in

Почеркът на Андонис Георгиу – амалгама от текстуални и визуални внушения

Андонис Георгиу е роден в Лимасол, Кипър. Завършил е право в Москва и работи като адвокат. Наред с това има магистърска степен по театрознание и е член на редакционния съвет на литературното списание „Анеф“. Автор е на две стихосбирки, един сборник с разкази и роман. Негови стихотворения и разкази са включени в антологии. Георгиу пише и пиеси, осем от които са поставяни от театрални трупи в Кипър. Романът му „Албум с истории“, който излиза на български през 2020 г., също е поставян на сцена – през 2016 г., когато получава и Европейската награда за литература. Романът е преведен на италиански, сръбски, полски и хърватски, и др. „Дъхът на ближните“ е втората му книга на български.

Андонис смята, че кипърският диалект е лингвистично богатство. Въпреки че никой от родителите му не се е занимавал с писане, твърди, че е наследил нуждата да разказва истории от майка си. Интересува се от това да разказва историите на обикновените хора. За него те крият величие, трагедия, болка и страст, но никоя официална история няма да ги впише.

„Животът е хубав, но и труден, много труден, за някои хора непоносим. Наблюдавам ги и изпитвам необходимост да пиша за тях, за онези, които усещам близки, все едно къде в пространството се намират. Пиша с надеждата, че животът им няма да остане невидим, за да може болката и малките им радости да не бъдат пренебрегвани“, казва Андонис Георгиу.

Стилът му на писане се отличава с нестандартна пунктуация – точките почти изцяло липсват от текстовете му. Предпочита този непрекъснат разказ, който не свършва, дори когато книгата приключва. Георгиу е вдъхновен от творби на Достоевски, Кафка, Кундера, Маркес и др.

„Албум с истории“ ни позволява да надникнем в свят, изпълнен с дълбоко човешки истории и случки – действителни и въображаеми. Албумите, които днес все по-рядко използваме, за да съхраняваме любими снимки, онези, които можем да открием прибрани дълбоко в семейните библиотеки, носят усещане за връзка между поколенията. Именно нея Андонис Георгиу умело използва, за да омотае читателя в нишката на един роман кълбо от лица и съдби. Мечти, възторг, страх и очакване – всички емоции, които членовете на един кипърски род изпитват, техните моменти на неизмеримо щастие и на непоносима скръб, намират своето място в полифоничната структура на романа.

„Книгата ме омагьоса с богатия си език, придърпа ме в лабиринта от преплитащи се сюжети. Обичам романи, които стигат до самия корен на разказвачеството и го превръщат в стратегия за създаване на нов, паралелен свят. Четох с удоволствие. Не на последно място и заради чудесния, плътен, красив превод на Ирена Алексиева“, споделя издателката Невена Дишлиева-Кръстева.

От личните съдби към участта на общности и народи, от миналото и настоящето на една страна към бъдещето й в един глобализиран свят, „Албум с истории“ рисува картина в постмодернистичен стил. Амалгама от текстуални и визуални внушения, книгата съдържа 270 снимки, уловени в плетеница от фолклорни мотиви, стихове и народни песни. Скрити в параграфи под фотографии, изписани в полетата на изрезки от вестници, скътани между редовете на писма между роднини, са истории за любов, смърт, загуба, война, бежанци и емигранти, в които всеки читател ще познае частица и от своя живот.

В оригинал романът съчетава говоримия кипърски диалект, съвременния новогръцки език, както и неговата архаизирана форма (катаревуса), а в българския превод е направен успешен опит за предаване на тези различия, посредством широка палитра от стилистични похвати.

„Дъхът на ближните“ съдържа 17 разказа, посветени на теми, които често изтласкваме в периферията на вниманието си – самота и отчуждение, расизъм, домашно насилие, неравнопоставеност между половете, отношение към бежанците, всички те разгледани от дълбоко човешка перспектива, с искрена съпричастност към съдбата и чувствата на героите от всеки разказ.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.4k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Опера, филми за художници и любовни истории на Киномания

безсъние

По стъпките на съня – хвърлено на вятъра време или живот в хаос