in

Синеокият повелител на киното

Пол Нюман
Снимка: Уикипедия

Неговите морскосини очи са пленявали не една и две представителки на нежния пол. Усмивката му е толкова топла, че навярно би могла да играе роля на ветропоказател в много съдби. До последно остава мъж с активна политическа позиция. Изявен филантроп, дарил стотици милиони долари. Доказал е още житейски умения – без да е съпруг за пример, остава женен цели 50 години. Попитан дали се изкушава да изневери на жена си – актрисата Джоан Удуърд, прави гръмкото изказване: „Защо да ходя да се тъпча с хамбургери, щом вкъщи ме чака крехък, първокачествен стек?

Разбира се, така описан – няма как да е друг, освен Пол Нюман.

Детски години, първи стъпки в актьорството, войната

Роден е на 26 януари 1925 г. в Кливланд, Охайо. Майка му Тереза е католичка и тя е тази, която подтиква Нюман да стане актьор. Баща му е евреин, с магазин за спортни стоки, който ще изиграе по-късно съдбовна роля в живота на кинолегендата. Пол започва да играе в самодейни пиеси още от училищната скамейка. Учи по-малко от година в университета в Охайо, но после избухва войната и той става радио свързочник в авиацията.

След края й започва да учи в Кенън Колидж, Охайо, играе в пиеси и в отбора по футбол (американски), завършва 1949 г. През 1950 г. баща му Артър умира и Пол Нюман се връща в Кливланд да движи магазина за спортни стоки. Жени се за актриса, оставя магазина на брат си и отива в университета „Йейл“, за да учи режисура. Напуска година по-късно, вероятно поради недостиг на пари, и защото съпругата му пак е бременна. От първия си брак има 3 деца.

Мечтаех да стана учител, но след смъртта на баща ми трябваше да продължа семейната търговия. Желанието ми да зарежа бизнеса бе толкова силно, че бях готов да се захвана с всякакъв друг занаят, дори и с актьорския„, разказва години по-късно Нюман.

Холивуд, втори брак

Получава роля в пиесата „Пикник“, играна 14 месеца на „Бродуей“ в Ню Йорк. На сцената се запознава с втората си жена и голяма любов – актрисата Джоан Удуърд. Играе малки роли и в телевизията. Приет е за студент в прочутото „Актърс студио“ в Ню Йорк, където учи с Джеймс Дийн, Марлон Брандо и др. От 1954 г. започва да се снима в Холивуд.

Първият му голям филм е „Хъд“. Лентата е черно-бяла и в нея прочутите му сини очи излъчват свръхестествен нюанс на сивото.

Какво правиш, когато те мислят за Марлон Брандо? 

В началото на кариерата си Нюман често е припознаван като Марлон Брандо. Той самият признава,че е раздал поне 500 автографа от името на филмовата легенда.

През 1958 година Нюман постига шумен успех с превъплъщението си в образа на Брик Полит от „Котка върху горещ ламаринен покрив“ по пиесата на Тенеси Уилямс. Така, на свой ред, самият той става легенда.

Творческа независимост срещу половин милион долара

След признанието на публика и критика, актьорът прекъсва договора си с „Уорнър Брадърс“, но бързо налага своята актьорска индивидуалност и творческа независимост – купува си свободата, като им плаща половин милион долара.

Героят на Нюман винаги е мъжествен и обаятелен, а красивите му сини очи са пронизващи особено, когато е в ролята на безделник, мошеник или грубиян. Снимал се е в над 60 филма. Номиниран е десет пъти за „Оскар“, а през 1987 г. печели наградата за най-добра мъжка роля в „Цвета на парите“. Два пъти е носител на „Оскар“.

Като режисьор

През 1969 г. Нюман застава от другата страна на камерите – като режисьор на чудесния филм „Рейчъл, Рейчъл“. От тогава успешно редува актьорските и режисьорските си изяви. Филмите му често са ангажирани с политическа и гражданска позиция – срещу наркотиците, ядрената опасност, глада.

Напуска този свят на 83-годишна възраст, след продължителна битка с рака. Остава любимец на поколения киномани. За дамската част от аудиторията той е идеал за красив мъж. Приживе го наричат „синеокия изкусител на Холивуд„.

Неговите мисли – мъдрост, самоирония, ярка индивидуалност:

„Ако нямаш врагове, значи нямаш характер“.

„Хората остават женени, защото го искат, а не защото вратата е заключена“.

„Ако проверя пулса си и го напипам, знам, че все още имам шанс“.

„Растеш само тогава, когато си сам“.

„Струва ми се, че най-важното в живота е да бъдеш внимателен с хората, на които им е провървяло по-малко, отколкото на теб“.

„Ако мога да си представя моята епитафия, тя би била следната: Тук лежи Пол Нюман, който умря като неудачник, защото очите му се оказаха кафяви“.

Влиза в списъка с личните врагове на президента Никсън

През целия си живот Пол Нюман отстоява гражданската си позиция. Доказателство за това е, че като гласовит либерал-демократ, особено в края на 60-те, попада в списък на ЦРУ с най-отявлените врагове на президента Никсън. Определя този факт като „най-великата чест, с която съм бил удостояван“.

Един от дългогодишните му приятели, прочутият писател Гор Видал, неслучайно го определя като „човек със съвест“.

Обществени каузи и загуба на дете

Пол е отдаден докрая на обществени каузи. Една от тях е Hole-In-The-Wall Gang Camp – летен лагер за тежко болни деца и техните семейства. Извършва благотворителност чрез фондацията The Scott Newman Foundation, наречена на единствения му син, починал от свръхдоза наркотици през 1978 г.

Зад волана

Широко известно е и увлечението на Нюман по автомобилните състезания. До преклонна възраст редовно участва в ралита. Най-значимият му успех като автомобилен пилот е класирането на второ място в състезанието „24 часа“ на Льо Ман през 1979 г.

 

 

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Защо се самоубива Вирджиния Улф?

Луис Карол: Не съм странен, реалността ми е различна