in

СмяхСмях СладкоСладко

Какво се случва с мозъка ни, когато спрем да носим грим

Гримът е неразделна част от ежедневието на повечето жени. Някои слагат грим само на специални поводи, други обаче не ходят дори до магазина в естествения си вид. С течение на времето колкото по-често виждаме лицето си гримирано, толкова по-неестествено ни се струва, когато се видим в огледалото без грим. Дали носенето на грим е вредно или не, е спорна тема, но по какъв начин се отразява гримът на мисленето ни и какво се случва с мозъка ни, когато спрем да носим грим?

Когато слагаме грим на лицето си, ние изпращаме сигнали до нашето подсъзнание, че имаме недостатъци, които трябва да бъдат прикрити. Радваме се на променения си външен вид и започваме да го възприемаме за нормален. В даден момент толкова много се обвързваме с този променен вид, че когато се видим без грим си казваме „Това не съм аз“.

Гримирането може да се разглежда и като навик. Повечето жени имат точно определен момент, в който си слагат грима за деня, обикновено сутрин. Ако изведнъж спрем да се гримираме, има вероятност да започнем да се чувстваме непълноценни и така, сякаш не сме свършили някоя от задачите си за деня.

Ако поради някаква причина решите, че вече няма да носите грим, на мозъкът ви ще му бъде нужно време, за да приеме новия ви вид. Преди да вземете решение, трябва да си изясните каква е връзката ви с грима. Дали се гримирате заради себе си или заради околните и колко важна роля има той във вашия живот. След това мозъкът ви ще свикне с вида, без значение дали сте избрали да носите грим или да се откажете от него.

Важно е да обичате себе си и да осъзнавате, че външният вид не е най-важното.

Според психолога Даниел Шер, основният закон на поведенческата психология казва, че колкото по-често сте изложени на нещо, което ви кара да се чувствате неудобно, толкова по-уверени започвате да бъдете.

През 2016 година Американската психологична асоциация провежда проучване, в което участничките се гледат в огледалото всеки ден в продължение на две седмици, без грим. С всеки изминал ден те стават все по-уверени, а нивата им на дискомфорт спадат.

Според Шер, има и друг фактор, освен повторението – колкото по-често виждаме себе си в естествен вид, толкова повече спираме да възприемаме идеята, наложена ни от обществото, че можем да изглеждаме представително, само ако сме гримирани.

Въпреки че не може да се каже, че гримът е вреден за кожата, една по-продължителна почивка от грим продуктите никога не е излишна. По този начин ще ѝ дадете възможност да диша. Освен това, лишавайки се за известно време от тези продукти, вероятно ще разберете от какво има нужда кожата ви. Фон дьо тенът и коректорът могат да ви объркват и да си мислите, че кожата ви е суха, а тя да е мазна или обратното.

Loading

  • Правите ли си почивки от грима?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Дълбока психологическа игра в трилъра „29 секунди“

5-те тайни за красота на Синди Крауфорд