in

Как да се предпазите от кражба на самоличност

Хакер

Кражбата на самоличност е едно от най-лошите неща, които могат да се случат на човек. Крадците на самоличност използват най-различни трикове, за да постигнат целта си.

Вижте за какво трябва да внимавате и как да се предпазите от кражбата на самоличност:

1. Внимавайте, когато плащате с карта

Когато плащате с карта в магазин, например, бъдете изключително внимателни. Дори човекът зад вас да изглежда така, сякаш небрежно скролва в телефона си, възможно е в този момент да краде данните от дебитната ви карта.

2. Проверявайте сметките си

Добре е да проверявате баланса на сметките си поне веднъж седмично. По този начин е по-вероятно да разберете, ако някой се опитва да краде от парите ви. Ако не проверявате сметките си редовно, може да разберете, че нещо се случва и да блокирате картите си навреме.

3. Проверявайте пощенската си кутия редовно

Ако не получавате писма със сметките за ток, вода и отопление, това не бива да ви радва. Не забравяйте, че в тези фактури има лична информация и не е добре, ако изчезват от пощенската ви кутия.

4. Унищожавайте важни документи преди да ги изхвърлите

Винаги унищожавайте важни документи преди да ги изхвърлите в кофата. Вашите лични дании ще бъдат застрашени, ако просто смачкате листата и ги изхвърлите в кофата.

5. Проверявайте банкоматите преди да ги използвате

Ако забележите нещо странно в банкомата или ако има устройство, което изглежда така, сякаш не е част от него, не използвайте този банкомат. Възможно е да бъде поставено устройство, което да запамети вашия ПИН код.

6. Поискайте кредитна карта с ваша снимка

Има кредитни и дебитни карти със снимка на притежателят им върху тях. Никой крадец няма да се опита да използва карта, на която има снимка, тъй като е силно вероятно да бъде хванат.

7. Никога не използвайте незащитен WiFi

Не бива да забравяте, че в компютъра ви, както и във всички ваши профили онлайн има твърде много лична информация. Винаги, когато се свързвате към WiFi мрежа, проверявайте дали е защитена.

8. Никога не носете ПИН кода на картата си в портмонето

Ако се замислите, това е златна мина за крадците. Взимат портмоне, в което е самата карта, а за още по-голямо улеснение има и листче с ПИН кода. Дори няма да се затормозят, докато крадат парите ви.

9. Използвайте един и същи банкомат

Ако използвате един и същи банкомат всеки път, когато теглите пари, е много по-вероятно да забележите, ако нещо не е наред с него. Тоест ако е инсталирано някакво устройство, например.

10. Имайте предвид, че крадците най-често работят по старомодния начин

Въпреки че всички си представяме, че кражбата на самоличност се случва с помощта на напредналите технологии, крадците най-често работят по старомодния начин. Не го забравяйте и пазете чантата си.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Защо никой не ми го е казвал досега“ – тайните на по-щастливия живот

Крадец кола

10-те най-често крадени коли в света