in

ЕхаЕха

Защо трябва да внимавате с безкофеиновото кафе?

безкофеиново кафе

Много от нас започват деня си с чаша горещо кафе. Не всички обаче пият кафе с кофеин, а безкофеиновото има някои странични ефекти, с които трябва да сте наясно. Както и с факта, че прекомерната консумация на кафе без кофеин може да увеличи риска от инфаркт. Въпреки че изглежда по-безопасна алтернатива на кафето, безкофеиновата напитка има много неблагорпиятни ефекти според някои изследвания. Вижте кои са те:

Може да причини сърдечни усложнения

Безкофеиновото кафе може да повиши нивата на лошия холестерол. Тези ефекти не са наблюдавани при варианта с повече кофеин. Изследвания установяват, че кафето без кофеин повишава специфична мазнина в кръвта, която е свързана с метаболитен синдром. Друго проучване установява, че преминаването от кафе с кофеин към кафе без кофеин не намалява риска от сърдечни удари.

Безкофеиновото кафе само по себе си не е вредно, но някои химикали, използвани в процеса на декофеин, могат да бъдат. Метиленхлоридът, разтворител, който най-често се използва за отстраняване на кофеина, може да бъде канцерогенен.

Две чаши кафе без кофеин на ден няма да навредят на здрави хора, но според FDA, ако организмът ви има негативна реакция към кофеина, трябва да избягвате и безкофеиновото кафе.

Също така замяната на обикновеното кафе с безкофеиново може да понижи кръвното налагане, макар и малко. Премахването на част от кофеина и други съединения обаче отдалечава кафето от неговия традиционен вкус.

Може да влоши ревматоиден артрит

Консумацията на кафе без кофеин е свързана с повишен риск от ревматоиден артрит. Интересен факт е, че при обикновето кафе този риск не съществува. Основната причина е процесът на декофеин. Необходими са обаче още допълнителни изследвания, за да се потвърди този риск със сигурност.

Може да причини киселинност

Установено е, че безкфеиновото кафе повишава серумните концентрации на гастрин – хормонът, който предизвиква освобождаването на стомашна киселина. Когато се приема в по-големи количества, може да предизвика киселинност. Обикновеното кафе причинава по-изразен гастроезофагеален рефлукс от безкофеиновия вариант.

Може да попречи на усвояването на желязо

Кафето като цяло съдържа хлорогенна киселина, както и безкофеиновото кафе. Установено е, че хлорогенната киселина подтиска нехемовата (растителна) абсорбация на желязо.

Може да причини главоболие и сънливост

Хората, които пият безкофеиново кафе редовно, често могат да изпитват главоболие, сънливост и дори умора. Според някои изследвания изпозлването на химикала метиленхлорид в процеса на декофеин може временно да забави централната нервна система, а това може да причини главоболие, сънливост и понякога дори гадене.

Кога да изберете безкофеиново кафе?

Ако се налага да ограничите приема на кофеин поради някаква причина, този вид кафе може да бъде идеален заместител. Но ако сте много чувствителни към кофеина, не е препоръчително да изберете кафе без кофеин. Това се отнася също за бременни и кърмачки, както и за хора, които имат постоянна тревожност или проблеми със съня.

Как се прави кафето без кофеин?

Както подсказва името му, този вид кафе не съдържа почти никакъв кофеин, или за да бъдем по-точни е отстранен 97% от него. В едно кафе има от 2 до 5 мг кофеин, докато в обикновеното кафе има между 50-75 мг.

Кофеинът се извлича от зърната на кафето чрез различни методи, включващи използването на органични разтворители, вода или въглероден диоксид. Най-често срещаният метод за отстраняване на кофеина е използването на метиленхлорид, който след това се отстранява чрез процеса на печене или кипене.

Водата с кафе на зърна и добавен разтворител се кипва. Метиленхлоридът има ниска точка на кипене (около 114 градуса по Фаренхайт), докато кафеените зърна се пекат при температура над 400 градуса по Фаренхайт. При толкова висока температура разтворителят се изпарява лесно заедно с кофеина от разтвора.

Loading

  • Консумирате ли кафе без кофеин?

    Espresso coffee cup on table near window
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Жираф

25 невероятни факта за жирафите

Уиндзор

Новият живот на Кейт Мидълтън и принц Уилям в Уиндзор