in

ЕхаЕха

Историята на кубчето на Рубик

рубик

Най-популярната главоблъсканица в света, продавана в стотици милиони бройки – кубчето на Рубик, е по-известна от своя изобретател – унгарският инженер Ерньо Рубик. Гордият баща на този култов предмет е невероятно скромен човек. Роден е на 23 юли 1944 г. в Будапеща по време на Втората световна война. Баща му е бил авиоинженер в завода в Естергом, а майка му – поетеса. Днес той участва в разработки на видеоигри, пише статии по архитектура и оглавява студио „Рубик“.

Как започва всичко?

През 1974 г., млад професор по архитектура в Будапеща, на име Ерньо Рубик, създава обект, за който се е предполагало, че не може да бъде възможен. Неговият твърд куб се усуквал и завъртал – и все пак не се е счупвал или разпадал. С цветни стикери на страните си, кубът се разбъркал и по този начин се появил първият „Куб на Рубик“. На Ерньо му отнело над месец да разработи решение за своя пъзел. Изобщо не се е очаквало, че кубът на Рубик ще се превърне в най-продаваната играчка в света за всички времена.

Контрастите на човешките състояния

Като преподавател, Ерньо винаги се е стремял да търси нови, по-вълнуващи методи за представяне на информация, затова той е използвал първия модел на куба като помощно средство да обясни на своите студенти за пространствените връзки. Винаги е мислил на куба предимно като обект на изкуството – мобилна скулптура, символизираща ярко контрастите на човешките състояния: объркващи проблеми и триумфална интелигентност; простота и сложност; стабилност и динамика; ред и хаос. За да се превърне този магически пъзел в най-популярната играчка в историята, е трябвало да се осъществят някои щастливи срещи.

Както при много от най-големите изобретения в света и магическият куб не е имал лесно раждане. След представянето на прототипа си на неговите студенти, Ерньо започнал да осъзнава потенциала на неговия куб. Следващата стъпка е била да го произвежда. Първите кубове са били направени и разпространени в Унгария от „Politechnika“. Тези ранни кубове, продавани като „Магически кубове“ (или „Buvos Kocka“), били два пъти по-тежки от тези, които се предлагали по-късно. През 70-те години Унгария е била част от комунистическия режим зад Желязната завеса и всякакъв внос и износ е бил строго контролиран. Как изобретението на Ерньо, превърнало се в голям успех в Унгария, ще може да достигне до ръцете на всяко дете през 80-те години?

Бягство от Унгария

Първата стъпка в битката на Куба на Рубик към световно признание е да се измъкне от Унгария. Това частично се осъществява с помощта на математици, които вземат кубове със себе си на международни конференции и отчасти благодарение на емигрирал унгарски предприемач, който заняся куба на Панаира на играчките през 1979 г. в Нюрнберг, Германия. Ключов момент е бил, че Том Кремер, специалист по играчките, се съгласява да го продава на останалата част от света. Неумолимата вяра на Том в куба най-накрая дава резултат в Ideal Toy Company, които поемат дистрибуцията на „Магическия куб“. Мениджърите на Ideal Toy Company обаче смятат, че името има оттенъци на магьосничество и след като преминават през няколко възможности за името е взето решение то да е Rubik’s Cube (Кубът на Рубик)… така една икона е родена.

Един на всеки седем души по света си е играл с него

До момента, откакто е неговият международен старт през 1980 г., са продадени над 400 милиона кубове на Рубик. Приблизително един на всеки седем души по света си е играл с Рубик куб – символизиащ едновременно гениалност и объркване. Красотата на Рубик куба е, че когато се вгледате в един разбъркан такъв, вие знаете точно какво трябва да направите, без инструкции. И все пак, без инструкции е почти невъзможно да се реши, което го прави едно от най-вбесяващите и ангажиращи изобретения, измисляни някога.

  • Обичате ли да играете с кубчето на Рубик?

    Close-up portrait of serious young man in eyeglasses holding rubik cube
    • Да, много е забавно
    • Не, трудно се реди

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

смола

„Смола“ – какво може да се случи, когато обичаш някого твърде много

диети

10 от най-нелепите диети в света