in

ЛюбовЛюбов ЕхаЕха

Историята на легендарния влак „Ориент Експрес“

Едва ли има човек, който не е чувал за „Ориент Експрес“. Легендарният влак, който свързва Изтока и Запада, е създаден през 1883 г. от белгиеца Жорж Нагелмакерс. Първото пътуване на влака е на 4 октомври 1883 г., когато 24-ма пътника започват своето пътешествие от Париж и минават през Мюнхен и Виена до Гюргево, където са извозвани през Дунав до Русе, за да се качат на друг влак до Варна, а след това на ферибот до Константинопол (Истанбул). По-късно маршрутът е променен изцяло по жп линия – от Виена до Белград и Ниш, Пловдив и Истанбул.

Първото меню на борда на влака се състои от стриди, супа с италиански макаронени изделия, калкан със зелен сос, пилешко „a la chasseur”, филе от говеждо месо с картофи, дивеч, маруля, шоколадов пудинг и бюфет с десерти.

За кратко време пътническият влак се превръща в синоним на лукс и комфорт при пътуване с бутиковото си обзавеждане, гурме кухня и отбрани вина . На борда му са се качвали редица известни личности и кралски особи, сред които Шарл де Гол, Ърнест Хемингуей, Коко Шанел, Агата Кристи, кралица Елизабет II, Мата Хари, Оноре дьо Балзак, както и българският цар Фердинанд, за който е известно, че многократно се е возил във вагоните на „Ориент Експрес“ и дори веднъж го е управлявал.

През годините маршрутът на най-известния влак в света е променян, особено по време на войните. В годините на Първата и Втората световни войни той е спиран от движение, а по време на Студената война „Ориент Експрес“ става убежище за шпиони, дипломати и политически бежанци.

Към днешна дата компанията, откупила вагоните, провежда веднъж годишно луксозно и скъпо пътуване за любителите на този тип преживявания. Най-скъпият маршрут на „Ориент Експрес“ продължава 6 дни и струва близо 16 500 лв. на човек. Пътешествието започва от Париж с гурме вечеря, а на следващият ден има 1 ден престой в унгарската столица Будапеща и преспиване в хотел. След двудневния престой в Унгария, влакът пристига в Румъния, където пътниците могат да се насладят на курорта Синая, а по-късно да разгледат и Букурещ. Предпоследният ден пасажерите на легендарния влак са в България и за финал имат изискан обяд във вагон-ресторанта, пристигайки в Истанбул.

Пътуването от Истанбул до Венеция струва 15 445 лв., а от Венеция до Лондон – 13 140 лв., като може да се избере дали да мине през Прага или Будапеща.

Блясъкът и богатата история на „Ориент Експрес“ го правят интересен за писатели и режисьори и влакът присъства в редица филми и романи, сред които „Убийство в Ориент Експрес“ на Агата Кристи, „От Русия с любов“ от предицата Джеймс Бонд, Дракула от Брам Стокър и други.

Loading

  • Обичате ли да пътувате с влак?

    Train in Sri Lanka
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

6 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

YouTube/NEON

Кристен Стюарт в ролята на Даяна във филма „Спенсър“ (трейлър)

Красивите замъци на Неапол