in

ЕхаЕха

Каньо Кристалес – неземно красивата река с пет цвята

Каньо Кристалес
Снимки: Instagram

Каньо Кристалес е река в Колумбия. Тя преминава през националния парк „Сиера де ла Макарена“, точно между Андите и Амазонка. Тя се счита за най-красивата река в света и често е наричана „река на дъгата“ или „реката с 5-те цвята“.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Pedro Restrepo Mesa (@pedroredman)

Реката променя цветовете си много бързо, правейки феноменално природно шоу, което си струва да се види на живо. То се случва при смяна на сезона между септември и ноември и се дължи на приливите и отливите. Когато слънчевата светлина грее върху водната фауна, която расте между склните образувания, растенията грейват в ярки цветове.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от @canocristalescolombia

Другата причина за тази красива гледка е растението „macarenia clavigera“, което се носи по течението в тези невероятни цветове – жълто, зелено, червено, синьо и черно.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от @canocristalescolombia

Каньо Кристалес е природен феномен, рай с богата флора и фауна и истинско богатство за Колумбия. Този район някога е бил изолиран и недостъпен за туризъм заради партизаните от Фарк. Днес обаче е процъфтяващ район, който всеки може да посети.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от @canocristalescolombia

Реката се намира на 170 км южно от Богота. С всеки нов сезон тя изглежда различно от предходната година. Цветовете на растението „macarenia clavigera“ се определят от годишните валежи, температурата и слънчевата светлина. Едната година реката може да изглежда като пурпурен килим, а на следвщата да бъде в ярко зелени и жълти цветове.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Road Trip Colombia ® (@roadtripcolombia)

Гвианският щит

Каньо Кристалес минава през върха на Гвианския щит, скално образование на 1,7 млрд. години, което се смята за едно от най-старите на планетата. Според някои изследователи Гвианският щит вероятно се е образувал от седимент след поредица от древни реки и днес е изключително богат на фосфор, желязо, кварц и други минерали.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Travel.EveryDay🛩📱🌍 (@_travel.ed_)

Тази богата на минерали основа се потапя под повърхността на Земята и се появява отново в централна Колумбия, за да създаде идеалното (и единствено) място на Земята за живот на растението „macarenia clavigera“.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

вирус

„Вирус“ – произходът на Covid 19 и как той промени света

Никола Тесла

25 любопитни факта за Никола Тесла