in

Как да пътешествате по-евтино и приятно?

пътуване

Да си опитен пътешественик не означава само да знаеш как да намираш евтини полети. Става въпрос и за избора на полетите, които ще осигурят най-безпроблемното пътуване. За да си намерите изгодни самолетни билети, е хубаво да проследите цените в няколко сайта или търсачки за евтини полети, за да добиете представа с коя авиокомпания ще бъде по-евтино за желаното от вас време и място за пътуване. Не забравяйте да изчиствате бисквитките на браузъра си, когато търсите полети. Алгоритмите на Google проследяват вашето търсене и това може да повлияе на цените, които ви се предлагат.

Когато е възможно, изберете директни полети. Изборът на опция без прекачване, вместо свързващ полет, може да направи справянето с неочаквани закъснения, тълпи или отменени полети малко по-лесно, защото не е нужно да се притеснявате дали ще се качите на друг полет. Ако не можете да вземете директен полет, не забравяйте да предвидите достатъчно време в случай, че първият ви полет се забави.

Научете още няколко ценни съвета от експерти, които ще ви помогнат да пътешествате по-евтино и по-приятно:

Кой е най-добрият момент за закупуване на евтини самолетни билети?

Познаването на най-доброто време за резервиране на полети е чудесна първа стъпка към спестяване на пари. Може би сте чували, че най-добрият момент за закупуване на самолетни билети е вторник в полунощ. Нови проучвания показват, че това е приложимо само за 1,6% от маршрутите на авиокомпаниите, с които спестявате около 6%. Според ново проучване идеалният ден за резервиране на полети е в неделя вечерта. Това може да ви спести около 5% за вътрешни полети, а за външни – около 10%.

Традиционно септември е най-доброто време за евтини почивки, но има много фактори, които влияят върху ценообразуването и истината е, че няма златно правило, което да важи за всички полети, нито пък конкретно време през деня, седмицата или месеца, в което е по-добре да се правят резервации на самолетни билети. Всичко зависи от маршрута, който сте избрали.

Общото правило е, че цените се повишават с около 25% две седмици преди полета, и с около 30% през седмицата преди пътуването. За международни пътувания е желателно поне три седмици по-рано да си закупите билети на по-ниски цени. За вътрешни полети най-евтини са за вторник и сряда, а за международни – в четвъртък. Януари е най-евтиният месец за летене през зимата и август през лятото.

Кое е най-лошото време за летене?

Според експертите за пътуване ранните сутрешни полети са по-малко пренаселени и дават повече възможности да се качите на друг полет през деня, ако вашият е закъснял или отменен. Те съветват да избягвате последните полети за деня, особено през зимните месеци, за да намалите шансовете за пропуснати полети поради лошо време.

Обикновено празниците са най-натовареното време за пътуване и всеки иска да отиде да празнува някъде при свои близки и приятели. Цените тогава са по-високи, но това не е единствената причина това да бъде най-лошото време за пътуване през годината. Летищата тогава са претъпкани с пътници и това не се отнася само за най-натоварените летища в света.

Loading

  • Попадате ли често на изгодни оферти за самолетни билети?

    Airplane landing at the sunset
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

хелоуин

10 любопитни факта за Хелоуин, които не знаете

Будителите, които не трябва да забравяме!