in

Как правилно да почиствате четките и гъбите си за грим?

Четки за грим

Повечето жени нанасят грим ежедневно, което означава и че използват четките си за грим всеки ден. Едва ли сте се замисляли, но върху тях има страшно много бактерии. Освен остатъците от грим продукти, които се натрупват, по четките остават мъртви кожни клетки, масла и какво ли още не.

Редовното и качествено почистване на четките и гъбите за грим е изключително важно за поддържането на красива и чиста кожа. Бактериите, които разнасяме върху кожата си със всяко нанасяне на грим, причиняват появата на пъпки и други кожни проблеми.

Всички знаем, че трябва да почистваме четките си редовно, но колко често е достатъчно, какъв е правилният начин за почистване и кога е време да ги заменим с нови?

Колко често трябва да почиствате четките си?

Четка грим

Няма еднозначен отговор на този въпрос, но дерматолозите и гримьорите са единодушни, че трябва да бъде често. Най-добрият вариант е да почиствате четките и гъбите, когато забележите, че по тях има натрупан грим. Максималният период между почистванията трябва да бъде 2 седмици.

Въпреки това, колкото по-чисти са четките ви, толкова по-добре за кожата, така че можете да ги почиствате и на всеки 3-4 дни.

Всичко това важи за четките за фон дьо тен, коректор, пудра, руж и т.н. Кожата в зоните, в които се нанасят тези продукти, се омазнява много бързо. Когато става въпрос за четките, които използваме около очите (сенки за очи, очна линия и т.н.), почистването може да бъде около 2 пъти месечно. Не е необходимо да ги почиствате по-често.

Редовното почистване на четките за грим помага за поддържане на чиста кожа, но също така удължава живота на самите четки. Космите на четките и самите гъби за грим са порести. Това означава, че задържат масла, остатъци от грим и бактерии. Ако се натрупат прекалено много замърсявания, нанасянето на грима няма да бъде равномерно. Колкото по-рядко почиствате четките, толкова по-често ще трябва да си купувате нови.

С какво да почиствате четките и гъбите?

Сапун

Най-лесният и ефективен метод за почистване е с топла вода и нежен сапун. Ако четките ви са от естествен косъм, добре е да използвате шампоан за коса, тъй като сапунът ще изсуши косъмчетата твърде много.

Другият вариант е да използвате разтворите за почистване на четки за грим, които се продават в дрогериите, но истината е, че това би бил неразумен разход. Сапунът и шампоанът вършат също толкова добра работа.

Ако сапунът не ви се струва добра идея, можете да използвате гел за измиване на лице. Можете да бъдете сигурни, че ще бъде нежен към вашите четки, тъй като е нежен и към кожата на лицето ви.

За по-замърсени четки, можете да използвате препарат за миене на съдове. Някои такива продукти са твърде агресивни и могат да причинят леко дразнене на кожата, но ако изберете препарат за съдове с по-естествен състав, няма да имате проблеми с кожата, а замърсяванията ще паднат лесно и бързо.

Как да почиствате четките?

Четки за грим

Има няколко стъпки, които трябва да следвате, когато почиствате четките и гъбите си за грим:

Първо ги намокрете с топла вода, но не прекалено гореща. След това сложете капка сапун, веро или какъвто продукт сте избрали, в дланта си. Енергично разтийте четката от дланта си, докато започне да излиза чиста пяна, без следи от грим продукти. Изплакнете обилно с вода. Подсушете със салфетка, оформете косъмчетата в първоначалната форма и оставете четките да изсъхнат. Добре е да ги сложтите на ръба на плота, така че да изсъхнат добре, без да остава никаква влага в тях.

Колко често трябва да почиствате и заменяте гъбите за грим?

Гъби за грим

Обикновените гъби за грим, които са малки и с триъгълна форма, са еднократни. Те не са предназначени за многократна употреба и съответно трябва да се изхвърлят след всяка употреба.

Има и многократни гъби за грим (обикновено във формата на яйце), които могат да се използват между 3 и 4 месеца. Добре е да ги почиствате всяка седмица, а когато мине този период – да ги замените с нови.

Кога е време да изхвърлите четката за грим?

Четка за грим

Въпреки че честото почистване на четките удължава живота им, идва момент, в който просто трябва да ги замените. Можете да познаете, че четката ви е за изхвърляне по това, че косъмчетата ще се начупят, ще започнат да стърчат и четката ще изгуби формата си.

Loading

  • Колко често почиствате четките си за грим?

    Четки
    • Всяка седмица
    • На всеки 3-4 дни
    • Веднъж на 2 седмици
    • Веднъж в месеца

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

"Биография на Зеленски. От слуга до президент на народа"

Зеленски – от слуга до президент на народа

мозък

6 неща, които трябва да знаете за инсултите