in

Коктейли с руски имена

Коктейли

Със сигурност най-зловещият коктейл в историята е „Молотов“, който, разбира се, не е коктейл. А самоделна бомба от стъклена бутилка, пълна с бензин, с омотан на гърлото ѝ парцал. Този „коктейл“ е наречен на министъра на външните работи на СССР Вячеслав Молотов през 1940-а година – в отговор на твърдението му, че Съветският съюз не хвърля бомби, а храна за гладуващите си северни съседи… Именно с коктейли „Молотов“ финландците посрещат тогава руски танкове.

Всички си спомнихме отново за тази класика, когато гражданите на Киев бяха призовани да спретват подобни „питиета“ и с тях да опазват града и себе си пред руската инвазия. Извън тази адска смес обаче, съществуват два коктейла, които много харесваме, и които носят препратка към Русия в името си. Понякога логиката защо са наречени така наистина се губи, но това не ни пречи да сме им фенове. Както навремето бе казал гениалният Хемингуей: „Храната е за хората, коктейлите – за боговете!“ Е, кой би посмял да спори по темата с големия Папа?!

И така, независимо от случващото се в Украйна, тези коктейли с руски имена са абсолютна класика, така че може да се запознаете с тях по-отблизо:

Черен руснак

Черен руснак

„Черните руснаци“, не че сме виждали много такива, са известни като доста фамозни коктейли, които може да си поръчате препоръчително след вечеря и да смаете с осведоменост и изисканост цялата компания. (Е, може и да ви се наложи да обясните как точно се приготвя тази напитка, но това е още един повод да блеснете.)

За класически Черен руснак всъщност ви трябват само:

 • Лед
 • 45 мл. водка
 • 15 мл. Kahlua
 • Коктейлна черешка

Първо, разбира се, слагате в чашата леда, после идва ред на водката, а накрая сипвате Kahlua и гарнирате с черешка. Изключително семпло приготовление, но коктейлът е вече класика! Ако не разполагате с Kahlua, може да използвате Tia Maria. Някои еклектично настроени бохеми добавят и малко кока-кола към „черния руснак“, но това е скорошно нововъдение, което размива вкуса на оригиналната рецепта.

Бял руснак

Бял руснак

Изумително е колко много „белият руснак“ си прилича с черния – всъщност, разликата е само в пропорциите на съставките, в добавянето на сметана и липсата на черешка. Общото вкусово усещане обаче е различно, а Бял руснак може да пиете и преди вечеря – коктейлният етикет го позволява. И така, ето класическата рецепта:

 • Лед
 • 60 мл. водка
 • 30 мл. Kahlua (или друг ликьор с вкус на кафе)
 • 40 мл. течна сметана

Приготовлението следва познатата схема лед-водка-ликьор, като накрая бавно изливате в чашата и сметаната, а по желание добавяте и още лед.

Често се прави компромисът сметаната да се замени с обикновено мляко, но наистина вкусът не е същият – липсва кадифеното усещане, което доставя оригиналният коктейл на небцето ви.

И така, ако искате да си спретнете една тематична вечер с руски вкусотии, спокойно може да стартирате с Бял руснак, да минете през порция добре приготвени пелмени по сибирски с масло, сметана и водка, и да финиширате с Черен руснак в добра компания. И без никакъв „Молотов“, нали?

 • Кой от двата коктейла харесвате повече?

  • Бял руснак
   Бял руснак
  • Черен руснак
   Черен руснак

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

вина

Китай за пореден път оцени високо българските вина

Тодоровден

Тодоровден ден е – почитаме Св. Теодор Тирон и конете