in

„Изчезваща земя“ – колко лична може да се окаже чуждата трагедия

Изчезваща земя

„Изчезваща земя“ е изумителният дебют на младата американка Джулия Филипс. От публикуването си през 2019 г. до днес романът, определян от критиката като „омагьосващо увлекателен“ и „сложен литературен трилър“, продължава да владее не само класациите, но и сърцата на читателите.

Романът „Изчезваща земя“ започва с необяснимо престъпление – в един късен августовски следобед на откъснатия от света руски полуостров Камчатка две сестри загадъчно изчезват. Отвлечени ли са? Избягали? Паднали са от скалите и са се удавили? Невиждано дотогава полицейско разследване се оказва безрезултатно седмица след седмица, месец след месец. Но навлизането в тази мистерия е само претекст към дълбоко и емоционално изследване на човешката същност и отношенията между хората.

В хода на историята Джулия Филипс постепенно ни запознава с множество образи, с внимателно изваян дълбок, емоционален портрет. Всеки месец читателят среща в центъра на събитията различен герой, като плавно пред него започва да се сглобява пъзел от наглед несвързани разкази, който може би води към развръзка.

„Изчезваща земя“ с впечатляваща автентичност обрисува суровата красота на Камчатка, нейните диви пейзажи, спиращи дъха картини на тундрата, извисяващи се вулкани, стъклените вълни на морето, областният център град Петропавловск и малки села, населени с кореняци – регион, колкото примамлив, толкова и сложен, където социалното и етническо напрежение отдавна кипи.

Книгата дава ново разбиране за сложните човешки отношения и общността като понятие. И ни кара да се запитаме колко лична може да се окаже наглед чуждата трагедия?

Повече за авторката:

Джулия Филипс е прекарала две години в Камчатка и на база собствения си опит изгражда достоверно както местния ландшафт, така и нравите на населението в този отдалечен район. Това е и една от причините „Изчезваща земя“ да има такъв успех сред читателите: книгата е национален бестселър в САЩ, една от десетте най-добри книги на годината на „Ню Йорк Таймс“, финалист е за Националната литературна награда на САЩ и за наградата на Националния кръг на литературните критици „Джон Леонард“ и е номинирана за най-добър трилър и мистерия в годишната класация за 2019-а на най-развитата читателска платформа Goodreads.com, в която към момента е оценена над 45 хиляди пъти.

Джулия Филипс преподава в магистърска програма по творческо писане в „Рандолф колидж“, а нейни текстове са публикувани в „Ню Йорк Таймс“, „Атлантик“, „Слейт“, „Перис Ривю“ и „Москоу Таймс“.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Супа коприва, киселец, див чесън

Супа от коприва, киселец и див чесън

спалня

6 тенденции при обзавеждането на спалня през 2022 г.