in

Класическа лазаня Болонезе

Лазанята е традиционно италианско ястие, което се приготвя с кори за лазаня, които са вид паста, и плънка. Обичайно плънката се състои от месо или кайма, доматен сос, спанак или други зеленчуци. Най-популярният вид лазаня е Болонезе. Тя се приготвя с доматен сос, кайма и сос Бешамел.

Ето как да приготвите лазаня Болонезе:

Необходими продукти:

  • 1 пакет кори за лазаня
  • 500 грама кайма
  • 700 грама доматен сос
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • сол
  • черен пипер
  • босилек
  • зехтин
  • 1 литър прясно мляко
  • 100 грама масло
  • 100 грама брашно
  • щипка индийско орехче
  • 200 грама моцарела
  • 100 грама пармезан

Начин на приготвяне:

Започнете с плънката, като запържите лука и чесъна в зехтин за няколко минути.

След това добавете каймата и овкусете със сол и черен пипер.

Когато каймата е почти сготвена, добавете доматения сос и босилек.

Оставете на котлона, докато сосът се сгъсти.

За бешамела трябва да запържите маслото и брашното. Внимавайте да не ги загорите.

След това бавно добавете прясното мляко, като разбърквате непрестанно, за да не останат бучки от брашното.

Оставете на котлона за около 10 минути, докато сосът получи желаната гъстота.

Накрая добавете малко сол и индийско орехче.

На дъното на тавата, в която ще редите лазанята, сложете малко от соса.

Започнете да редите, като първо потапяте корите във вряща вода за няколко секунди.

Реди се по следния начин: кори, сос Бешамел, плънка, като трябва да завършите със сос Бешамел.

Накрая поръсете обилно с настърганите моцарела и пармезан.

Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40 минути.

След като извадите лазанята от фурната, оставете я поне за 30 минути, преди да сервирате.

  • Готови кори за лазаня ли използвате или си ги правите сами?

    • Готови
    • Домашно приготвени

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Памуккале – природното чудо на Турция

Трите първи: женската литература в Южна Корея