in

Класически спагети Карбонара

Карбонара

Паста Карбонара е италианско ястие, което може да се приготви с няколко вида паста- спагети, фетучини, лингуини и други.

В класическата рецепта пастата се комбинира със сос от гуанчеле, което представлява колбас от свинки бузи, яйца и настъргано сирене Пекорино Романо. Рецептата е типична за областта Лацио, Северна Италия.

„Pasta alla Carbonara“ в буквален превод означава „паста по въглищарски“. Името идва от факта, че в тази паста се слага много черен пипер.

Сосът се прави от сурови жълтъци и един белтък, които се готвят само от топлината на спагетите.

Рецептата се е изменила с времето и почти всички продукти могат да бъдат заместени. На много места вместо гуанчеле се слага бекон и панчета, суровите яйца се заместват със сметана, а Пекорино Романото с пармезан. Тези две сирена много си приличат, но Пекорино Романо се прави от овче мляко, а пармезана от краве.

Тази рецепта много се доближава до класическата. Единствено гуанчелето е заместено с панчета, тъй като е по-лесно откриваемо.

Необходими продукти за 4 порции:

  • 400 грама паста
  • 6 жълтъка
  • 300 грама панчета
  • 2 скилидки чесън
  • 100 грама сирене Пекорино Романо
  • зехтин
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Разбийте жълтъците, след което ги комбинирайте с настърганото сирене и овкусете с черен пипер.

Оставете тази смес настрана и нарежете панчетата на кубчета.

Загрейте малко зехтин, добавете чесъна, като не го режете, а само стиснете леко скилидките. Минута-две по-късно добавете и нарязания колбас. Оставете да се пържи около 5 минути.

Сварете спагетите в подсолена вода. Добре е да бъдат ал денте, тоест да се варят около 8-9 минути.

Добавете сварените спагети в тигана и разбъркайте, за да се овкусят добре.

Добавете малко от водата, в която са се варили спагетите, и още черен пипер.

Накрая добавете и яйчената смес. Яйцата леко ще се сготвят от топлината на пастата и на тигана.

Ако ястието стане твърде гъсто, добавете още малко вода от спагетите.

Поръсете със сол и черен пипер, добавете още настъргано сирене и сервирайте.

Loading

  • Обичате ли паста Карбонара?

    Карбонара
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

филми

„Проектът Адам“ – пътуване във времето с неочаквани обрати

Любовта се крие „Под всяко друго име“