in

Проклятието на Текумзе: кой уби Ейбрахам Линкълн?

Ветровете брулят най-силно високите дървета. Не е по-различно и при хората. Тези, които са най-нависоко, винаги са на прицела на масите. Това важи особено за американските президенти. Над много от тях сякаш има проклятие и те така и не довършват своите мандати.

На 14 април през 1865 година, на Разпети петък, президентът на САЩ – Ейбрахам Линкълн, става жертва на атентат. Часове по-рано нищо не предвещава разигралата се трагедия. Към края на войната Линкълн често се среща с генерал Юлисис Грант. По време на тяхната последна среща във въпросния ден Линкълн кани Грант на светско събитие същата вечер. Грант отказва. Най-възрастният син на президента Роберт Тод Линкълн също отклонява поканата.

В отсъствието на своя бодигард – Уард Хил Ламон, на когото е споделил прочутия си сън за своето покушение, Линкълн отива да гледа пиеса в Театъра на Форд. Пиесата е „Нашият американски братовчед“, музикална комедия от англичанина Том Тейлър. Когато Линкълн сяда в своята ложа, Джон Уилкс Бут, известен актьор и привърженик на Юга, се промъква зад балкона на президента и изчаква най-смешната реплика в пиесата с надеждата смехът да заглуши изстрела. На сцената актьорът Хари Хоук казва последната реплика, която Линкълн чува в живота си. Когато публиката почва да се смее, Джон Уилкс Бут се втурва в ложата на президента и произвежда един-единствен изстрел от упор в главата му. Куршумът влиза зад лявото ухо на Линкълн и засяда зад очите му. Бут извиква „Sic semper tyrannis!“ („Това застига тираните!“). Малко по-късно президентът умира.

Линкълн остава в историята като изключителен политик, който се доказва като лидер по време на война, умело балансиращ между конкуриращи се идеи и обединяващ съперничещи си групи в името на общата кауза.

Но да се върнем на проклятието? Случайност ли са покушенията над някои от тях или е съдба? Съществува зловещо индианско пророчество в американската история, наречено „Проклятието на Текумзе“. Според легендата умиращият вожд на индианско племе, наречен Текумзе, е проклел „бледоликите“ заради нарушаването на договорите от тяхна страна. Проклятието се състои в това, че всеки американски президент, избран в година, завършваща на цифрата 0, ще умре или ще бъде убит преди завършване на президентския му мандат. Ето какво се случва с някои от американските президенти:

С Уилям Хенри Харисън през 1840 година започнал зловещият цикъл от смърт на президенти. Само месец след встъпването си в длъжност той умира.

Ейбрахам Линкълн – 16-ият президент на САЩ. Избран е за президент през 1860 година и е убит през 1865 година.

Джеймс Гарфийлд – 20-ият президент на САЩ. Избран е за президент през 1880 година. Прострелян е на 2 юли и умира на 19 септември 1881 година.

Уилям Маккинли – 25-ият президент на САЩ. Избран е за втори мандат за президент през 1900 година и е убит през 1901 година.

Уорън Хардинг – 29-ият президент на САЩ. Избран е за президент през 1920 година. Умира внезапно на 2 август 1923 година в хотелската си стая при една от обиколките си из Америка.

Франклин Рузвелт – 32-ият президент на САЩ. Избран е през 1940 година за трети мандат. Умира на 12 април 1945 година от инфаркт в стола си по време на почивка в Уоръм Спрингс, докато пише писма.

Джон Кенеди – 35-ият президент на САЩ. Избран е за президент през 1960 година и е убит през 1963 година. Той е най-младият президент в историята на САЩ и е считан за икона на американския либерализъм. Джон Кенеди е последният президент, който умира преди края на мандата си до този момент.

Атентат е извършен и срещу 40-ия президент на САЩ, Роналд Рейгън, това се случва едва на 69-ия ден от встъпването му в длъжност. Прострелян е на излизане от вашингтонския хотел „Хилтън“, за щастие само е ранен и се възстановява сравнително бързо.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Добрите примери: Тони Ринаудо – спасителят на Африка

От „Спешно отделение“ през трудните моменти до това как се става терапевт