in

СладкоСладко

Класическа италианска Пармиджана

Пармиджана

Пармиджана е италианско ястие, което може да се сравни с лазанията, но на мястото на корите за лазаня има нарязан на тънко патладжан. Освен това се слага доматен сос, босилек и много настъргано сирене.

На италиански ястието се нарича Parmigiana di Melanzane, а в другите части на света ястието е познато като Патладжани Пармиджана.

Това ястие е толкова вкусно, че дори няма да се сетите, че не съдържа месо. Освен че е вегетарианско, то е с ниско съдържание на въглехидрати.

Пармиджана е ястие, характерно за Южна Италия, като има няколко теории за произхода му. Не е ясно дали идва от Неапол, Парма или Сицилия, но първите сведения за рецепта, наподобяваща Пармиджана са от 1786 г.

В различните части на Италия ястието се приготвя по различен начин. В Козенца се приготвя с пържени тиквички и печени патладжани, а между тях се слага прясна моцарела. Накрая се поръсва с Пармиджано-Реджано (пармезан).

В Неапол пък се приготвя с тиквички или артишок, вместо патладжан.

Ето как да приготвите класическа италианска Пармиджана с патладжани:

Необходими продукти:

  • 4-5 патладжана (около 1.5-2 кг)
  • ¼ ч. зехтин
  • 1½ ч. моцарела
  • 1½ ч. пармезан
  • 2 чаши пресен босилек
  • 1 глава лук
  • 5 скилидки чесън
  • 600 мл пасирани домати
  • 400 грама домати на кубчета (от консерва)
  • 1½ ч.л. захар
  • 1½ с.л. риган
  • 1 чаша вода
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Нарежете патладжаните по дължина, на тънко.

Поръсете ги обилно със сол и оставете да се изцедят.

След това ги измийте от солта, подсушете ги и ги наредете в тави, върху хартия за печене.

Намажете патладжаните със зехтин и печете в предварително загрята на 220 градуса фурна около 40 минути.

Оставете да се охладят.

Запържете нарязания на ситно лук в зехтин за няколко минути, в дълбока тенджера. Когато се запържи, добавете и накълцания чесън и оставете за още минута- две.

Добавете доматения сос, доматите от консервата, ригана, водата и захарта.

Оставете да заври, след което оставете да се готви около 30-40 минути, за да се сгъсти.

В края на готвенето добавете малко нарязан босилек и овкусете със сол и черен пипер.

На дъното на тавичка сложете малко от доматения сос. Наредете патладжани, така че да покрият дъното. След това добавете от доматения сос, поръсете с малко зехтин, настъргана моцарела и настърган пармезан. Наредете отново патладжани, след това сос, сирена и босилек и така, докато продуктите свършат, като най-отгоре не се слага босилек, а само моцарела и пармезан.

Печете около 25-30 минути, до златисто.

Loading

  • Опитвали ли сте Пармиджана с патладжани?

    Пармиджана
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Илон Мъск

Илон Мъск: Железният човек в реалния живот

Коя е испанската Елена Феранте?