in

Как да планирате деня си според традиционната китайска медицина

Чували сте термина „биологичен часовник“, нали? Повечето от нас го свързват с навика кога точно се събуждаме и кога заспиваме. Но „биологичният часовник“ отчита и командва не само режима на сън и почивка – той има много по-широко действие.

Според древната китайска философия, която съществува повече от 2500 години, всяка функция в тялото е свързана със специфично време на нашия вътрешен часовник. „Всеки орган има период от 2 часа през деня, в който е най-активен“, казва Мона Дан – специалист по акупунктура и билкова медицина пред онлайн изданието Well and Good. Това е времето, в което този орган и свъзаните с него меридиани, са изпълнени с енергия и работят с пълен капацитет. Това, разбира се, рефлектира върху всичко, което се случва в нашето тяло – от емоциите до работоспособността.

„Подходът на традиционната китайска медицина може да промени начина, по който планирате деня си“, казва Дан. Например, добре е да планирате срещи на кафе между 11 и 13 часа, защото тогава сърдечната енергия е в своя пик.

Традиционната китайска медицина вярва, че пиковете и спадовете в жизнената енергия през деня могат да дадат ценна информация за липсата на здравословен баланс в тялото, която иначе остава скрита.

„Когато енергията на един меридиан не тече добре, вие ще почувствате определени сигнали“, казва Дан и напомня, че тялото комуникира с нас чрез симптоми, които ни дават тъкмо тези сигнали какво се случва вътре в нас. Да открием и да се вслушаме в тези сигнали, е начин да научим от какво се нуждаем.

Да кажем, например, че се събуждате в определено време всяка нощ. Можете да се вслушате в традиционната китайска медицина какво всъщност стои зад този проблем.

Експертката прави своеобразен преглед как действа часовникът на тялото и съветва как да го оптимизираме с храна и начин на живот. Според нея това ще ни помогне да се вслушаме и съобразяваме с естествения ритъм на тялото, вместо да вървим срещу него.

От 03:00 до 05:00 сутрин

Това е времето на белите дробове и на справяне с емоции като скръб и тъга. Умеренето вдишване и издишване са клчови за този етап от деня. „По време на сън вие обогатявате тялото с кислород. Този процес помага на тялото да елиминира токсините и да засили имунитета. Ако често се будите през тези часове, това може да е показател за тъга и скръб, които трябва да бъдат разрешени.

От 05:00 до 07:00 сутрин

Това е времето на дебелите черва и на справяне с емоции като чувство за вина и сдържаност. „Най-доброто, което можете да направите, е да започнете деня с топла вода. Хидратацията позволява на червата да започнат процеса на  прочистване“, казва Дан. За съжаление кафето не играе същата роля, предупреждава тя. „Кофеинът, приет сутрин ни води до „катастрофа“ в средата на деня, защото отделя твърде много кортизол през целия ден“, казва експертката. Добре е да дадете време на тялото да релаксира и да му позволите да се пречисти естествено не само физически, но и емоционално. Физическото изчистване помага за снемане на напрежението и стагнацията. Ранна сутрешна разходка е чудесен начин за това.

От 07:00 до 09:00 сутрин

Това е времето на стомаха и на справяне с емоция като отчаянието. Според традиционната китайска медицина закуската е най-важното ядене за деня. „Топла богата закуска помага да се създаде дълготрайна енергия през целия ден. Горещият чай усилва този процес“, казва Дан. Тя препоръчва да се избягват студени смутита и сокове, тъй като според традиционната китайска медицина те причиняват свиване и „изключване“ на стомаха. „Когато им давате студени храни, вашите органи се чувстват по същия начин, както вие се чувствате на студено“, казва Дан. Доброто хранене по това време помага да се създаде енергия, която да се справи с отчаянието, смята тя.

От 09:00 до 11:00 часа

Това е времето на стомаха и далака и на справяне с емоции като ревност, безпокойство и ниска самооценка. В китайската медицина далакът се смята за най-важният орган на храносмилането. „Ако не сте хапнали дотогова, имате още малко време, за да се радвате на добро храносмилане“, казва Дан. Това е добра новина за всички, които не могат да стават или да закусват рано сутрин. Докато вашият далак превръща храната в полезна енергия, вие ще можете да работите добре и да използвате своята умствена енергия позитивно. Това от своя страна ви дава увереност, която да се справи с ревността и ниската самооценка.

От 11:00 до 13:00 часа

Това е времето на сърцето и на справяне с емоции като радост или плашеща тъга. За да се чувствате в добра форма през тези часове, избягвайте да натоварвате тялото. „Това е идеалното време за лек обяд с приятели, на който да водите приятен разговор. Това ще се отрази добре на сърцето. Не забравяйте – храненето на бюрото е забранено.

От 13:00 до 15:00 часа

Това е времето на тънките черва и на емоции като несигурност. По това време на деня тялото се справя с второто хранене и разделя полезната енергия от излишната. Затова много от стомашно-чревните проблеми възникват по това време. Това е още една причините да имате по-лек обяд. Успоредно с този процес настъпва и процесът на емоциите. Ако се появи усещане за напрежение, е по-добре да го забележите и да се справите с него, отколкото да го подтиснете.

От 15:00 до 17:00 часа

Това е времето на пикочния мехур и на справяне с емоции като раздразнителност. Според Дан това е най-честото време, в което вътрешната ни енергия се стопява и хората започват да намалят темпото на работа, но това не помага на спадналата енергия. Експертката съветва да хапнем нещо солено, или да пийнем подсолена напитка. Е, късмет се оказва, че в България имаме айран. Друг съвет е да отложите ранното сутрешно кафе за по-късната сутрин – така енергията в тялото ще е хармонично разпределена през целия ден, а не само в първата му половина.

От 17:00 до 19:00  часа 

Това е времето на бъбреците и на справяне с емоции като страх. Ако почувствате необичайна умора по това време на деня след обичайния следобеден спад, може би имате проблем с надбъбречните жлези. „Здравите надбъбречни жлези са изпълнени с живот в тази часове, но ако не са в добра форма, може да се промъкне усещане за страх. Сигналите за умора на бъбреците и надбъбречните жлези включват липса на сексуално желание, болка в кръста и ранно побеляване на косата“, казва Дан. Така че, ако сте склонни да оставате в офиса след като всеки си е тръгнал, но се сблъскате с тези симптоми, е време да промените навиците си в посока почивка и възстановяване.

От 19:00 до 21:00 часа

Това е времето на перикарда и на справяне с емоции като еуфория и състрадание. Ако не знаете – перикардът е онази важна част, която служи за превенция на сърцето от фрикция с околните тъкани. Според Дан това е времето от деня подходящо за медитация, леко разтягане, приятен релакс с любими хора, или за вземане на приятен топъл душ. „Погрижете се за сърцето си и намалете ритъма на тялото си след напрежението на деня“, съветва Дан.

От 21:00 до 23:00 вечер

Това е времето на метаболизма и кръвоностните съдове и на емоции като безнадеждност и смущение. „Кръвоносните съдове, метаболизмът и хидратацията оказват най-голямо влияние на надбъбречната и щитовидната жлеза. Ако често имате проблеми с главоболие или се чувствате отпаднали като цяло, много вероятно е да се нуждаете от хидратация. Тя ще подобри метаболизма и ще подкрепи движението на крътвта“, казва Дан. Сънят и почивката по това време са важни за да поддържаме тялото здраво.

От 23:00 до 01:00 часа

Това е времето на жлъчния мехур и на справяне с емоции като нерешителност и негодувание. Смята се, че регенерацията и оздравителните процеси в тялото се случват тъкмо по това време на денонощието. Това е причината за активността на жлъчния мехур – органът, който традиционната китайска медицина асоциира с мускулите и сухожилията в тялото. „Напрегнатата мускулна тъкан може да попречи за възстановяване, а това се свързва също и с емоционална „битка“ с нерешителността и негодуванието“, казва Дан.

Добро решение на проблема е да се подлагате по-често на масаж. Това ще помогне на тялото да релаксира, а също така да спите по-добре. По това време на денонощието жлъчният мехур работи, за да произведе жлъчен сок и да смели здравословните мазнини. Затова, ако не си лягате до 23 ч може да имате проблем с усвояването на мазнините, а също и с емоционалните компонети при вземане на решение.

От 01:00 до 3:00 часа

Това е времето на черния дроб и на справяне с емоции като гняв, безпокойство, безсилие и неудовлетвореност. Черният дроб е „домът“ на вашата кръв и се свързва с горещи страасти като сприхавост, избухливост и раздразнителност. „Да поддържате черния дроб „щастлив“, означава да държите емоциите под контрол. Ако не сте заспали до това време на денонощието, много лесно организмът ви ще отслабне“, казва Дан. Ако често стоите будни до малките часове на деня, рано или късно болестите ще се обадят. Затова наистина е добре да започнете да си лягате по-рано. Ако се будите между 1 и 3 часа през нощта, това може би е знак, че трябва да се справите с гнева, безпокойството и чувството за безсилие.

Loading

  • Обичате ли да планирате деня си по часове?

    Planning work day
    • Да
    • No

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Фокуси и игри за новогодишната нощ

Изкуството да пием чай