in

ЛюбовЛюбов

Как самочувствието влияе на живота ни

самочувствие

Самочувствието е субективна оценка за стойността на всеки един човек. То се развива от детството до зряла възраст. Нещата, които сме изпитали като деца, формират основата на нашето самочувствие. Ако като деца сме били обичани подкрепяни, изслушвани и към нас е говорено с уважение, има голям шанс да израстнем с високо самочувствие и самооценка.

Хората с ниско самочувствие, от друга страна, често изпитват обратното. Като деца много от тях са били критикувани остро, крещяли са им или са били малтретирани по един или друг начин или възрастните, които е трябвало да се грижат за тях, са им обръщали малко или никакво внимание.

Ниското самочувствие се корени още в детството. Добрата новина е, че има начин то да се промени. Колкото повече вярваме, че сме достойни за щастие и хубави неща в живота, толкова по-самоуверени ще бъдем. Когато не вярваме, че сме достойни за тях, способността ни да им се наслаждаваме може да пострада.

Как самочувствието влияе на живота ни

Самочувствието ни влияе върху начина, по който живеем живота си. Хората с високо самочувствие са склонни да имат по-добри взаимоотношения от тези с ниско самочувствие. Високото самочувствие ни позволява да поискаме подкрепа от хората около нас, когато имаме нужда от нея. Така че, ако се затруднявате да потърсите помощ, това може да се корени в ниското ви самочувствие.

Хората с високо самочувствие са по-добре подготвени за постигане на житейските си цели, защото имат вяра в себе си. Те също се сблъскват с провала, но разбират, че нито той, нито успехът ги определят.

Високото самочувствие ни позволява да приемаме себе си такива, каквито сме. Наясно сме, че недостатъците, както и силните страни, съставляват същността на това кои сме ние.

Защо трябва да работим върху самочувствието си

Тъй като самочувствието е свързано с това как се представяме в различни области от живота си, важно е да работим върху него. За да изградим по-добри взаимоотношения, кариера и здраве и да постигнем високи цели, първо трябва да разберем и повярваме, че сме достойни за всички тези неща.

Дори да сме имали ужасно детство, това не означава, че сме обречени. Просто трябва да работим повече, за да изградим високо самочувствие и тогава нещата придобиват други измерения. Ако изпитваме затруднения в много области от живота си, нужно е да направим крачка назад и да преценим връзката, която имаме със себе си. Как говорим със себе си? Какво мислим за себе си? Чувстваме ли се достойни за хубавите неща в живота си или се чувствате неудобно, когато ни се случват? Ако откриете, че преживявате нещо хубаво и си казвате „Не заслужавам това“ или „Не съм работил достатъчно усилено за това“, вероятно имате ниско самочувствие. И когато имате такъв негативен вътрешен разговор със самите себе си, вие се самосаботирате.

Един от най-често срещаните въпроси, които хората с ниско самочувствие си задават, е дали сме „по-добри от“ или „по-лоши“ от всички, които срещаме? Тази линия на разсъждения създава етикети и постоянно съревнование, в което искаме да победим някой друг, а не самите ние да бъдем победители, най-вече извън състезанието.

Друг често срещан пример: ако имам достатъчно „X“ („X“ може да е материален обект, преживяване, връзка и т.н.), тогава ще бъда по-малко тревожен, по-малко разочарован и по-щастлив. Истината е, че въпреки това, никога няма да се отървем от чувствата си на тревожност или гняв. Те са необходима част от живота. Доказано е, че избягването на тези емоции само ще увеличи честотата им. В известното проучване „Белите мечки“ д-р Даниел Вегнер демонстрира, че когато се опитваме да не мислим за нещо, неизбежно ще мислим за него още повече. Игнорирането на нашата тревожност и фрустрация няма да ни отърве от тези чувства, тъкмо напротив.

За обективната оценка на самочувствието ни са нужни болезнена откровеност (както нашата, така и тази на най-близките ни хора), смелост да погледнем зряло на резултатите и търпение, ако се налага да направим промени. И тук, както при повечето неща в живота ни, крайностите не са нито приятни, нито препоръчителни. Но, за сметка на това, има богат набор от решения и услуги, благодарение на които може да коригираме отклоненията. Стига да ги открием и да признаем съществуването им.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

страха

Когато любовта срещне страха

провал

Умението да губим – да превърнем дефекта в ефект