“ е наречен на министъра на външните работи на СССР Вячеслав Молотов през 1940-а година – в отговор на твърдението му, че Съветският съюз не хвърля бомби, а храна за гладуващите си северни съседи… Именно с коктейли „Молотов“ финландците посрещат тогава руски танкове.

Всички си спомнихме отново за тази класика, когато гражданите на Киев бяха призовани да спретват подобни „питиета“ и с тях да опазват града и себе си пред руската инвазия. Извън тази адска смес обаче, съществуват два коктейла, които много харесваме, и които носят препратка към Русия в името си. Понякога логиката защо са наречени така наистина се губи, но това не ни пречи да сме им фенове. Както навремето бе казал гениалният Хемингуей: „Храната е за хората, коктейлите – за боговете!“ Е, кой би посмял да спори по темата с големия Папа?!

И така, независимо от случващото се в Украйна, тези коктейли с руски имена са абсолютна класика, така че може да се запознаете с тях по-отблизо:

Черен руснак

Черен руснак

„Черните руснаци“, не че сме виждали много такива, са известни като доста фамозни коктейли, които може да си поръчате препоръчително след вечеря и да смаете с осведоменост и изисканост цялата компания. (Е, може и да ви се наложи да обясните как точно се приготвя тази напитка, но това е още един повод да блеснете.)

За класически Черен руснак всъщност ви трябват само:

  • Лед
  • 45 мл. водка
  • 15 мл. Kahlua
  • Коктейлна черешка

Първо, разбира се, слагате в чашата леда, после идва ред на водката, а накрая сипвате Kahlua и гарнирате с черешка. Изключително семпло приготовление, но коктейлът е вече класика! Ако не разполагате с Kahlua, може да използвате Tia Maria. Някои еклектично настроени бохеми добавят и малко кока-кола към „черния руснак“, но това е скорошно нововъдение, което размива вкуса на оригиналната рецепта.

Бял руснак

Бял руснак

Изумително е колко много „белият руснак“ си прилича с черния – всъщност, разликата е само в пропорциите на съставките, в добавянето на сметана и липсата на черешка. Общото вкусово усещане обаче е различно, а Бял руснак може да пиете и преди вечеря – коктейлният етикет го позволява. И така, ето класическата рецепта:

  • Лед
  • 60 мл. водка
  • 30 мл. Kahlua (или друг ликьор с вкус на кафе)
  • 40 мл. течна сметана

Приготовлението следва познатата схема лед-водка-ликьор, като накрая бавно изливате в чашата и сметаната, а по желание добавяте и още лед.

Често се прави компромисът сметаната да се замени с обикновено мляко, но наистина вкусът не е същият – липсва кадифеното усещане, което доставя оригиналният коктейл на небцето ви.

И така, ако искате да си спретнете една тематична вечер с руски вкусотии, спокойно може да стартирате с Бял руснак, да минете през порция добре приготвени пелмени по сибирски с масло, сметана и водка, и да финиширате с Черен руснак в добра компания. И без никакъв „Молотов“, нали?

Loading

  • Кой от двата коктейла харесвате повече?

    • Бял руснак
      Бял руснак
    • Черен руснак
      Черен руснак

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

вина

Китай за пореден път оцени високо българските вина

Тодоровден

Тодоровден ден е – почитаме Св. Теодор Тирон и конете