in

Класическа италианска Пармиджана

Пармиджана

Пармиджана е италианско ястие, което може да се сравни с лазанията, но на мястото на корите за лазаня има нарязан на тънко патладжан. Освен това се слага доматен сос, босилек и много настъргано сирене.

На италиански ястието се нарича Parmigiana di Melanzane, а в другите части на света ястието е познато като Патладжани Пармиджана.

Това ястие е толкова вкусно, че дори няма да се сетите, че не съдържа месо. Освен че е вегетарианско, то е с ниско съдържание на въглехидрати.

Пармиджана е ястие, характерно за Южна Италия, като има няколко теории за произхода му. Не е ясно дали идва от Неапол, Парма или Сицилия, но първите сведения за рецепта, наподобяваща Пармиджана са от 1786 г.

В различните части на Италия ястието се приготвя по различен начин. В Козенца се приготвя с пържени тиквички и печени патладжани, а между тях се слага прясна моцарела. Накрая се поръсва с Пармиджано-Реджано (пармезан).

В Неапол пък се приготвя с тиквички или артишок, вместо патладжан.

Ето как да приготвите класическа италианска Пармиджана с патладжани:

Необходими продукти:

  • 4-5 патладжана (около 1.5-2 кг)
  • ¼ ч. зехтин
  • 1½ ч. моцарела
  • 1½ ч. пармезан
  • 2 чаши пресен босилек
  • 1 глава лук
  • 5 скилидки чесън
  • 600 мл пасирани домати
  • 400 грама домати на кубчета (от консерва)
  • 1½ ч.л. захар
  • 1½ с.л. риган
  • 1 чаша вода
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Нарежете патладжаните по дължина, на тънко.

Поръсете ги обилно със сол и оставете да се изцедят.

След това ги измийте от солта, подсушете ги и ги наредете в тави, върху хартия за печене.

Намажете патладжаните със зехтин и печете в предварително загрята на 220 градуса фурна около 40 минути.

Оставете да се охладят.

Запържете нарязания на ситно лук в зехтин за няколко минути, в дълбока тенджера. Когато се запържи, добавете и накълцания чесън и оставете за още минута- две.

Добавете доматения сос, доматите от консервата, ригана, водата и захарта.

Оставете да заври, след което оставете да се готви около 30-40 минути, за да се сгъсти.

В края на готвенето добавете малко нарязан босилек и овкусете със сол и черен пипер.

На дъното на тавичка сложете малко от доматения сос. Наредете патладжани, така че да покрият дъното. След това добавете от доматения сос, поръсете с малко зехтин, настъргана моцарела и настърган пармезан. Наредете отново патладжани, след това сос, сирена и босилек и така, докато продуктите свършат, като най-отгоре не се слага босилек, а само моцарела и пармезан.

Печете около 25-30 минути, до златисто.

  • Опитвали ли сте Пармиджана с патладжани?

    Пармиджана
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Илон Мъск

Илон Мъск: Железният човек в реалния живот

Коя е испанската Елена Феранте?