in

Как древните гърци борели стреса

стреса

Стресът и безпокойството се определят като бич на съвременния живот. Трудности и предизвикателства ни връхлитат всеки ден – проблеми в работата и семейството, болести и растящи цени, трудно обслужване на кредити и липса на подходящо жилище… Изборът обаче е наш – дали да се поддадем на паниката, страха и безнадежността, или да активираме ума си, за да търсим решение за намаляване на стреса.

Когато морето е бурно, не можем да виждаме ясно, казва Сенека. „Да, невъзможно е да се справим, ако съзнанието ни е обладано от негативни емоции“, допълва американският доктор по психология и преподавател в Университета в Индианад-р Бил Съливан в онлайн изданието Psychology Today.

Самият той признава, че е бил „топка от стрес“, докато лекарите не му казали, че това е един от главните фактори за някои от здравословните проблеми, които има. Така той започнал да търси начин да се справи със стреса и безпокойството. Докато правел проучвания за една от своите книги, д-р Съливан попаднал на концепцията за стоицизма. „Не знаех много за тази древногръцка философия и бях скептичен как едно знание от преди 2000 години може да помогне за състояния, с които се сблъскваме днес“, разказва д-р Съливан.

Отначало той си мислел, че стоиците са хора без емоции, които разчитат само на логиката. Когато изучил по-надълбоко тяхната философия, осъзнал, че някои от стратегиите, които стоиците прилагат, лежат в основата на модерните психологически лечения като когнитивно-поведенческата терапия, например. Д-р Съливан решил да тества философията на  стоицизма в продължение на 1 година. Като наръчник използвал книгата на Раян Холидей и Стивън Ханселман „Всекидневният стоик: 366 медитации за мъдростта, постоянството и изкуството на живота“.

Концепцията за стоицизма

Един от съветите на стоиците, които следвал през деня, били разходките навън и дихателните упражнения с цел умът да бъде подхранен. Вечер „преглеждал“ събитията от деня, за да види какво може да подобри, за да увеличи своя потенциал. „Правех го спокойно и обективно, без за се обвинявам“, разказва д-р Съливан.

Така той стигнал до извода, че има няколко принципа на стоицизма, които са изключително полезни за справянето с безпокойството и стреса. „Повечето идеи на стоиците се концентрират върху факта, че нашето съзнание контролира възприятието на събитията, а това възприятие определя дали нашият отговор ще бъде конструктивен“, обобщава д-р Съливан.

Една от ключовите черти на стоицизма е да приемеш това, което ти поднася животът и да се тревожиш само за това, което можеш да контролираш. Фокусирането върху нещо, което не можеш да промениш, е загуба на ценно време и енергия. По-добре е да инвестираш усилията си в начинания, които ще донесат резултати. Д-р Съливан цитира император Марк Аврелий: „Вие имате сила над съзнанието не над събитията. Когато осъзнаете това, ще намерите силата.“

Принципи

Стоиците имат няколко тактики, които им помагат да се справят. Първата е човек да бъде подготвен, че рано или късно може да го сполетят проблеми от всякакъв характер. Така няма да бъде изненадан. Вторият принцип е, че си заслужава да приема някои проблеми с чувство за хумор. Третата стратегия е да умее да моделира своето възприятие. Например, вместо да изпитвате чувство на разочарование от нещо, можете да го приемете като предизвикателство. Това може да е една възможност да подобрите своите умения. Според Марк Аврелий нищо не може да ни нарани, освен ако не го интерпретираме като опасно.

Тази стратегия включва и една друга важна коинцепция на стоицизма – да се вглеждаме и наблюдаваме своите чувства. Според стоиците емоциите са импулсивни сигнали, които изискват рационален подход, т.е. осмисляне преди да действаме. Някои стоици съветват да „отстъпим настрани“, т.е. да се погледнем отвън по-обективно, все едно, че нямаме връзка с тази ситуация. Следващият път, когато се почувствате засегнати от някого или нещо, опитайте да помислите, че това не се е случило на вас, а на някой друг. Помислете какво бихте посъветвали този човек. Твърде вероятно е то да бъде по-разумно и продуктивно.

Размисли за смъртта

Сред най-смущаващите практики на стоиците е редовното размишление върху смъртта. Но когато си припомняме, че сме смъртни и че рано или късно ще умрем, както любимите ни хора и нашите врагове, това поставя живота в перспектива и виждаме какво е наистина важно в ограниченото ни време на тази земя. Това ще ви вдъхнови да изживявате пълноценно всеки безценен ден, да показвате любовта си към хората, които обичате, както и да превръщате своите врагове в приятели. „Помислете за живота, който сте живели досега, като свършил, и вижте какво можете да подобрите“, съветва д-р Съливан, като интерпретира една мисъл на Аврелий.

Медитации

Медитациите са едни от най-ценните аспекти, вдъхновени от стоицизма. Вместо да се безпокоите какво трябва да направите по някой проблем, може да оцените какво сте постигнали вече. Освен преценката за неща, които сме благословени да имаме, е добре да се вгледаме в нещата, които сме благословени да нямаме – болести или бедност.

Ползи

Според д-р Съливан уроците, които той е получил от стоицизма, могат да бъдат обобщени в няколко насоки – разпознаване на емоциите вътре в нас, оценка на причината, която стои зад тях, и определяне дали това е нещо, което можем да променим. Ако не е, по-скоро трябва да се насочим към преоценка на нещата, за да можем да продължим напред със здравословен отговор.

Д-р Съливан дава и съвсем нагледен пример – задръстванията и недисциплинираните шофьори, с които се сблъскваме на пътя. „Можете да викате и да проклинате, но това няма да помръдне колите. По-добре е да осъзнаете, че това е нещо извън вашия контрол и да подходите към него като добра възможност да направите нещо друго.

Послушайте музика, направете плановете си за деня. Дори вглеждането в красотата на слънцето, дърветата и природата наоколо, са по-добър избор, отколкото да се ядосвате. Може дори да благодарите, че вие или ваши близки не сте засегнати от катастрофата, която е предизвикала задръстването“, казва д-р Съливан и цитира Сенека: „Най-доброто лекарство за гнева е забавянето.“

Д-р Съливан обобщава, че философията на стоиците да постигат спокойствие, като моделират своите емоционални отговори и канализират своята енергия, може да е древна, но е валидна и може да ни помогне дори векове по-късно.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Фройд

„Фройд 2.0“ – защо е нужно именно днес да гледаме този филм

Табуле

Табуле- вкусна ориенталска салата