in

ЛюбовЛюбов

Как да презентирате храната като шеф-готвач

Казват, че първо се храним с очите си, затова е важно храната да изглежда добре, освен да бъде вкусна. Свикнали сме да виждаме красиво аранжирани чинии само в изисканите ресторанти, но е важно да се наслаждаваме на храната, дори когато я ядем вкъщи, пред телевизора. За да се насладим максимално на едно ястие, то трябва да погали всичките ни сетива. Има някои трикове, които можете да използвате, за да презентирате храната като шеф-готвач.

Каква храна да изберете?

Има храни, които са ужасно вкусни, но не са особено подходящи за красива презентация. Не от всяко ястие може да се получи чиния, наподобяваща такава от гурме ресторант. Баницата или лазанята например не е нужно да са презентирани по специален начин, защото не ни дават много възможности.

Когато искате да създадете красива чиния, избягвайте храни с бледи цветове като картофи, ориз и т.н., както и течни храни – супи, бульони и други.

Най-подходящите продукти за аранжиране на красива чиния са цветните зеленчуци, храни, които могат да бъдат натрошени, като бисквити и крекери, парчета месо, мини версии на храни (бейби моркови, бейби царевички, бейби моцарела и т.н.).

Важно е в чинията да има цвят

За да получите добре изглеждаща чиния, трябва да съобразите и комбинирате добре цветовете. Ако основните продукти на ястието, което искате да презентирате, не са достатъчно цветни, винаги можете да добавите цвят с помощта на някакъв сос. Сосовете могат да спасят положението, когато става въпрос за цвят и текстура. Различни зеленчукови сосове и пюрета могат да служат като акцент в чинията. Цвекло, грах, чушка – има хиляди варианти.

Започнете от центъра на чинията 

При презентирането на храната е добре да започнете от центъра на чинията. Сложете основните продукти в центъра и започнете декорирането към външния ръб. Слагайте елементите постепенно, недейте да изсипвате цялата храна в чинията и после да се опитвате да я подреждате. Поставяйте всеки компонент внимателно, така че да не изцапате чинията.

Използвайте бели чинии

През годините се появяваха най-различни видове и цветове чинии, но най-добрият избор е да се придържате към белия порцелан, ако искате да създадете ефектна чиния. Всеки друг цвят ще отвлича вниманието от храната. Бялата чиния е класика и най-лесно можете да създадете красива презентация на храната върху бялото. Така храната ще изпъква, което всъщност е целта ви.

Експериментирайте с формите

За разлика от цветовете, що се отнася до формите на чиниите, можете да развихрите въображението си спокойно. Има най-различни форми чинии, които могат да накарат ястието да изглежда много по-модерно и изискано.

Относно самата храна, също можете да експериментирате с формите. Създаването на различни геометрични фигури в чинията с помощта на сосове или дресинги е много добра идея. Това придава стил и интересно излъчване на чинията.

Обърнете внимание на числата 

Този съвет може да ви се стори странен, но ако искате да презентирате някакви хапки или нещо с много малки размери, добре е да сложите 3 броя хапки, чери доматчета, бонбони или каквото ще аранжирате, вместо 4 броя. Просто изглежда много по-добре. Въпреки това, винаги приготвяйте четен брой. Дори да останат, винаги можете да ги изядете без да ги презентирате в чинията.

Финален щрих 

Всяка чиния се нуждае от финален щрих, за да изглежда напълно завършена. Свикнали сме да поръсваме всичко с нарязан на ситно магданоз, но има и други продукти, които могат да свършат същата работа. Когато презентирате някакъв десерт, можете да натрошите бисквити, с които да го поръсите. Изглежда много ефектно. Относно основните ястия, можете просто да изберете друга зелена подправка или някакъв цветен зеленчук, нарязан на много ситно.

Необходимо оборудване 

За да умеете да аранжирате чиниите като професионалист, имате нужда и от определено оборудване. Използването на професионални инструменти ще накара и чиниите ви да изглеждат по-професионални.

Кръглата лъжица за плодове ще ви помогне да създавате перфектни топчета от различни плодове и зеленчуци. Тази лъжица прилича на такава за сладолед, просто е по-малка.

Използвайте белачка за постигане на много тънки филийки зеленчуци. С белачката можете да „стържете“ и шоколад.

С обикновена лъжица не можете да направите интересни форми със соса. Има специална лъжица за сосове, която можете да използвате за аранжирането на чиниите.

Металните рингове за оформяне на храна са много удобни за сервиране на ризото и други храни, които имат подобна консистенция. Има рингове във всякакви форми – квадрат, пирамида, дори сърце.

Loading

  • Полезни ли ви бяха съветите?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Жена на вятъра“ – животът трябва да продължи, въпреки всичко

7 идеи за маникюр с есенни мотиви