in

Камен Донев напуска представление на Морфов в Народния театър

Камен Донев обяви, че напуска представлението „Животът е прекрасен“, което се играе на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ с него в главната роля, а режисьор е Александър Морфов. Новината съобщи актьорът във Фейсбук. Той е един от творците, който твърдо застана зад Морфов, когато беше уволнен дисциплинарно от директора Васил Василев. Припомняме, че Донев и Василев водят и спор в съда.

Ето какво написа Камен Донев:

„Скъпа моя, уважаема публика!

Искам да ви информирам, че от днес напускам представлението „Животът е прекрасен“ поради крайна нетърпимост към ситуацията в Народния театър и безобразното, арогантно поведение на директора на театъра.

След скандалите и събитията произтекли впоследствие, аз излизах на сцената от любов към спектакъла и от уважение към вас, зрителите.

Но чашата преля… Аз имам достойнство и няма да позволя то да бъде погазвано!

Благодаря ви за аплодисментите.
Надявам се и вярвам, че ще се видим в Народен театър „Иван Вазов“ при други обстоятелства и друго ръководство“.

Малко по-късно от Народния театър пуснаха позиция по случая:

„Намираме за манипулативно и непрофесионално поведението на актьора Камен Донев, който за пореден път използва сцената на театъра, за да насажда напрежение, което дестабилизира работата на институцията и уронва престижа на Първата сцена на България като създава „новини“, захранващи скандал, целящ да анулира смисъла и качеството на художествените процеси.

За участие в спектаклите от репертоара на НТ „Иван Вазов“ с актьорите, които не са на трудов договор с театъра, се сключват договори, с които се уреждат взаимоотношенията на страните, включително и възнаграждението на актьорите.

При възстановяването на спектакъла „Животът е прекрасен“ такъв договор е сключен и с Камен Донев, който не е щатен актьор на театъра, като във връзка с поставени от негова страна условия, възнаграждението му за изпълнението на ролята на Семьон Подсекалников е увеличено трикратно спрямо предходния договор на актьора с театъра за същата роля.

Договорът е сключен на 20.12.2022 г. и е в сила до изиграването на десет представления. До момента в изпълнение на този договор са реализирани девет постановки с негово участие, а последният му ангажимент е програмиран за 28 септември.

В тази връзка екипът на Народния театър намира за спекулативни изказванията, направени от актьора за напускане на спектакъла, междувременно изразявайки желание за поредно предоговаряне на финансовите условия на изтичащия вече договор“.

След постановката на 12 юли Камен Донев излезе с видео обръщение, в което обяснява, че по време на спектакъла на сцената е имало дим като от пожар. Той попитал директора Васил Василев какво се случва и защо не идва пожарникар, а отговорът бил, че такъв в театъра няма. Според актьора липсата на огнеборец, който да реагира своевременно при опасни ситуации по време на спектакъл създава риск както за артистите, така и за публиката.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.9k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Интересни факти за „Великият диктатор“ 

Париж

Любопитнo за Франция: от замъци и вино до франзели и сватбени рокли