in

ЛюбовЛюбов ЕхаЕха

Изкуство по време на пандемия с Хубен Черкелов

Световноизвестният български художник Хубен Черкелов е роден през 1970 г. в Кърджали. Преди 20 години се мести в Ню Йорк, където до днес живее и твори. Той има интерес към изкуството още от дете. Първата си картина рисува на 8-годишна възраст, а по-късно отива в Художествената академия. Срещаме се с него в приятна градина в столично заведение, за да си поговорим за изкуството, вдъхновението и трудностите по време на пандемия.

 

Пътят до Ню Йорк

Още от малък Хубен има интерес към рисуването. Първоначално се занимава с фотографии, филми и инсталации, свързани с прехода. След като завършва Художествената академия, заминава за САЩ. По това време обаче в България започват много интересни за него промени. Правителството на Иван Костов въвежда Валутния борд и сменя парите, премахвайки три нули от тях. Това му прави голямо впечатление и неговият интерес към изображенията върху монетите и банкнотите става все по-голям. Така се ражда идеята да рисува тези изображения върху платно и тази формула се оказва успешна. Към днешна дата негови творби са представени в музея Бронкс, Ню Йорк, Броган, Флорида, 54-то биенале във Венеция и галерии в Ню Йорк, Бостън, Вашингтон и Шарлот. В Bank of Amerika също има негова картина на китайска банкнота.

Героите в някои от картините му имат особено отношение към парите. Сред тях са Бенджамин Франклин, Сервантес и героят му Дон Кихот, Марк Твен и други. Интересно е да се гледа на живота и изкуството през призмата на цената и как в днешно време всичко се монетизира, разказва творецът.

Хубен Черкелов посвещава изложба и на българските монети и банкноти, която кръщава „Имане“. Смятам, че историята трябва да се помни. Тези стари банкноти напомнят епизоди, които са важни в българската история. Това беше и една от причините да направя тази изложба, споделя той.

 

Трудности по време на пандемия

Миналата година художникът отбеляза своята 50-годишнина, но заради пандемията не успя да организира своята юбилейна изложба в София. Затова го направи тази година през юли. Пандемията ни се отрази доста негативно. Много е трудно да се продават скъпи картини онлайн, тъй като да си купиш картина е един вид изживяване – искаш да я видиш с очите си, да я усетиш и да кажеш: „Това е моята картина“. На снимка тази емоция я няма. Може би след време младото поколение няма да има проблем да купува картини онлайн, но към момента онлайн търговията има изключително мялък дял от арт бизнеса, казва още Хубен.

Той е категоричен, че българското изкуство не е познато зад граница, тъй като не се популяризира достатъчно. България не участва в обмена на изложби в ЕС. Нито ние представяме навън, нито тук идват чужди изложби. Това е основната причина българските художници да не са познати в чужбина, отбелязва той с нескрита тъга.

 

Любима рецепта

Хубен обича и да готви, но не го прави често поради липса на време. Любимата му рецепта е пълнен костур на барбекю. Приготвя го с малки резенчета лимон, дребен лук и картофи, с които пълни костура, а след това го увива във фолио и го слага на скарата. Обичам простата храна, да усещам вкуса на това, което ям. Готвя предимно със зехтин и не обичам да слагам масло, споделя още той.

Loading

  • Познавате ли творчеството на Хубен Черкелов?

    Споделете вашето мнение с нас

    • Yes
    • No

КАКВО МИСЛИШ?

13 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Какво символизират скъпоценните камъни

Най-честите грешки, които допускаме в кухнята