in

Класически спагети Карбонара

Карбонара

Паста Карбонара е италианско ястие, което може да се приготви с няколко вида паста- спагети, фетучини, лингуини и други.

В класическата рецепта пастата се комбинира със сос от гуанчеле, което представлява колбас от свинки бузи, яйца и настъргано сирене Пекорино Романо. Рецептата е типична за областта Лацио, Северна Италия.

„Pasta alla Carbonara“ в буквален превод означава „паста по въглищарски“. Името идва от факта, че в тази паста се слага много черен пипер.

Сосът се прави от сурови жълтъци и един белтък, които се готвят само от топлината на спагетите.

Рецептата се е изменила с времето и почти всички продукти могат да бъдат заместени. На много места вместо гуанчеле се слага бекон и панчета, суровите яйца се заместват със сметана, а Пекорино Романото с пармезан. Тези две сирена много си приличат, но Пекорино Романо се прави от овче мляко, а пармезана от краве.

Тази рецепта много се доближава до класическата. Единствено гуанчелето е заместено с панчета, тъй като е по-лесно откриваемо.

Необходими продукти за 4 порции:

  • 400 грама паста
  • 6 жълтъка
  • 300 грама панчета
  • 2 скилидки чесън
  • 100 грама сирене Пекорино Романо
  • зехтин
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Разбийте жълтъците, след което ги комбинирайте с настърганото сирене и овкусете с черен пипер.

Оставете тази смес настрана и нарежете панчетата на кубчета.

Загрейте малко зехтин, добавете чесъна, като не го режете, а само стиснете леко скилидките. Минута-две по-късно добавете и нарязания колбас. Оставете да се пържи около 5 минути.

Сварете спагетите в подсолена вода. Добре е да бъдат ал денте, тоест да се варят около 8-9 минути.

Добавете сварените спагети в тигана и разбъркайте, за да се овкусят добре.

Добавете малко от водата, в която са се варили спагетите, и още черен пипер.

Накрая добавете и яйчената смес. Яйцата леко ще се сготвят от топлината на пастата и на тигана.

Ако ястието стане твърде гъсто, добавете още малко вода от спагетите.

Поръсете със сол и черен пипер, добавете още настъргано сирене и сервирайте.

  • Обичате ли паста Карбонара?

    Карбонара
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

филми

„Проектът Адам“ – пътуване във времето с неочаквани обрати

Любовта се крие „Под всяко друго име“