in

Как да намалите вредните ефекти от мазната храна?

Мазни храни

Колкото и вредна да е мазната храна, безспорен факт е, че е много вкусна. Всички знаем, че трябва да избягваме прекомерната консумация на мазнини, но понякога се поддаваме на изкушението и прекаляваме с пържените картофки и чипса.

Въпреки че по-добрият вариант е да не консумирате мазна храна, няма как да я изключим от менюто си напълно, затова трябва да знаем как можем да намалим вредните ефекти и какво трябва да правим след като сме хапнали повече мазна храна от допустимото.

Мазните храни са с високо съдържание на калории, трансмазнини и наситени мазнини. Те повишават риска от затлъстяване, предизвикват скокове в нивата на холестерола, увеличават риска от диабет тип 2 и сърдечни заболявания и повишават кръвното налягане.

За щастие, има начини да предотвратите всички тези неща. Ето какво да правите, след като сте хапнали повечко мазна храна:

1. Пийте хладка вода 

Вода

Пиенето на хладка вода след консумацията на мазна храна помага за успокояване на храносмилателната система и ѝ помага да работи по-добре. Топлата вода разгражда по-бързо хранителните вещества и прави мазните храни по-лесно смилаеми.

Като цяло пиенето на достатъчно вода е важно за правилното храносмилане, но когато сте консумирали повече мазнини, пийте хладка вода.

2. Пийте детоксикиращи напитки 

Детоксикираща напитка

Детокс напитките помагат за изхвърляне на токсините, които се натрупват в организма след консумация на мазни храни. Според някои изследвания, детокс напитките помагат и за справяне с излишните килограми, като намаляват телесните мазнини.

Необходимо е да се проведат още изследвания по темата, но фактът, че детоксикиращите напитки изхвърлят токсините от тялото, е достатъчна причина да ги консумирате.

3. Движете се 

Разходка

Разходките след хранене са много полезни за храносмилането. Когато прекалите с храната и ви стане тежко, можете да си направите бавна, 30-минутна разходка, за да помогнете на храносмилателната си система да се справи с предизвикателството.

4. Планирайте менюто си 

Седмично меню

Ако сте планирали менюто си за деня предварително, по-малко вероятно е да прибегнете към нездравословни и мазни храни. Опитвайте се да планирате закуската, обяда и вечерята. Избирайте здравословни храни, включително зеленчуци, пълнозърнести храни и сложни въглехидрати. Пийте достатъчно вода и избирайте по-лека вечеря.

5. Приемайте пробиотици 

Кефир

Редовният прием на пробиотици помага за поддържането на здравето на храносмилателната система, подобрява състоянието на чревната флора и повишава имунитета. След консумацията на мазна храна, храносмилателната система има нужда от помощ, така че можете да хапнете малко кисело мляко или да изпиете чаша кефир, тъй като са богати на пробиотици.

6. Хапвайте повече плодове и зеленчуци 

Плодове и зеленчуци

Консумирането на мазни храни, които не съдържат фибри, витамини и минерали, нарушава естествения процес на храносмилане. След като сте прекалили с мазнините, добре е да дадете на тялото си витамините и минералите, от които се нуждае, така че наблегнете на пресните плодове и зеленчуци.

7. Осигурете си качествен сън

Спяща жена 

Сънят е изключително важен за цялостното състояние на организма. Тялото ви се възстановява докато спите, и именно от това има нужда след прекаляване с вредна храна. Важно е обаче да не си лягате веднага след обилно хранене, тъй като няма да получите качествения сън, от който се нуждаете.

Има и неща, които е добре да избягвате, след като сте прекалили с мазните храни:

Избягвайте консумацията на студени храни 

Сладолед

Яденето на студени храни, като сладолед, след консумация на мазна храна има неблагоприятни ефекти върху черния дроб, стомаха и червата. Мазната храна е трудно смилаема. Студена храна също затруднява храносмилането, така че не е добра идея да ядете нещо студено, след като сте яли нещо мазно.

Не си лягайте веднага след хранене

Както вече споменахме, не бива да си лягате веднага след като сте прекалили с вредна и мазна храна. Всъщност не е добре да си лягате веднага, без значение какво сте консумирали. Последното хранене трябва да бъде 2-3 часа преди сън. Ако си легнете веднага след вечеря, няма да получите качествен сън, защото тялото ви ще влага енергия в смилането на храната.

Loading

  • Често ли консумирате мазна храна?

    Мазна храна
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

свастика

7 любопитни факта за свастиката

анимационни филми

9 от най-забавните анимационни филми