in

ЛюбовЛюбов ЕхаЕха

Изкуство по време на пандемия с Хубен Черкелов

Световноизвестният български художник Хубен Черкелов е роден през 1970 г. в Кърджали. Преди 20 години се мести в Ню Йорк, където до днес живее и твори. Той има интерес към изкуството още от дете. Първата си картина рисува на 8-годишна възраст, а по-късно отива в Художествената академия. Срещаме се с него в приятна градина в столично заведение, за да си поговорим за изкуството, вдъхновението и трудностите по време на пандемия.

 

Пътят до Ню Йорк

Още от малък Хубен има интерес към рисуването. Първоначално се занимава с фотографии, филми и инсталации, свързани с прехода. След като завършва Художествената академия, заминава за САЩ. По това време обаче в България започват много интересни за него промени. Правителството на Иван Костов въвежда Валутния борд и сменя парите, премахвайки три нули от тях. Това му прави голямо впечатление и неговият интерес към изображенията върху монетите и банкнотите става все по-голям. Така се ражда идеята да рисува тези изображения върху платно и тази формула се оказва успешна. Към днешна дата негови творби са представени в музея Бронкс, Ню Йорк, Броган, Флорида, 54-то биенале във Венеция и галерии в Ню Йорк, Бостън, Вашингтон и Шарлот. В Bank of Amerika също има негова картина на китайска банкнота.

Героите в някои от картините му имат особено отношение към парите. Сред тях са Бенджамин Франклин, Сервантес и героят му Дон Кихот, Марк Твен и други. Интересно е да се гледа на живота и изкуството през призмата на цената и как в днешно време всичко се монетизира, разказва творецът.

Хубен Черкелов посвещава изложба и на българските монети и банкноти, която кръщава „Имане“. Смятам, че историята трябва да се помни. Тези стари банкноти напомнят епизоди, които са важни в българската история. Това беше и една от причините да направя тази изложба, споделя той.

 

Трудности по време на пандемия

Миналата година художникът отбеляза своята 50-годишнина, но заради пандемията не успя да организира своята юбилейна изложба в София. Затова го направи тази година през юли. Пандемията ни се отрази доста негативно. Много е трудно да се продават скъпи картини онлайн, тъй като да си купиш картина е един вид изживяване – искаш да я видиш с очите си, да я усетиш и да кажеш: „Това е моята картина“. На снимка тази емоция я няма. Може би след време младото поколение няма да има проблем да купува картини онлайн, но към момента онлайн търговията има изключително мялък дял от арт бизнеса, казва още Хубен.

Той е категоричен, че българското изкуство не е познато зад граница, тъй като не се популяризира достатъчно. България не участва в обмена на изложби в ЕС. Нито ние представяме навън, нито тук идват чужди изложби. Това е основната причина българските художници да не са познати в чужбина, отбелязва той с нескрита тъга.

 

Любима рецепта

Хубен обича и да готви, но не го прави често поради липса на време. Любимата му рецепта е пълнен костур на барбекю. Приготвя го с малки резенчета лимон, дребен лук и картофи, с които пълни костура, а след това го увива във фолио и го слага на скарата. Обичам простата храна, да усещам вкуса на това, което ям. Готвя предимно със зехтин и не обичам да слагам масло, споделя още той.

  • Познавате ли творчеството на Хубен Черкелов?

    Споделете вашето мнение с нас

    • Yes
    • No

КАКВО МИСЛИШ?

13 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Какво символизират скъпоценните камъни

Най-честите грешки, които допускаме в кухнята