in

Какво се случва с мозъка ви, когато решавате пъзел?

Пъзел

Решаването на пъзели, логически задачи, кръстословици, подреждането на красиви картини от малки частички и т.н. са удовлетворяващи начини за запълване на свободното време. Освен забавни, тези активности са и много полезни за вас, тъй като поддържат мозъка ви в добра форма.

Независимо дали обичате да решавате кръстословицата във вестника или сте истински професионалист в решаването на судоку, мозъкът ви е ангажиран с това да измисли следващия ход.

Вижте точно какво се случва с мозъка ви, докато решавате пъзели:

Различните видове пъзели стимулират различни части на мозъка

Пъзел

Според Марсел Данеси, професор по семиотика и лингвистична антропология в университета в Торонто, огромният набор от пъзели обхваща всички когнитивни умения – от пространствено мислене до език и разсъждение. Въпреки това специфичните видове пъзели могат да се използват за стимулиране на определени области на мозъка.

Например пъзелите, които се занимават с езиковата способност, като гатанка и акростих, стимулират езиковите области на мозъка, докато тези, при които се изисква логическо мислене, като поставяне на символи по определен начин, стимулират областите, свързани с логиката.

Решаването на пъзели намалява стреса

Пъзел

Според проучване, публикувано в списание „Граници в застаряващата невронаука“, подреждането на пъзели може да облекчи стреса. По-сложните пъзели, включващи числа и задачи, са полезни за мозъка, но до известна степен са изморяващи. Подреждането на картини от друга страна не ни затормозява по никакъв начин и дори подпомага освобождаването на напрежението и облекчаването на стреса.

По-трудните пъзели променят моделите на мозъчната дейност

Кръстословица

Без значение какъв тип пъзел решавате, мозъкът ви работи на пълни обороти, но когато срещнете затруднение и не можете да се сетите коя е думата, която търсите или кое число трябва да поставите в някоя от кутийките на судокуто, се активират различни части от мозъка. „Размърдването“ на тези части от мозъка се отразява много добре.

Решаването на пъзели е като тренировка за мозъка

Пъзел мозък

Пъзелите активират както лявото, така и дясното полукълбо на мозъка. При решаване на пъзел едновременно се активират въображението, логическото мислене, паметта и всички останали функции на мозъка. Решаването на пъзел води до активиране и „тренировка“ на целия мозък.

Удовлетворението след решаването на пъзела

Последното парче от пъзела

Вероятно се сещате за онзи момент, когато най-накрая поставите последното парче от пъзела или когато откриете правилното решение на сложна логическа задача. Това силно удовлетворение и приятно чувство се дължат на прилива на допамин в nucleus accumbens. Това е областта на мозъка, отговорна за мотивацията и възнаграждението.

Пъзелите са важни за предотвратяване на когнитивния спад

Дженга

Според редица проучвания, решаването на пъзели предотвратява, или поне отлага във времето, конгнитивния спад. Когато използвате мозъка си непрекъснато, шансът да загубите „мозъчната сила“ е по-малък.

Loading

  • Кое предпочитате?

    • Судоку
      Судоку
    • Кръстословица
      Кръстословица

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

морал

Задкулисните интриги и липсата на морал

иван юруков

„До последния каприз“ и Иван Юруков – животът между револвера и цигулката