in

Как да се справите с чувствителната кожа през зимата

Чувствителната кожа е един от най-често срещаните проблеми. При някои хора това е перманентно състояние, докато при други се появява на моменти. Чувствителната кожа може да бъде причинена от стрес, смяна на климата, дори от липса на сън.

Симтомите на чувствителност на кожата са зачервяване, сърбеж, сухота, лющене, усещане за опъване и други. През зимния сезон симптомите се засилват заради неблагоприятните метеорологични условия.

Без значение дали имате чувствителна кожа по принцип или имате моментно неразположение, правилната грижа е ключът към справянето с чувствителността и облекчаването на симптомите.

Ето как трябва да се грижите за чувствителната си кожа през зимния сезон:

1. Избирайте продукти без аромати

Ароматите са най-често срещаната съставка в измиващи продукти, кремове, лосиони и т.н. Ароматите в продуктите могат да причинят зачервяване, сърбеж, парене и други. Ако имате чувствителна кожа, избирайте деликатни и нежни продукти, които са подходящи за този тип кожа.

Въпреки това внимателно четете етикетите на продуктите, които купувате. Избирайте такива с възможно най-малко съставки и проверявайте дали съдържат добавени аромати. Съществуват и много натурални алтернативи на повечето козметични продукти, което са най-добрият вариант за чувствителна кожа.

2. Почиствайте кожата нежно и не прекалено често

Важно е да премахвате грима, както и мръсотията, натрупала се през деня, но не прекалявайте, защото прекомерното почистване на кожата може да влоши симптомите ви. Честото почистване на кожата разрушава защитната ѝ бариера и я лишава от естествените масла, които са изключително важни.

Ако имате чувствителна кожа използвайте много нежни продукти за измиване или дори само мицеларна вода, тъй като няма да изсушат допълнително кожата. Напълно достатъчно е да почиствате лицето само веднъж дневно, за да не дразните допълнително вече раздразнената си кожа.

3. Ексфолирайте често, но не прекалявайте

Ексфолацията е ключова за чувствителната кожа през зимата, тъй като премахва мъртвите кожни клетки от повърхността на кожата и позволява на продуктите да проникват по-дълбоко.

Когато правите пилинг на кожата си трябва да бъдете много внимателни. За хората с чувствителна кожа химическият пилинг е по-добрият вариант, тъй като го няма механичното търкане. Трябва обаче да бъдете много внимателни със съставките на химическия пилинг, който избирате. Млечната киселина е добър вариант, тъй като не е толкова агресивна, а в същото време подпомага клетъчната регенерация.

4. Овлажнявайте кожата редовно

Ако имате чувствителна кожа, хидратацията трябва да бъде неизменна част от ежедневието ви. Пропускането на крема дори веднъж може да се отрази много зле на кожата ви.

През зимата избирайте по-тежки кремове, които задържат влагата в кожата. Продуктите, съдържащи омега-3 мастни киселини са добър вариант, тъй като те са основен градивен елемент на кожната бариера.

Можете да използвате и различни масла, но винаги първо правете тест. Нанасяйте маслото, което сте избрали в определена област в продължение на няколко дни, за да видите дали кожата ви ще реагира. Ако нямате обрив или дразнене, спокойно можете да нанасяте маслото и на лицето.

5. Избирайте „чисти“ грим продукти

Когато имаме някакъв кожен проблем, обикновено нанасяме много грим, за да го прикрием, но това не е правилна тактика. Понякога гримовете могат да влошат състоянието. Ако кожата ви е чувствителна, избирайте по-нежни грим продукти и такива без аромати. Колкото по-натурални са гримовете ви, толкова по-добре. Освен това е добре да залагате на кремообразни продукти, особено ако се борите със суха кожа. Не използвайте пудра, защото тя изсушава кожата допълнително. Избирайте грим продукти, които ще подхранят кожата, освен че ще прикрият несъвършенствата.

6. Не забравяйте кожата на тялото

Толкова сме фокусирани върху кожата на лицето, че често забравяме, че имаме кожа и по тялото. Тя също се нуждае от специални грижи. Правилото за нежни продукти, без парфюми, важи и за душ геловете, лосионите за тяло и други. Ексфолирайте цялото тяло, без да бъдете твърде агресивни, и не забравяйте колко важна е хидратацията.

Част от тялото, която често забравяме, е шията. Нанасяте същите продукти, които изпозлвате за лицето си и в тази зона. Кожата на врата също е изложена на студ и вятър и има нужда от специални грижи през зимата.

Loading

  • Какъв тип е вашата кожа?

    • Нормална
    • Смесена
    • Чувствителна
    • Мазна
    • Суха

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

5 начина да пробудите интерес към книгите у детето

6 промени, които можете да направите в навиците си за почистване