in

ЕхаЕха СладкоСладко ЛюбовЛюбов ОМГОМГ ПлачиПлачи ЯдосанЯдосан

Как да оцелеете в самолетна катастрофа

Самолет

Самолетът е едно от най-безопасните и сигурни превозни средства. Вероятността да умрете при самолетна катастрофа е много по-малка, отколкото при катастрофа с автомобил, но въпреки това в повечето пътници има едно леко притеснение всеки път, когато се качат на самолет.

Вероятността да загинете в самолетна катастрофа е едно към 4,7 милиона, но е добре да знаете как бихте могли да оцелеете, ако все пак се случи инцидент със самолета, в който пътувате:

1. Оставете багажа си

Багаж

Неслучайно стюардесите казват многократно, че ръчният ви багаж трябва да бъде далече от пътеките на самолета. Идеята е да не пречи в случай на евакуация. Ако нещо се случи със самолета, трябва да излезете възможно най-бързо. В този случай разхвърляните куфари по пътеката биха ви забавили. Естествено, никога не бива да тръгвате да взимате багажа си, тъй като времето в такива ситуации е изключитлено ценно.

2. Мястото е важно

Седалка самолет

Според проучване на списание Popular Mechanics, пътниците от задната част на самолета, зад крилата, имат 69 процента шанс за оцеляване, в сравнение със само 49% за хората, които седят в предната част на самолета.

В случай на евакуация, хората, които седят на седалките в близост до изходите имат най-голям шанс да оцелеят. Така че изборът на място в самолета е едно от най-важните неща.

3. Как да седнете

Колан самолет

Начинът, по който седите на седалката също е изключително важен. В симулация на самолетна катастрофа от 2015 година, Boeing установява, че пътниците, които се возят с поставен колан и в правилна позиция (сгънати колене, изправен гръб и подпряна глава) е най-вероятно да оцелеят при катастрофа. Изводите от симулацията са, че пътуващите с предпазни колани, но в неправилна позиция, вероятно ще получат сериозни наранявания на главата, а тези, които пътуват без колан, е най-вероятно да загинат.

4. По време на катастрофата

Кислородна маска

Изключително важно е много бързо да си сложите кислородната маска. Спадът на кислород в кабината води до изпадане в безсъзнание за около 20 секунди. Първото нещо, което трябва да направите, когато осъзнаете, че нещо се случва със самолета, е да си сложите кислородната маска. Важно е да помните, че не можете да помогнете на останалите хора, ако не можете да дишате, така че преди да се втурнете да помагате, помогнете на себе си.

5. Облеклото

Самолет

Интересен факт е, че 68% от смъртните случаи при самолетни катастрофи са вследствие на пожар след самата катастрофа, а не заради първоначалния удар. Дрехите, които носите, са от съществено значение. Избирайте дрехи от естествени материи за полетите- памук, вълна и т.н. Избягвайте леснозапалими материи, каквито са всички синтетични тъкани. Също така е добре да носите дълги панталони и блузи с дълъг ръкав, за да имате допълнителна защита при евентуален пожар.

6. Обувките

Обувки самолет

Вероятно никога не сте се замисляли, но обувките, които носите по време на полет, са от голямо значение при евентуална самолетна катастрофа. Макар сандалите да ви се струват чудесна идея за справяне с горещините, при необходимост от евакуация ще ви забавят изключително много. Това важи и за високите токчета и всички неудобни обувки. Най-добрият вариант е да носите удобни маратонки, които ще ви позволят да избягате от горящия самолет възможно най-бързо.

Loading

  • Изпитвате ли страх при пътуване със самолет?

    Самолет
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

4 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Италия отвъд клишетата

Луис Армстронг

Луис Армстронг- най-великият джаз изпълнител на 20-ти век