in

ЛюбовЛюбов ПлачиПлачи СладкоСладко ЕхаЕха ЯдосанЯдосан

Как можете да свалите високо кръвно без хапчета

На колкото и години да сте, високото кръвно може да ви сполети винаги. То поставя на изпитание вашите органи и може да увеличи риска от многобройни животозастрашаващи състояния като мозъчен удар, бъбречни заболявания, съдови проблеми. Неслучайно е една от водещите причини за преждевременна смърт в много високоразвити държави.

Кои стойности на кръвното се смятат са високи? Ако вашето кръвно постоянно надвишава стоностите 140/90, е добре да потърсите съвет от лекар, тъй като за нормални се смятат стойности под 120/90. Когато сме млади обаче, не ни се мисли за това. Дори може да не осъзнаваме опасността, която дебне зад ъгъла. Навярно не искаме да започнем да вземаме лекарства толкова рано и да продължим до края на живота си. Затова не е никак лоша идеята освен съвета на лекар, да потърсим начини да намалим кръвното с естествени методи. Ето някои от тях:

1. Сто и петдесет минути на седмица движение

Това е минималното време, в което трябва да се упражнявате или да се движите, за да намалите значително риска от високо кръвно. Движението, което увеличава вашата сърдечна дейност и ангажира колкото може повече мускулни групи ще подобри общото ви здравословно състояние. Ако не сте фен на бягането, плуването или карането на велосипед, може да пробвате с алтернативната с т. нар. хортикултура – градинарство. Заниманията със садене, плевене, копаене в градината за 30-45 минути на ден могат не само да изгорят около 300 калории, но и да раздвижат кръвта ви, което естесвено ще намали кръвното налягане.

2. Пълноценна почивка

Стресът е един от клчовите фактори, който води до „играенето“ на кръвното налягане. Причината е, че когато е под стрес, тялото отделя хормони като кортизол и адреналин, които веднага се отразяват на кръвното. Затова трябва да намерите начини за подходящ релакс, колкото и напрегната да е работата ви. Това може да включва йога практики, гимнастика, слушане на музика, разходки в парка или в планината.

3. По-малко сол

Храни с високо съдържание на сол като сушени или консервирани меса, пушена риба, солени ядки нарушават солния баланс в организма. Причината е, че солта подпомага задържането на течности в тялото, в резултат на което се увеличава натискът на кръвта върху кръвоносните съдове. Експертите съветват да не приемате повече от една чаена лъжичка сол на ден. Това прави около 6 грама. Когато пресмятате обаче, бъдете сигурни, че сте включили в сметките и солта, описана върху етикетите на пакетираните храни, които сте приели през деня.

4. Яжте храни богати на калий

Калият е нещо като неутрализатор на солта. Той съдейства за намаляването на напрежението върху кръвоносните съдове. Сготвеният спанак, сладките картофи, гъбите и сушените плодове са пълни с калий. Според диетолозите подходящката дневна доза за прием на калий е 3500 мг.

5. Баланс работа – личен живот

Според ново пручване на американската сърдечна асоциация работата повече от 49 часа на седмица увеличава риска от високо кръвно с 66%. Седмичното количество работа е много трудно да бъде контролирано и невинаги зависи от вас. Но трябва да направите всичко възможно да не работите допълнително време, ако искате да сте здрави.

6. Намалете кофеина и алкохола

Пиенето на повече от 4 чаши кафе на ден може да увеличи риска от високо кръвно налягане, тъй като кофеинът свива кръвоносните съдове. Пиенето на повече от 3 алкохолни напитки на ден също може да се отрази на кръвното налягане.

7. Подобрете съня си

Когато тялото ви е в нормален цикъл на сън, кръвното налягане естествено спада. Затова, ако спите по-малко от 6 часа на нощ трябва да промените това. Според изследвания, хората, които спят по-малко, имат 70% по-голяма преждевременна смъртност, отколкото тези, които спят между 7 и 8 часа на денонощие.

8. Споделете прегръдки и смях

Може да звучи несериозно, но изследване, направено от Университета на Северна Каролина показва, че близките физически контакти, и най-вече прегръдките и целувките с хора, които обичаме и ценим, помагат за намаляване на кръвното налягане. Това е напълно естествено, защото намалява стреса. Неслучайно възрастните хора казват, че смехът е най-доброто лекарство.

9. Приемайте подходяща храна

Определени плодове и зеленчуци също могат да помогнат да намалите кръвното налягане. Според неотдавнашно изследване натискът върху аортата и сърцето намалява след яденето на диня. Бананите също са подходящи – те имат ниско съдържание на мазнини и са богати на потасиум, но хората, които имат проблеми с бъбреците, трябва да внимават с тях. Същото важи и за туршиите. От една страна, те са полезни, защото съдържат пробиотици, но от друга – имат много сол, която не е подходяща за хора с високо кръвно. В една кисела краставичка например има 447 мг сол, а 135 грама доматен сок от консерва съдържа между 500 и 600 мг сол. Затова експертите препоръчват приема на пресни домати вместо консервирани.

Подходащо за сваляне на кръвното налягане е още авокадото, което според хранителния експерт д-р Сара Брюер е богато на магнезий, потасий, калций, витамин Е и здравословни мазнини. Не му отстъпва и портокалът. Изследване сред 159 участници, публикувано в епропейския журнал по хранене, показва, че след 12- седмичен прием на портокалов сок 4 гена, свързани с високото кръвно, започнали „да се държат“ различно. Авторите на проучването заключават, че веществото хесперидин, което се съдържа в портокаловия сок, може да намали кръвното налягане. Подходящи за хора, които проявяват начални признаци на високо кръвно са и рибата, която съдържа полезни мазнини, както и пълнозърнестите продукти. Последните играят ролята на „метла“, която чисти кръвоносните съдове от вредните плаки, които иначе притискат стените и повишават кръвното.

Loading

  • Имате ли високо кръвно?

    Blood pressure
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимка: yves__saint_laurent/instagram

7 начина, по които Ив Сен Лоран промени модата завинаги

5 от най-добрите филми на Райън Гослинг