in

Какво е хиперпигментация и как да третирате слънчевите петна

петна, слънчеви петна, лице, кожа

Хиперпигментацията е безвредно състояние, характеризиращо се с неравномерни петна по кожата. Това състояние се причинява от излишното производство на меланин (пигмент, отговорен за цвета на кожата). Днес ще ви разкажем всичко, което трябва да знаете за хиперпигментацията, наличните възможности за лечение и начините, по които можете да я предотвратите:

Какво е хиперпигментация и защо я получаваме?

Хиперпигментацията е обезцветяване на кожата, което води до появата на тъмни петна. Засегнатата област изглежда по-тъмна от останалата част от кожата, която може да се влоши при излагане на слънце. Обезцветяване на кожата, причинено от петна от акне, лунички, превърнали се в слънчеви петна, или потъмняване на кожата поради състояния като псориазис и екзема, всички те са обект на хиперпигментация.

Всички тези кожни проблеми засилват производството на меланоцити (клетки, които образуват меланин), а това от своя страна увеличава производството на меланин върху кожата ви. Излишният меланин се изхвърля в по-дълбоките нива на кожата ви, причинявайки хиперпигментация. Тези петна, когато са допълнително изложени на слънчева светлина, се разпалват и се влошават.

Хиперпигментацията се разделя на три основни вида в зависимост от причините:

1. Мелазма

Това е вид хиперпигментация, която е много често срещана при жените, особено тези с по-тъмен цвят на кожата. Това обезцветяване на кожата обикновено се появява на различни части на лицето ви като челото, носа, бузите или точно над устните. Ето защо мелазмата е малко трудна за лечение. Вашето тяло изпитва хормонални промени по време на бременност или когато приемате орални контрацептиви или по време на хормонална терапия и това се засилва, когато излизате на слънце. Понякога изчезва, когато хормоните се нормализират.

Точната причина за това състояние все още не е известна, но някои фактори могат да ви изложат на риск от мелазма, като например прекомерното излагане на слънце, вашите гени, употребата на анксиолитични лекарства и антидепресанти. Освен бременните жени и тези, които използват контрацептиви, жените след менопауза, които получават прогестерон по време на хормонална терапия, също са предразположени към мелазма на лицето.

2. Пост-възпалителна хиперпигментация (PIH)

Това е състояние, което е резултат от травма или възпаление на кожата като псориазис, екзема и тежко акне. Тези кожни състояния увеличават производството на пигменти, причинявайки тъмни петна. Този тип хиперпигментация може да засегне хора с всякакъв тип кожа, но преобладава при тези с по-тъмен тон на кожата.

Пигментираните петна обикновено се появяват в областта, където е възникнало възпалението на кожата. Пигментите се появяват след излекуване на възпалението или нараняването. Лезиите обикновено са черни или светлокафяви. Когато са изложени на слънчева светлина, петната стават по-тъмни.

3. Слънчеви петна

Прекомерното излагане на слънчеви лъчи е най-честата причина хората да развият хиперпигментация. Ако сте развили хиперпигментация в началото на 30-те си години, не забравяйте, че процесът вече е започнал, когато сте били тийнейджъри.

Слънчевите петна обикновено са светлокафяви (най-често наричани лунички) и се появяват най-вече по лицето, шията, гърдите и ръцете, които са предимно изложени на UV лъчи. Хората със светъл до среден тон на кожата развиват лунички и те стават по-тъмни при продължително излагане на слънце.

Неизползването на слънцезащита може да увеличи риска от появата на слънчеви петна. Те са са най-чести при хора със светъл или среден тон на кожата.

кожа, грижа, лице, петна

Как да лекуваме хиперпигментация

Няколко са вариантите, с които можете да въздействате на хиперпигментацията, Дерматолозите често изписват лекарства, които съдържат химически съставки за изсветляване на петната, като например хидрохинон (2%), който е много ефективен за намаляване на хиперпигментацията (особено полезно при мелазма) и предотвратява по-нататъшно обезцветяване. Това лекарство обаче не трябва да се използва от бременни жени.

Химическият пилинг показва обещаващи резултати при лечение на хиперпигментация. От всички химически пилинги, гликоловият пилинг е най-безопасният и най-ефикасен за премахване на петна. Кремовете и пилингът с ретиноева киселина действат върху тъмните петна по подобен начин. И двете разпръскват меланиновите пигменти и изсветляват петната.

Койковата киселина дава изключително задоволителни резултати, когато става въпрос за изсветляване на тъмни петна и предотвратяване на по-нататъшно обезцветяване, причинено от излишното производство на меланин.

Има няколко процедури за лице, които дерматологът може да извърши върху кожата ви за лечение на хиперпигментация. В зависимост от тежестта на вашите петна, може да се нуждаете от няколко сесии. Най-често срещаните процедури са микродермабразио и лазерно лечение.

Микродермабразио

Това е процедура, при която най-горният слой на кожата ви се отстранява (ексфолира и изсмуква) с помощта на уред. Ще ви трябват няколко сесии, за да получите желаните резултати.

Лазерно лечение

Известна също като лазерно възстановяване на повърхността, тази процедура използва светлинни лъчи за отстраняване или обелване на повърхността на кожата ви. Лазерното лечение може да бъде аблативно (използва интензивен лазер за отстраняване на слоевете на кожата) или неаблативно (ускорява развитието на колаген и стяга кожата). Аблативните лазери са малко силни и могат да причинят странични ефекти. Говорете с вашия лекар/дерматолог, преди да обмислите лазерно лечение, тъй като типът лазер, подходящ за вашата кожа, зависи от вашия тип кожа и степента на обезцветяване.

Лечения без рецепта

Има кремове, които помагат за изсветляване на петната. Някои от тях обаче са малко по-силни и за тях ще ви е необходима лекарска рецепта. Но повечето са меки и не се нуждаят от рецепта. Те се предлагат под формата на гел или крем и трябва да се прилагат върху белезите веднъж или два пъти дневно за забележими резултати. Тези кремове включват:

  • Ниацинамид или витамин B3
  • Екстракти от женско биле
  • N-ацетилглюкозамин
  • Хидрохинон (до 2%)

Те са по-достъпни от професионалните процедури, но действат изключително бавно и резултатите може да отнемат повече време, в сравнение с други методи на лечение.

кожа, пъпки, петна

Как да предотвратите хиперпигментацията?

Никога не забравяйте слънцезащитния си крем

Винаги използвайте такъв, който има най-висок SPF и предлага както UVA, така и UVB защита. Използвайте го всеки ден преди да излезете на слънце и нанесете върху всички открити части. Нанасяйте отново слънцезащитен крем на всеки 2-3 часа.

Опитайте се да избягвате слънцето

Носете шапки, за предпочитане с широка периферия, шалове, чадъри и слънчеви очила, за да предотвратите попадането на слънчевите лъчи върху кожата си. Стойте на сянка, когато слънцето е най-силно.

Грижете се добре за кожата си

Това помага на кожата да се справя с факторите, на които е подложена всеки ден, като замърсяване и други фактори на околната среда. Освен това, ако имате възпалително състояние (като акне или екзема), използвайте редовно противовъзпалителни средства за грижа за кожата. В повечето случаи тези състояния инициират пигментация, която се влошава, ако не се третира правилно.

Ако се борите с хиперпигментация, консултирайте се с дерматолог, за да разберете степента на вашето състояние и метода на лечение, който ще работи най-добре за вас.

Прочетете още:

Портокал против пигментация и петна по кожата

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„В очакване на Годо“ – Но кой е той? Така ли се нарича? Ще дойде ли? И има ли го изобщо?

диета

7 популярни диети, които ви излагат на риск от дефицит на витамин D