in

ЕхаЕха

Каньо Кристалес – неземно красивата река с пет цвята

Каньо Кристалес
Снимки: Instagram

Каньо Кристалес е река в Колумбия. Тя преминава през националния парк „Сиера де ла Макарена“, точно между Андите и Амазонка. Тя се счита за най-красивата река в света и често е наричана „река на дъгата“ или „реката с 5-те цвята“.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Pedro Restrepo Mesa (@pedroredman)

Реката променя цветовете си много бързо, правейки феноменално природно шоу, което си струва да се види на живо. То се случва при смяна на сезона между септември и ноември и се дължи на приливите и отливите. Когато слънчевата светлина грее върху водната фауна, която расте между склните образувания, растенията грейват в ярки цветове.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от @canocristalescolombia

Другата причина за тази красива гледка е растението „macarenia clavigera“, което се носи по течението в тези невероятни цветове – жълто, зелено, червено, синьо и черно.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от @canocristalescolombia

Каньо Кристалес е природен феномен, рай с богата флора и фауна и истинско богатство за Колумбия. Този район някога е бил изолиран и недостъпен за туризъм заради партизаните от Фарк. Днес обаче е процъфтяващ район, който всеки може да посети.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от @canocristalescolombia

Реката се намира на 170 км южно от Богота. С всеки нов сезон тя изглежда различно от предходната година. Цветовете на растението „macarenia clavigera“ се определят от годишните валежи, температурата и слънчевата светлина. Едната година реката може да изглежда като пурпурен килим, а на следвщата да бъде в ярко зелени и жълти цветове.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Road Trip Colombia ® (@roadtripcolombia)

Гвианският щит

Каньо Кристалес минава през върха на Гвианския щит, скално образование на 1,7 млрд. години, което се смята за едно от най-старите на планетата. Според някои изследователи Гвианският щит вероятно се е образувал от седимент след поредица от древни реки и днес е изключително богат на фосфор, желязо, кварц и други минерали.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Travel.EveryDay🛩📱🌍 (@_travel.ed_)

Тази богата на минерали основа се потапя под повърхността на Земята и се появява отново в централна Колумбия, за да създаде идеалното (и единствено) място на Земята за живот на растението „macarenia clavigera“.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

вирус

„Вирус“ – произходът на Covid 19 и как той промени света

Никола Тесла

25 любопитни факта за Никола Тесла