in

ЕхаЕха

Историята на кубчето на Рубик

рубик

Най-популярната главоблъсканица в света, продавана в стотици милиони бройки – кубчето на Рубик, е по-известна от своя изобретател – унгарският инженер Ерньо Рубик. Гордият баща на този култов предмет е невероятно скромен човек. Роден е на 23 юли 1944 г. в Будапеща по време на Втората световна война. Баща му е бил авиоинженер в завода в Естергом, а майка му – поетеса. Днес той участва в разработки на видеоигри, пише статии по архитектура и оглавява студио „Рубик“.

Как започва всичко?

През 1974 г., млад професор по архитектура в Будапеща, на име Ерньо Рубик, създава обект, за който се е предполагало, че не може да бъде възможен. Неговият твърд куб се усуквал и завъртал – и все пак не се е счупвал или разпадал. С цветни стикери на страните си, кубът се разбъркал и по този начин се появил първият „Куб на Рубик“. На Ерньо му отнело над месец да разработи решение за своя пъзел. Изобщо не се е очаквало, че кубът на Рубик ще се превърне в най-продаваната играчка в света за всички времена.

Контрастите на човешките състояния

Като преподавател, Ерньо винаги се е стремял да търси нови, по-вълнуващи методи за представяне на информация, затова той е използвал първия модел на куба като помощно средство да обясни на своите студенти за пространствените връзки. Винаги е мислил на куба предимно като обект на изкуството – мобилна скулптура, символизираща ярко контрастите на човешките състояния: объркващи проблеми и триумфална интелигентност; простота и сложност; стабилност и динамика; ред и хаос. За да се превърне този магически пъзел в най-популярната играчка в историята, е трябвало да се осъществят някои щастливи срещи.

Както при много от най-големите изобретения в света и магическият куб не е имал лесно раждане. След представянето на прототипа си на неговите студенти, Ерньо започнал да осъзнава потенциала на неговия куб. Следващата стъпка е била да го произвежда. Първите кубове са били направени и разпространени в Унгария от „Politechnika“. Тези ранни кубове, продавани като „Магически кубове“ (или „Buvos Kocka“), били два пъти по-тежки от тези, които се предлагали по-късно. През 70-те години Унгария е била част от комунистическия режим зад Желязната завеса и всякакъв внос и износ е бил строго контролиран. Как изобретението на Ерньо, превърнало се в голям успех в Унгария, ще може да достигне до ръцете на всяко дете през 80-те години?

Бягство от Унгария

Първата стъпка в битката на Куба на Рубик към световно признание е да се измъкне от Унгария. Това частично се осъществява с помощта на математици, които вземат кубове със себе си на международни конференции и отчасти благодарение на емигрирал унгарски предприемач, който заняся куба на Панаира на играчките през 1979 г. в Нюрнберг, Германия. Ключов момент е бил, че Том Кремер, специалист по играчките, се съгласява да го продава на останалата част от света. Неумолимата вяра на Том в куба най-накрая дава резултат в Ideal Toy Company, които поемат дистрибуцията на „Магическия куб“. Мениджърите на Ideal Toy Company обаче смятат, че името има оттенъци на магьосничество и след като преминават през няколко възможности за името е взето решение то да е Rubik’s Cube (Кубът на Рубик)… така една икона е родена.

Един на всеки седем души по света си е играл с него

До момента, откакто е неговият международен старт през 1980 г., са продадени над 400 милиона кубове на Рубик. Приблизително един на всеки седем души по света си е играл с Рубик куб – символизиащ едновременно гениалност и объркване. Красотата на Рубик куба е, че когато се вгледате в един разбъркан такъв, вие знаете точно какво трябва да направите, без инструкции. И все пак, без инструкции е почти невъзможно да се реши, което го прави едно от най-вбесяващите и ангажиращи изобретения, измисляни някога.

Loading

  • Обичате ли да играете с кубчето на Рубик?

    Close-up portrait of serious young man in eyeglasses holding rubik cube
    • Да, много е забавно
    • Не, трудно се реди

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

смола

„Смола“ – какво може да се случи, когато обичаш някого твърде много

диети

10 от най-нелепите диети в света