in

Коелю: Избрах да разкажа неразказаните истории за Холокоста

Снимка: sonhandoentrelinhas/instagram

Жоао Пинто Коелю, който е португалски писател и няма нищо общо с Паулу Коелю, освен еднаквата фамилия и ден на раждане – 24 август, разказва, че неговото хапче за писане е Габриел Гарсия Маркес. Прочита няколко страници от него и веднага застава зад компютъра, а думите се леят по клавиатурата. Той сподели своите впечатления и интересни истории на среща с читатели в София, където е по покана на издателство „Лемур“.

Първи стъпки в писането

Започва да пише късно, както той сам определя времето, на 42 години. Роден е в Лондон през 1967 г., по-късно живее в Ню Йорк, където учи архитектура и работи в професионален театър. В същото време започва все повече да се занимава с Холокоста, който го интересува отдавна, когато следи предаванията по португалската телевизия, отразяващи Революцията на карамфилите през 1974 г.

„Имаме трудности относно това да се учим от историята си, прекалено уверени сме в благородството на характера си. Затова училището трябва да не само да дава отговори, а да ни кара да се съмняваме в собствената си природа, това води до промяна“, смята Жоао Пинто Коелю. Думите му не са случайни, защото известно време работи като учител в португалската столица Лисабон. През 2000 г. решава да избяга от напрегнатия си и отнемащ време живот в столицата и да го замени със спокойствието на провинцията. Премества се със семейството си в Мурса и преподава изящни изкуства във Валпасос. Там, в отдалечения североизток на Португалия, той намира време и вдъхновение да работи като писател.

Неразказаните истории за Холокоста

„Все още не съм намерил отговори на големите въпроси“, признава Коелю. Срещал се е с много оцелели от Холокоста, такива, които са помагали на другите да не умрат сами. „Всички споделят, че последните им желания са били почти еднакви – да се разкаже за случилото се. Затова аз избрах да разкажа неразказаните истории“, споделя Коелю. Една такава е книгата му „Попитайте Сара Грос“, публикувана през 2015 г. Романът стига до финалната селекция на най-престижната португалска литературна награда Prémio LeYa. През следващите две години Пинто Коелю написва втория си роман „Лудите от улица „Мазур“. Сюжетът отново е свързан с Втората световна война и се развива между Североизточна Полша и Париж, като обхваща периода между навечерието на войната и началото на 21 век. Книгата печели Prémio LeYa 2017.

През 2009 и 2011 г. Жоао Пинто Коелю участва в две акции на Съвета на Европа в концентрационния лагер Аушвиц, където работи с историци за по-нататъшно пресъздаване на събитията в концентрационния лагер. Живее известно време в Краков, среща се с голям брой оцелели от концентрационни лагери и прави изследвания за еврейския живот преди Втората световна война. След това създава програма, чрез която португалски и млади хора от Полша се срещат в Аушвиц. Поканен е и на редица събития по тази тема, включително международна конференция за Аушвиц във Фондация Гулбенкян.

В третият си роман „Време за преструвки“ писателят остава верен на любимата си тематика и исторически период, но този път пренася читателите в Тоскана и ги среща с една изключителна жена – Анина. През 2021 книгата е номинирана за Наградата за литература на ЕС. „Хората сме склонни на преструвки, да проектираме свободни идеите си, да разказваме съдбата си по-различен начин“, убеден е Коелю.

Той е женен и има три деца. Посочва ежедневните си пътувания из характерните пейзажи на региона Трас-ос-Монтес и неговите лозя като основен източник на идеи и време за размисъл. „Когато пиша, живея паралелно, изживявам живота, за който пиша. Не крия нищо, нито една дума, въпреки че понякога написаното е неописуемо. Разказвам за най-доброто и най-лошото у хората“, описва писателят.

Очаквайте скоро нашето интервю с Жоао Пинто Коелю в сайта Oshte.bg!

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Лимоново пиле

Лимоново пиле с картофи и моркови

Елизабет II

10 суперсили, които кралица Елизабет II притежава