in

Как да отговорите на въпроса „Разкажете повече за себе си“?

Интервю за работа

Целта на всеки човек, който си търси работа, е да успее да стигне до събеседването или така нареченото интервю. Много по-лесно е да създадеш добро впечатление, когато имаш възможността да комуникираш с човек очи в очи, отколкото да впечатлиш някого чрез автобиографията си.

Когато настъпи моментът за срещата обаче, повечето хора се притесняват, което е съвсем нормално. Има въпроси, които обикновено рекрутърите задават, които усилват това притеснение още повече и често не знаем как се очаква да отговорим на тях.

Един от най-често срещаните въпроси е „Разкажете повече за себе си“. За повечето хора това е объркващо и определено не знаят какво да кажат.

Интервю за работа

Вижте какво съветват HR-мениджърите и рекрутърите:

1. Запознайте интервюиращия с професионалната си история

Когато отидете на интервю за работа, мислете за себе си като за продукт или услуга, който трябва да представите по възможно най-добрия начин. Помислете какви са нуждите на компанията и по какъв начин предишният ви опит отговаря на тези нужди.

Едно от нещата, които трябва да покажете, чрез отговора на този въпрос, е, че сте самоосъзнати. Това е рядко срещано и високо ценено от работодателите. Реалната преценка на качествата и уменията е признак на интелигентност.

Когато ви помолят да разкажете нещо за себе си, добре е да споменете всичко, свързано с образованието ви, а след това да отбележите най-големите си постижения в професионален план.

Друго важно нещо е да помните, че това не е лична среща. Не наблягайте на подробности от личния ви живот, всъщност никой не го интересува. Вашият потенциален работодател се интерсува само от основните фактори в личния ви живот, не издавайте твърде много.

2. Бъдете автентични

Важно е да се държите професионално, но не забравяйте, че уникалността ви ще ви помогне да се откроите. Покажете истинската си същност, споделете кои са нещата, които ви мотивират и покажете ентусиазъм.

Начинът, по който човек описва себе си, може да издаде кои са нещата, които истински цени. Ректрутърът ще забележи кои са нещата, на които наблягате, както и тези, които се опитвате да прикриете.

Покажете ентусиазъм. Хората, които говорят със страст, са предпочитани от работодателите, защото по това може да се съди, че ще вършите и работата си със страст.

Опитайте да обясните какви са мотивациите ви и какъв човек сте разпалено, но и не прекалявайте, разбира се.

3. Обяснете защо вие сте най-добрият избор за тази позиция

Преди да отидете на интервю за работа, прочетете описанието на позицията поне два пъти. Запомнете много добре какви са изискванията и какви ще бъдат отговорностите ви, за да можете да демонстрирате и разкажете защо вие сте най-добрият избор.

Когато ви помолят да разкажете повече за себе си, рекрутърите ви дават възможността да се покажете. Това е моментът, в който можете да споделите най-важните си качества, да отбележите най-големите си постижения и да насочите интервюиращия с какви въпроси да продължи след това.

Това е идеалната възможност да насочите разговора в посоката, която вие искате. Освен това можете да покажете, че сте уверени, което е едно от най-важните качества, които се търсят в кандидатите.

4. Бъдете кратки

Когато разказвате за себе си, не бива да бъдете твърде многословни. Опитайте се да бъдете максимално кратки, за да не отегчите интервюиращия, и в същото време да сте напълно изчерпателни.

Идеята на интервюто не е да говорите за себе си непрекъснато в продължение на 30 минути, а да ви бъдат задавани въпроси, на които да отговаряте. Идеята на „Разкажете повече за себе си“ е да се зададат някакви опорни точки на разговора след това.

  • Колко често ви се е случвало да ви зададат този въпрос?

    Рекрутър
    • На всяко интервю за работа, на което съм бил/а
    • Никога не са ми го задавали
    • Няколко пъти

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Майка бебе работа

Кариера и семейство: 6 съвета за по-добър баланс

Жена

Правилният начин да се справяте с критиките