in

„Изчезваща земя“ – колко лична може да се окаже чуждата трагедия

Изчезваща земя

„Изчезваща земя“ е изумителният дебют на младата американка Джулия Филипс. От публикуването си през 2019 г. до днес романът, определян от критиката като „омагьосващо увлекателен“ и „сложен литературен трилър“, продължава да владее не само класациите, но и сърцата на читателите.

Романът „Изчезваща земя“ започва с необяснимо престъпление – в един късен августовски следобед на откъснатия от света руски полуостров Камчатка две сестри загадъчно изчезват. Отвлечени ли са? Избягали? Паднали са от скалите и са се удавили? Невиждано дотогава полицейско разследване се оказва безрезултатно седмица след седмица, месец след месец. Но навлизането в тази мистерия е само претекст към дълбоко и емоционално изследване на човешката същност и отношенията между хората.

В хода на историята Джулия Филипс постепенно ни запознава с множество образи, с внимателно изваян дълбок, емоционален портрет. Всеки месец читателят среща в центъра на събитията различен герой, като плавно пред него започва да се сглобява пъзел от наглед несвързани разкази, който може би води към развръзка.

„Изчезваща земя“ с впечатляваща автентичност обрисува суровата красота на Камчатка, нейните диви пейзажи, спиращи дъха картини на тундрата, извисяващи се вулкани, стъклените вълни на морето, областният център град Петропавловск и малки села, населени с кореняци – регион, колкото примамлив, толкова и сложен, където социалното и етническо напрежение отдавна кипи.

Книгата дава ново разбиране за сложните човешки отношения и общността като понятие. И ни кара да се запитаме колко лична може да се окаже наглед чуждата трагедия?

Повече за авторката:

Джулия Филипс е прекарала две години в Камчатка и на база собствения си опит изгражда достоверно както местния ландшафт, така и нравите на населението в този отдалечен район. Това е и една от причините „Изчезваща земя“ да има такъв успех сред читателите: книгата е национален бестселър в САЩ, една от десетте най-добри книги на годината на „Ню Йорк Таймс“, финалист е за Националната литературна награда на САЩ и за наградата на Националния кръг на литературните критици „Джон Леонард“ и е номинирана за най-добър трилър и мистерия в годишната класация за 2019-а на най-развитата читателска платформа Goodreads.com, в която към момента е оценена над 45 хиляди пъти.

Джулия Филипс преподава в магистърска програма по творческо писане в „Рандолф колидж“, а нейни текстове са публикувани в „Ню Йорк Таймс“, „Атлантик“, „Слейт“, „Перис Ривю“ и „Москоу Таймс“.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Супа коприва, киселец, див чесън

Супа от коприва, киселец и див чесън

спалня

6 тенденции при обзавеждането на спалня през 2022 г.