in

Как да се научите да обичате себе си

Как да повярвате в себе си, когато чувствате, че хората наоколо усещат друго? Всичко това е само и единствено през вашите очи. Вашето взаимодействие със света и хората около вас, вашите мисли, взаимоотношения, действия и думи, зависят само и единствено от вас самите. Вашата реалност зависи от това колко се обичате и колко се грижите за себе си. Връзката със самият вас е най-определящият фактор за начина, по който живеете. Трябва да обичате себе си и всичко, което правите, за да бъдете щастливи, както и хората около вас. Вижте няколко съвета как може да стане това:

1. Обичта към вас самите започва с ежедневните ви навици

Да обичате себе си означава да се грижите добре за вас – да имате пълноценен сън, да се храните здравословно, да намирате време за себе си и нещата, които ви правят щастливи, да спортувате и да си почивате добре.

2. Приемете болката

Никой не е перфектен и всеки човек има тъмна страна – всички изпитваме мъка, омраза и болка. Пренебрегването на тези реалности само може да ни навреди. Простете си за минали дела, за неща, които ви карат да се срамувате. Приемете, че понякога е нормално да изпитвате негативни емоции, като ярост, ревност, отвращение. Научете се да прегръщате тишината, когато имате нужда от нея.

3. Отворете сърцето си за останалите

Приемането на вашите недостатъци е важна стъпка към обичта към личността ви. Научете се да обичате себе си по начин, който само вие можете и не крийте емоциите си, когато всичко във вас иска те да излязат навън.

По пътя на себеоткриването ще откриете истини за себе си, които ще ви ужасят и шокират. Целта е да си проправите път през тях и да започнете да разбирате повече себе си. Само когато обичате себе си, можете да отворите сърцето си към света.

4. Бъдете благодарни

Да бъдете благодарни е нагласа, която може само и единствено да ви води към по-добро. Психически силните хора избират да заменят самосъжалението с благодарност. Всеки ден може да си създадете ритуал за благодарност и да си повтаряте няколко неща, за които сте благодарни в живота си.

5. Излезте от зоната си на комфорт

Не е нужно да правите нещо кой знае какво, за да излезете от зоната си на комфорт. Може да опитате ново занимание, което ви кара да се чувствате несигурни и нервни. След като преминете през това, ще станете още по-уверени в себе си.

6. Обградете се с позитивни хора

Всички ние се влияем от хората, с които прекарваме по-голямата част от времето си. Ако смятате, че някои от приятелите ви са токсични и имат навика да ви подтискат, може да ограничите контактите си с тях и да ги замените с хора, които наистина харесвате и на които се възхищавате. Когато хората около вас са позитивни и вдъхновяващи, вие също ще започнете да се чувствате по-добре.

7. Приемете емоциите си, без да ги съдите

Всеки път, когато изпитваме неприятно чувство, като тъга, гняв или страх, първият ни инстинкт е да го игнорираме и да го отхвърлим. С отхвърляне на емоциите ни, нещата може да се влошат. Емоциите дават полезна информация за живота ни и когато им позволите да излизат наявее, вие им давате свобода и се справяте по-лесно с проблемите си, а това ви кара да обичате още повече себе си.

8. Правете неща, които обичате

Ако откриете, че не се чувствате щастливи и удовлетворени от живота си, може би е време да преосмислите начина, по който прекарвате времето си. Не отлагайте днешните задачи за утре. Направете списък с нещата, които обичате да правите, а след това направете план кога ще ги вкарате в седмичната си програма.

9. Бъдете справедливи и твърди към себе си

Когато става дума за това да обичате повече себе си, трябва да внимавате да не бягате всеки път, когато стане трудно. Именно това са моментите, в които израстваме и които ни променят най-много. Ако искате да промените някои неща в живота си, бъдете справедливи към себе си. На всяка крачка си задавайте въпроса „дали това ще ме направи по-добра моя версия“ и ако отговорът е да, продължавайте в този дух.

10. Фокусирайте се върху другите

Когато става въпрос за любов, колкото и странно да звучи, когато преместим фокуса от собствените си проблеми към тези на другите и се опитаме да им помогнем, ще се чувствате много по-добре. Човек, който помага на другите, лесно може да намери себе си. Понякога когато сме фокусирани само и единствено върху себе си и всичките си проблеми, губим перспектива и реална представа за ситуацията. Но когато се съсредоточите върху чужди проблеми, това намалява естественият ви самокритичен глас.

  • Обичате ли да излизате от зоната си на комфорт?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Шъги Бейн“ – сафари в бедността

Михайлина Абрашева: Несигурността и несправянето със задачите водят до бърнаут