in

Как да откриете идеалното за вас жилище

Мечтаете ли да си купите собствено жилище, обзаведено по ваш вкус на топ локация и на добра цена? Колкото и да ви се струва мисия невъзможна, ако търсите усилено, ще намерите вашето място. Понякога отнема много време, но важното е чакането да си заслужава.

Когато избираме ново жилище всички фактори имат значение – локация, цена, големина, състояние, изложение. Много е важно обаче да подредите приоритетите си по важност, за да насочите търсенето в правилната посока.

Големина на жилището

Един от най-важните въпроси, на който трябва да си отговорите, е какъв вид имот търсите – едностаен апартамент, двустаен, тристаен, многостаен, етаж от къща… Ако имате строго определен бюджет, който не може да надвишите, това ще ограничи търсенето ви, но то ще бъде по-целенасочено и няма да се лутате между различни по вид и големина имоти.

Стар или нов апартамент?

Другият въпрос, на който е хубаво да имате отговор, е какъв апартамент да изберете – нов или стар. При по-старите апартаменти квадратурата е по-голяма. Те са търсени по няколко прични – по-старите сгради идват с история, а ако са и в хубав квартал, стойността им не се обезценява с времето. Те обикновено имат високи врати и тавани, а повечето от тях имат и поне едно мокро помещение. Недостатъците са, че крият риск от различни проблеми, като например влага, течове, нужда от подмяна на покрив и др., често имат грозни външни фасади и не са толкова привлекателни на пръв поглед.

Новите жилища пък се отличават с модерен дизайн, по-добра енергийна ефективност и устойчиви характеристики. Те обаче крият риск от обезценяване във времето, особено ако са на висок етаж в големи многоетажни кооперации. Често апартаментите в затворени комплекси са собственост на инвеститори, които са ги взели, за да ги отдават под наем. Всички знаем амортизацията на подобен тип жилища и колко голяма е разликата в грижите към имот под наем и към собствено жилище. Отново изборът на стар или нов апартамент се свежда до вашите нужди. Тук основна роля играе целта на покупката и бюджетът, който планирате.

Покупка на зелено или готово жилище?

Покупката на имот на зелено отново има както много предимства, така и недостатъци. Възможността за избор на разпределение, изложение, етаж, по-ниската цена и разсрочено плащане мотивирт купувачите да се насочат към имоти, чието строителство все още не е започнало. Но този тип покупка крие и рискове. Най-големият е закъснение в срока за завършване на имота и получаване на разрешения за ползването му. Много е важно да проучите добре инвеститора и фирмата изпълнител на проекта. Ако инвеститорът има вече готови сгради, може да проверите дали са завършени в срок. Хубаво е да направите справка в Имотния регистър и на земята, върху която ще се строи. По-сигурният вариант е да изберете готово жилище, на което да направите ремонт и да обзаведете по ваш вкус.

Обзаведен или не?

Още един от предварителните въпроси, на които трябва да си отговорите, преди да започнете да търсите жилище, е дали искате то да бъде обзаведено. Когато харесате обзаведено жилище, опитайте се да разберете с колко е завишена цената на имота (може да сравните с цената на необзаведено жилище в същия район) и ако сумата не е голяма, покупката вероятно си заслужава. Обзаведените жилища имат редица предимства и са добро решение за хора, притиснати от времето и сезона. Този тип имоти спестяват много време за ремонти, нерви, усилия, средства и разправии с некоректни майстори. Важен е моментът дали вида на обзавеждането отговаря на вашите изисквания и ще ви допадне. Обърнете внимание на уредите и на тяхната възраст и състояние. Ако прецените, че са прекалено стари и част от тях трябва да се сменят, може да поискате уредите да се извадят от обзавеждането. Огледайте добре цялото обзавеждане преди изповядване на сделката и се разберете да получите ключа веднага след прехвърлянето при нотариуса. Така няма опасност някои елементи от обзавеждането да се приберат от продавача, особено ако не са описани в договора за покупка.

Локация

Не по-малко значение има и локацията. Местоположението е един от ключовите фактори при избора на жилище за повечето хора. Помислете колко време бихте отделили за пътуване до работа всеки ден и какъв вид транспорт има в квартала, в който искате да живеете.

Изложение

Ако държите на по-светъл и топъл апартамент, трябва да обърнете внимание и на изложението. В южните апартаменти обикновено има слънчева свевтлина и топлина почти през целия ден. Лятото обаче там е много топло. При северното изложение е обратното – по-хладно и не толкова светло през деня. Всичко зависи от спецификите в климата на населеното място, в което искате да си закупите жилище.

С брокер или без?

Не на последно място е важно да изберете коректна имотна агенция и брокер, с който да работите. С търсене само и единствено през обяви в интернет рискувате да загубите ценно време. Изборът е труден, предложенията са много, но за жалост не всички са реални. През последните месеци в сайтовете за имоти е пълно с фалшиви обяви, за които ви казват, че вече са продадени, но могат да ви предложат нещо друго, което в повечето случаи не отговаря на вашето търсене. Ако попаднете на имот директно от инвеститор или продавач, е голям късмет, но трябва да проверите внимателно за тежести върху имота и всички документи по сделката.

Трябва да сте наясно, че със сигурност ще трябва да направите компромис с нещо –  цената, местоположението, големината, изложението или вида на имота. Истината е, че идеално жилище няма – вие ще го правите такова с времето, така че то да отговаря на всичките ви нужди и вкусови предпочитания. Но първоначалният избор е сложен, особено когато сме ограничени в бюджета.

 • Кой според вас е по-добрият избор?

  • New home concept
   Покупка на зелено
   New home concept
  • new home
   Готово жилище
   new home

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Мистерията Лагерфелд

Снимка: Личен архив

Манастирът „Св. Георги Победоносец“ – изцеление с растящ камък и лековита вода