in

Изкуството да пием чай

Мнозина смятат, че да се направи чай – особено от една съставка, е фасулска работа. Може и така да изглежда. Има обаче правила, които ще превърнат чашата чай в истинско удоволствие за небцето и мехлем за здравето.

Едно от най-важните правила при приготвянето на чай е да не използвате метални или пластмасови чаши. Първите могат необратимо да променят вкуса на чая, а вторите да добавят към него, дори без да усетите, отровните вещества, които се съдържат в пластмасата.

Като допълнение на горното е добре да използвате за прецеждане на чая порцеланова, а не метална или пластмасова цедка. Същото се отнася и за лъжичката – използвайте порцеланова, вместо метална.

Друго важно правило е да не заливате листенцата чай с вряща вода – това може да отнеме от аромата му. По-добре е да залеете чая с вода до 90, максимум 95 градуса. Това означава да изчакате няколко минути, след като сте изключили чайника.

Истинските ценители на чая го пият без захар, мед или други подсладители. Така са го пиели и в древен Китай. Това е един от начините да усетите пълнотата на вкуса и аромата му.

Дробре е да не оставяте листенцата или торбичката във водата по-дълго от посоченото в указанията за приготвяне. Производителите са изчислили времето, в което чаят ща пусне полезните вещества, преди да започне да излъчва горчивите танини. Това означава, че не е добре да запарвате втори път вече употребен чай, защото няма да усетите истинския интензивен вкус на оригинала.

За да изпитате истинска наслада, консумирайте чая приятно топъл, а не врял

Добре е да предпочитате насипни чайове, а не пакетираните от производителите. Така можете да дозирате количеството чай според големината на съда и вашия вкус

Силните чайове като черен, зелен и мате пийте предимно сутрин до ранния следобед. Вечер предпочитайте билкови или чисти плодови чайове.

Към всеки чай може да се сложат една или няколко добавки, които не само увеличават „коефициента на полезно действие“, но и разнообразяват вкуса.

Ето няколко идеи за добавките:

Парченца пресен джинджифил или сушен джинджифил на прах. Той ще придаде на вашата чаша чай специфичен леко лют вкус и увеличава загряващите му свойства. След изпиване на чая джинджифилът може да се сдъвче. Тази добавка е особено подходяща в студените дни, или когато усетите симптоми на настинка или грип.

Парчета от корен на женшен. Коренът от женшен не променя съществено вкуса на чая, но увеличава полезното му действие, защото женшенът е известен с това, че подобрява оросяването на съдовете.

Парченца от червена люта чушка или смлян на прах лют червен пипер. Тази добавка може да е изненада за мнозина. Тя не само придава приятно парещ вкус на напитката, но е и много полезна – чисти токсините, загрява организма при простуда, сваля високата температура.

Парченца лимон. Лимонът съдейства за алкализиране на организма. Това е важно, защото киселинната среда намалява кислорода в кръвта, пречи на метаболизма, води до увеличаване на холестерола и токсините.

Мед. По правило, казахме вече, истинските ценители пият чая в чист вид, без сладки добавки. Ако все не можете да пиете чая без захар, добре е да предпочетете мед. Добавяйте го обаче едва, когато чаят поизстине. Добра мярка е да можете да потопите пръст в чашата, без да се изгорите. Причината е, че полезните свойства на меда се губят при температура на 30 градуса.

Пръчки канела или канела на прах. Ако искате да се насладите на оригиналния аромат, гледайте да добавите истинска канела, известна още като цейлонска канела, а не т.нар. касия. Истинската канела е сладка и деликатна, докато касията е със силен, пиперлив вкус. Истинската канела е със светло кафяв цвят, докато касията е с червеникаво-кафяв цвят. При съхнене пръчките на касията се свиват навътре от двете страни към центъра, а пръчките на цейлонската канела се навиват само от едната страна.

Зрънца кориандър или карамфил. Те придават на любимата топла напитка пикантен или сладникав вкус.

Млякото добавено в чая е английски табиет. Чаят с прясно мляко има силно диуретичен ефект.

Бергамот. Фабрично добавен към зеления чай, ароматът прави от него разновидността Ърл грийн. Добави ли се към черния чай, става Ърл грей.

Сушени плодове като ябълки, дюли или плодчета черен бъз. Ябълките и дюлите добавят чудесен аромат на чашата чай. Плодчетата черен бъз не променят съществено вкуса, но са полезни като стимулант на имунната система. Птиците не тръгват на юг, без да са кълвали черен бъз. За още по-добър ефект, плодчетата могат да се изядат след изпиване на чая.

Наскоро писахме по повод Международния ден на чая. Вижте кои са 10-те най-предпочитани и най-употребявани видове чай по света.

Loading

  • Обичате ли да слагате добавки към чая?

    flat lay with arranged cinnamon sticks, anise stars, dried orange pieces and cup of hot tea on white
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Как да планирате деня си според традиционната китайска медицина

10 идеи за тоалети, подходящи за празниците