in

Как да се предпазите от кражба на самоличност

Хакер

Кражбата на самоличност е едно от най-лошите неща, които могат да се случат на човек. Крадците на самоличност използват най-различни трикове, за да постигнат целта си.

Вижте за какво трябва да внимавате и как да се предпазите от кражбата на самоличност:

1. Внимавайте, когато плащате с карта

Когато плащате с карта в магазин, например, бъдете изключително внимателни. Дори човекът зад вас да изглежда така, сякаш небрежно скролва в телефона си, възможно е в този момент да краде данните от дебитната ви карта.

2. Проверявайте сметките си

Добре е да проверявате баланса на сметките си поне веднъж седмично. По този начин е по-вероятно да разберете, ако някой се опитва да краде от парите ви. Ако не проверявате сметките си редовно, може да разберете, че нещо се случва и да блокирате картите си навреме.

3. Проверявайте пощенската си кутия редовно

Ако не получавате писма със сметките за ток, вода и отопление, това не бива да ви радва. Не забравяйте, че в тези фактури има лична информация и не е добре, ако изчезват от пощенската ви кутия.

4. Унищожавайте важни документи преди да ги изхвърлите

Винаги унищожавайте важни документи преди да ги изхвърлите в кофата. Вашите лични дании ще бъдат застрашени, ако просто смачкате листата и ги изхвърлите в кофата.

5. Проверявайте банкоматите преди да ги използвате

Ако забележите нещо странно в банкомата или ако има устройство, което изглежда така, сякаш не е част от него, не използвайте този банкомат. Възможно е да бъде поставено устройство, което да запамети вашия ПИН код.

6. Поискайте кредитна карта с ваша снимка

Има кредитни и дебитни карти със снимка на притежателят им върху тях. Никой крадец няма да се опита да използва карта, на която има снимка, тъй като е силно вероятно да бъде хванат.

7. Никога не използвайте незащитен WiFi

Не бива да забравяте, че в компютъра ви, както и във всички ваши профили онлайн има твърде много лична информация. Винаги, когато се свързвате към WiFi мрежа, проверявайте дали е защитена.

8. Никога не носете ПИН кода на картата си в портмонето

Ако се замислите, това е златна мина за крадците. Взимат портмоне, в което е самата карта, а за още по-голямо улеснение има и листче с ПИН кода. Дори няма да се затормозят, докато крадат парите ви.

9. Използвайте един и същи банкомат

Ако използвате един и същи банкомат всеки път, когато теглите пари, е много по-вероятно да забележите, ако нещо не е наред с него. Тоест ако е инсталирано някакво устройство, например.

10. Имайте предвид, че крадците най-често работят по старомодния начин

Въпреки че всички си представяме, че кражбата на самоличност се случва с помощта на напредналите технологии, крадците най-често работят по старомодния начин. Не го забравяйте и пазете чантата си.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Защо никой не ми го е казвал досега“ – тайните на по-щастливия живот

Крадец кола

10-те най-често крадени коли в света