in

Как да се грижим за изтощената коса

изтощена коса

Изтощените коси се нуждаят от специални грижи. През зимния сезон те допълнително се увреждат заради студа и стават по-сухи, по-наелектризирани и по-уязвими на външните влияния – студ и влага. Разработени са много хубави формули за този тип изтощени коси. На пазара има редица кремове, балсами, ампули, с които можете да се погрижите за вашата коса, разказва стилистът-фризьор Пламен Джулио пред Oshte.bg. Той се занимава с фризьорство от 18 години и с него поговорихме за правилните грижи, които трябва да се полагат за косата през зимния сезон и когато тя е изтощена.

пламен

Шапките през зимата са добър вариант да предпазите косата си от студа, но трябва да внимавате с тях. Някои материи заплитат долната част на косите и това може да доведе до накъсване на косъма. Естествените материи са най-добрите за косата – кашмир, вълна, сатен.

Продукти

Много е важно да използвате правилните продукти за вашия тип коса. Например, върху руса коса не е добре да слагате шампоан за пърхот, тъй като той ще изсуши допълнително косата.

Има бои със загряващи елементи, които не позволяват студът да прониква в косата и да я уврежда. Те капсулират косъма. Продуктите за захранване на косата през зимата са задължителни. Маска може да се използва поне веднъж седмично. Балсамът при дълги коси е задъжителен на всяко измиване. Ако искате да захраните косата си повече, може да сложите маска, с която да постоите малко, след това изплакнете косата и отново сложете балсам, съветва колористът. Балсамът заглажда кутикула и затваря всички продукти.

При боядисаните коси е задължително използването на киселинни продукти. Те предпазват косъма и го захранват още повече, запазвайки цвета по-дълго.

Измиване

Измиването на косата е препоръчително да бъде два – три пъти седмично, като при всеки човек е различно. Искам да подчертая, че миенето на косата не е вредно. Това е мит, който трябва да бъде забравен, категоричен е той.

Натрупването на себум е по-вредно за косата. Ако косата ви се омазнява повече, няма да я изтощите ако я измиете на втория ден и това няма да я направи по-суха. Прекомерното натрупване на себум задушава косъма и той не може да диша. На косъма му трябва въздух, за да бъде бляскав и еластичен, но когато има филм, това не се случва, пояснява Пламен Джулио.

Ако използвате правилните продукти, нормалното миене на косата е два пъти в седмицата. При по-сухи коси може и един път. Самото миене не изсушава косата и трябва да става с хубаво масажиране на скалпа, а не пране на косата. Ако косата скърца след миене, значи сте я измили много добре. След това нанесете балсам или маска, за да възвърнете нейния еластичен вид.

Термична обработка

Пресите и сешоарите не са вредни, просто трябва да се използват правилно. Както винаги казвам – няма вредни неща, има вредни количества. Ако прекаляваме с температурата и времето на задържане, това ще изтощи косата. Вече има преси и сешоари с резервоари, в които може да се сложи ампула и докато се сушите да правите терапия на косата си.

В домашни условия може да си правите терапии, с които да стоите по два – три часа. При фризьор също можете да ги правите, особено за много изтощените коси. Фризьорът е човекът, който ще ви консултира най-правилно от каква терапия имате нужда.

Loading

  • Колко често правите терапии на косата си?

    Girl hair treatment. Dermatology oil mask. Detox therapy. Rejuvenation skincare beauty. Home self
    • Веднъж месечно
    • На няколко месеца
    • Не правя терапии

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Ирис Волф: Упражняваме насилие върху другите, ако ги затворим в нашите представи

банани

Бананите и техните ползи за здравето ни